Krack: Πρέπει να ανησυχώ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Krack Attacks: Πριν από μέρες ανέφερα μέσω του SecNews.gr για ένα ελάττωμα στο πρότυπο του Wi-Fi που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτιθέμενους για να παρακολουθήσουν την ασύρματη κυκλοφορία του δικτύου ακόμη και αν χρησιμοποιείται προστασία WPA2.

Σήμερα θα δούμε κατά πόσο μπορεί να σας επηρεάσει το σφάλμα, και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.krack

Η εξήγηση της επίθεσης

Οι επιθέσεις επανεγκατάστασης κλειδιών (Key Reinstallation Attacks) ή επιθέσεις Krack (Krack Attacks) λειτουργούν σε όλα τα δίκτυα Wi-Fi που προστατεύονται από το πρώτυπο WPA2 και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για injections που έχουν σαν αποτέλεσμα τον χειρισμό δεδομένων. Η επίθεση λειτουργεί στα πρότυπα προστασίας WPA και WPA2 κατά προσωπικών και επιχειρησιακών δικτύων που διαθέτουν συνδέσεις Wi-Fi.

Η μέθοδος επίθεσης λειτουργεί κατά του 4-way handshake του πρωτοκόλλου WPA2. Αυτή η χειραψία (handshake) εκτελείται όταν οι συσκευές-clients, όπως ένα smartphone ή κάποιος φορητός υπολογιστής, προσπαθούν να συνδεθούν στο δίκτυο του Wi-Fi.

Η χειραψία (handshake) επαληθεύει τα διαπιστευτήρια και διαπραγματεύεται ένα κλειδί κρυπτογράφησης που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την προστασία της κίνησης όση χρονική διάρκεια παραμένει η σύνδεση ενεργή.

Το κύριο ελάττωμα που ανακάλυψαν οι ερευνητές επηρεάζει το κλειδί και επιτυγχάνεται με την “διαχείριση και την απάντηση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα της χειραψίας” ή “manipulating and replying cryptographic handshake messages”.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα που μεταφέρονται μπορούν (θεωρητικά) να αποκρυπτογραφηθούν από τον εισβολέα.

Μπορεί να με επηρεάσει η επίθεση;

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Οι επιθέσεις KRACK είναι δύσκολες να πραγματοποιηθούν από τους hackers για έναν απλό λόγο: θα πρέπει να βρίσκονται εντός της εμβέλειας ενός δικτύου Wi-Fi. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες παγκόσμιες επιθέσεις όπως τις Heartbleed και Shellshock, ο hacker δεν μπορεί να εκτελέσει την επίθεση KRACK εξ αποστάσεως.

Δεύτερον, ένας hacker μπορεί να επιτεθεί μόνο σε ένα δίκτυο τη φορά. Ας υποθέσουμε ότι ο επιτιθέμενος κάθεται σε άνα δημόσιο χώρο, ας πούμε μια καφετέρια στο της Αθήνας. Είναι πολύ πιθανόν να βλέπει εκατοντάδες δίκτυα που βρίσκονται εντός της εμβέλειας του, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιτεθεί σε όλα αυτά ταυτόχρονα.

Έτσι αν ένας hacker σκέφτεται να ξεκινήσει μια επίθεση KRACK, οι πιθανότεροι στόχοι μπορούν να είναι μεγάλα ξενοδοχεία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί ή μεγάλα δημόσια δίκτυα με χιλιάδες ανθρώπους να συνδέονται καθημερινά.
Το οικιακό σας δίκτυο είναι σχεδόν ασφαλές.

Τα κακά νέα; Μια επίθεση KRACK έχει τη δυνατότητα να σας καταστρέψει.

Με μια επιτυχημένη επίθεση Krack ένας hacker μπορεί να αποκτήσει εύκολα αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης, συνομιλίες σας, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες, και πολλά άλλα. Έτσι μπορεί να ακολουθήσουν οικονομικές απώλειες και φυσικά η κλοπή της ταυτότητας σας. Να αναφέρουμε επίσης ότι με ορισμένες ρυθμίσεις παραμέτρων δικτύου οι επιτιθέμενοι μπορούν να εισάγουν κακόβουλα προγράμματα, ransomware και spyware σε ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και κατ ‘επέκταση στον υπολογιστή σας.

Μπορεί να επιδιορθωθεί το KRACK;

Ναι, οι κατασκευαστές hardware και οι προγραμματιστές λογισμικού μπορούν να διορθώσουν συσκευές και που είναι ευάλωτο στις επιθέσεις KRACK. Η Microsoft και η Apple ήταν ιδιαίτερα γρήγορες, αφού κυκλοφόρησαν beta patches την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε δημοσίως το ελάττωμα. Το Google έχει αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσει μια ενημερωμένη έκδοση του Android τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, το ότι χρησιμοποιείτε συνδέσεις Wi-Fi στις φορητές σας συσκευές, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μια ενημέρωση λογισμικού στις εν λόγω συσκευές. Η επίθεση στοχεύει κυρίως τα routers αλλά και συσκευές IoT, και έτσι θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το δρομολογητή σας ή το έξυπνο ψυγείο σας. Αυτό μάλλον θα χρειαστεί πολύ χρόνο, καθώς πολλές από τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτές τις συσκευές δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένες όσο η Microsoft και η Apple.

Το σας είναι αναμφισβήτητα η πιο κρίσιμη συσκευή για ενημέρωση. Αν το μοντέλο που χρησιμοποιείτε δεν έχει ενημερώσει το firmware του, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον πάροχο διαδικτύου που διαθέτετε και να απαιτήσετε μια ενημερωμένη έκδοση το συντομότερο δυνατό.

Τι μπορώ να κάνω μέχρι να αποφασίσουν να ενημερώσουν το Firmware

Χρησιμοποιήστε Ethernet: Το KRACK δεν επηρεάζει τον ιστό γενικότερα, απλώς στοχεύει συνδέσεις Wi-Fi. Αν έχετε τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο χρησιμοποιώντας καλώδιο ethernet, η συσκευή σας θα είναι ασφαλής.
Χρησιμοποιήστε κυψελοειδή δεδομένα στο τηλέφωνό σας: Ομοίως, όταν χρησιμοποιείτε κινητά τηλέφωνα, απλώς χρησιμοποιήστε το internet της κινητής σας σύνδεσης παρά κάποιο δημόσιο Wi-Fi.
Συνδέσεις Tether από το τηλέφωνό σας: Σε δημόσιο, ίσως είναι περισσότερο ασφαλές να χρησιμοποιήσετε την επιλογή σύνδεσης του υπολογιστή από το τηλεφωνό σας αντί να συνδεθείτε άμεσα σε κάποιο δίκτυο Wi-Fi.
Απενεργοποιήστε τις ευάλωτες συσκευές του Internet of Things (IoT): Μπορεί να μην ανησυχείτε για το αν κάποιος hacker αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του ψυγείου σας, αλλά θα πρέπει να ανησυχείτε εφόσον απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυό σας. Απενεργοποιήστε προσωρινά οποιαδήποτε εξαιρετικά ευαίσθητη συσκευή IoT μέχρι να είναι διαθέσιμη κάποια ενημέρωση του firmware.
Χρησιμοποιήστε VPN: Τα VPN (virtual private networks) κρυπτογραφούν όλη την κίνηση του δικτύου σας, οπότε ακόμα κι αν ένας hacker καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση με μια επίθεση KRACK, δεν θα είναι σε θέση να την αποκωδικοποιήσει.

Ανησυχείτε για τις επιθέσεις KRACK;

Οι επιθέσεις KRACK αποτελούν ακόμη μια υπενθύμιση για ότι δεν είμαστε και τόσο απρόσβλητοι όσο θέλουμε να νομίζουμε.

Μπορεί να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές σαν το KeePass, να ενημερώσουμε software και firmwares, να παίρνουμε χίλιες προφυλάξεις ασφαλείας, αλλά τελικά είμαστε στο έλεος της που χρησιμοποιούμε. Εφόσον ανακαλύπτεται κάποιο τεχνολογικό ελάττωμα, δεν έχει σημασία πόσο συνεπείς είμαστε με τις συμβουλές ασφαλείας.

Να αναφέρουμε ότι λόγω της φύσης της επίθεσης και του βαθμού δυσκολίας, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε και τόσο πολύ, εκτός βέβαια κι αν είστε κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).