Windows vs Linux σας αρέσει δεν σας αρέσει

Windows vs Linux: Windows ή Linux; Ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε; Το ερώτημα μπορεί να είναι μια πρόσκληση για μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα οφέλη του GUI έναντι της γραμμής εντολών, του σύγχρονου UI έναντι των φίλων της παλιάς σχολής, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των Windows 10, του LAMP έναντι του IIS … και η λίστα συνεχίζεται.

Για τους περισσότερους, όμως η απάντηση είναι ανάμεσα στα Windows ή Mac.windows linux

Windows vs Linux: Ας είμαστε ειλικρινείς…

Όποιος έχει χρησιμοποιήσει τα Windows (σε οποιαδήποτε από τις εκδόσεις τους) ξέρει, ότι κάποια στιγμή, το λειτουργικό της Microsoft θα τον απογοητεύσει από το πουθενά. Τα Windows μπορούν να αποφασίσουν πότε θα εφαρμόσουν τις ενημερώσεις (ατελείωτα τα patches) και πότε θα επανεκκινήσουν, θέτοντας την εργασία σας σε κίνδυνο. Ή τι γίνεται με τον αναπόφευκτο ιό ή το κακόβουλο λογισμικό; Ξοδεύετε χρήματα σε λογισμικό προστασίας από ιούς ή, στην χειρότερη περίπτωση, πρέπει να στείλετε το μηχάνημα σας για επιδιόρθωση καθώς ο ιός που πέρασε σας έχει προκαλέσει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Κάπου εδώ μπορεί να σκεφτείτε τα προϊόντα macOS της Apple που υποφέρουν λιγότερο από τις ευπάθειες των Windows, αλλά η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη εναλλακτική λύση και στις δύο που δεν κοστίζει. Μιλάμε για το Linux. Μπορείτε απλά να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε, το λειτουργικό που φέρεται να είναι πολύ πιο ανθεκτικό σε ιούς και κακόβουλο λογισμικό.
Όχι ότι δεν υπάρχουν ιοί για Linux, αλλά οι περιπτώσεις είναι σαφώς λιγότερες από τον χαμό που συμβαίνει στα Windows.

Από την άλλη, προγράμματα όπως το Gimp, και το LibreOffice, είναι φοβερά, αλλά δεν είναι σαν αυτά των Windows (PhotoShop, Office).

To Linux έχει παίξει και έχει χάσει στο Gaming, όπως έχει παίξει και έχει χάσει γενικότερα στα Desktops.

Τι είναι το Linux;

Το Linux ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν στον τότε φοιτητή Linus Torvalds ανατέθηκε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα οδήγησης δίσκων που να μπορεί να διαβάσει το σύστημα αρχείων Minix. (Το Minix είναι συμβατό με το POSIX, ένα λειτουργικό σύστημα που μοιάζει με το UNIX και κυκλοφόρησε το 1987.)

Το project αυτό τελικά έδωσε τον πυρήνα του Linux. Ο πυρήνας ενός λειτουργικού συστήματος είναι ένας βασικό εργαλείο που παρέχει βασικές υπηρεσίες για όλες τις πτυχές του λειτουργικού συστήματος. Στην περίπτωση του Linux, ο πυρήνας είναι ένα μονολιθικό σύστημα τύπου UNIX το οποίο συμβαίνει να είναι το μεγαλύτερο έργο ανοιχτού κώδικα στον κόσμο. Με πιο βασικούς όρους θα μπορούσαμε να πούμε, “Το Linux είναι μια δωρεάν εναλλακτική λύση για τα Microsoft Windows και το Apple MacOS.”

Ας μιλήσουμε για τον Μέσο χρήστη:

Με ποιο τρόπο χειρίζεται ένας μέσος χρήστης τον υπολογιστή του; Μπορεί το Linux να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες.

Για τον μέσο χρήστη, ένας υπολογιστής είναι ένας τρόπος:

  • Αλληλεπίδρασης στα κοινωνικά μέσα
  • Ανάγνωσης, δημιουργίας και αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Να ακούσει και να βρει μουσική
  • Να παρακολουθήσει YouTube ή Netflix
  • Περιστασιακά να γράψει και κάτι

Πριν από πέντε χρόνια, κάθε μία από αυτές τις εργασίες θα χρειαζόταν μια διαφορετική εφαρμογή. Σήμερα οι σύγχρονες εργασίες πληροφορικής μπορούν να γίνουν συνήθως σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Το Facebook, τα Google Docs, το Netflix, το Outlook 365, μπορούν να λειτουργήσουν από τον Chrome, τον Firefox, τον Safari τον Internet Explorer ή τον Edge. Κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα περιήγησης επιτρέπει στον χρήστη να κάνει ότι επιθυμεί. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί κάποια ιστοσελίδα που δεν θα υποστηρίζεται από κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα περιήγησης.

Έτσι αν λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος χρήστης ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε κάποιο πρόγραμμα περιήγησης, η υποκείμενη πλατφόρμα δεν παίζει και τόσο μεγάλη σημασία.

Ωστόσο, με όλα τα παραπάνω, δεν θα ήταν πιο λογικό να χρησιμοποιήσετε μια πλατφόρμα με τα λιγότερα προβλήματα; Χωρίς ατελείωτα τρωτά σημεία και αδυναμίες, με κλειστό κώδικα και τηλεμετρία που καταγράφει κάθε σας κίνηση. χωρίς το κόστος λειτουργικού και έξτρα εφαρμογών…

Εδώ είναι που το Linux κάνει την διαφορά. Είναι ανοικτού κώδικα, και οι χρήστες δεν είναι μόνο σε θέση να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα δωρεάν, αλλά μπορούν να την αλλάξουν και να αναδιανείμουν το λειτουργικό σύστημα σαν δική τους διανομή.

Windows vs Linux: Το Σήμερα

Παρόλα αυτά ο ψηφιακός μας κόσμος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν κόσμος των Windows, επειδή ακριβώς δεν είναι δωρεάν. Δεν είναι δωρεάν σημαίνει χρήμα, και αν πολλαπλασιάσετε τους υπολογιστές που υπάρχουν και τρέχουν με Windows αυτή τη στιγμή με την τιμή του λειτουργικού, θα καταλάβετε ίσως ένα μέρος από το μέγεθος της Microsoft.

Σήμερα υπολογιστής σημαίνει Windows, με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που διαθέτουν. Είναι πια ένα στερεότυπο, που έχει κτιστεί μετά από χρόνια marketing σε ένα δίκτυο που έχει φτιαχτεί για να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί.
Φυσικά το Linux υστερεί σε αυτό το κομμάτι. Η δωρεάν διάθεση δεν αφήνει περιθώρια ανταγωνισμού μέσω εταιρειών ή τμημάτων marketing που κοστίζουν.

Γιατί τα Windows κυριαρχούν;

Τεράστιες επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρείες κατασκευής hardware, βλέπε OEMs. Είναι πολλά τα λεφτά…

Οι επιχειρήσεις εξάλλου έχουν την έντονη τάση να επιλέγουν μια διαδρομή και να μένουν εκεί, εκτός και εάν υπάρχει κάποιος πολύ ισχυρός λόγος που απαιτεί την αλλαγή. Προσθέτουν το κόστος αντικατάστασης συστημάτων, λογισμικού, καθιερωμένων διαδικασιών και κατάρτισης του προσωπικού και συνήθως αποφασίζουν να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν.

Το γεγονός ότι πολλές εταιρείες εξακολουθούν να τρέχουν με Windows XP και Windows Server 2003 αποδεικνύει την παραπάνω άποψη.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης την τάση της αγοράς, να επιλέγει πρώτα τα software που θέλει να εργαστεί και μετά την πλατφόρμα που θα τα τρέξει. Τα επιτραπέζια συστήματα αναπτύσσονται σαν εργαλεία παροχής εφαρμογών. Ως επί το πλείστον, δεν αγοράζονται απλώς για τη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης πρώτα αναζητά τις εφαρμογές και τα εργαλεία που χρειάζεται και επιλέγει ένα σύστημα που τα υποστηρίζει, όπως ανέφερα και παραπάνω.

Έτσι υπάρχουν πολλοί που ρωτάνε περήφανοι “τρέχει το PhotoShop στο Linux;”
Όχι δεν τρέχει, τρέχει στο MacOS και στα Windows όμως. Τυχαίο;

Ο περίπλοκος κόσμος του Linux

Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να σταματήσουμε να θάβουμε την Microsoft και την Apple, καθώς σαν εταιρείες έχει αποδειχτεί ότι κάνουν πολύ καλά αυτό που κάνουν. Στόχος κάθε εταιρείας είναι να είναι κερδοφόρα άλλωστε.

Θα πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο στον κόσμο του Linux.

Γνωρίζετε βέβαια ότι δεν υπάρχει μόνο μια διανομή Linux. Το Linux Desktop ακούγεται αστείο αφού δεν υπάρχει κάτι ενιαίο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διεπαφές χρηστών, συστήματα αρχείων, τρόποι εγκατάστασης και ενημέρωσης ενός συστήματος. Και ενώ οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του λειτουργικού συστήματος, πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκονται σε σύγχυση.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος λήψης αποφάσεων που να έχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στον κόσμο του Linux, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα μεγαθήρια Microsoft και Apple.

Να αναφέρουμε ότι μόλις βρέθηκε ένας υπεύθυνος λήψης αποφάσεων (Google), το Linux υπό τη μορφή Android κατέκτησε τον κόσμο!

Windows vs Linux: Από την άλλη, υπάρχει πάντα η αιώνια διαμάχη:

Windows vs Linux: Το Αύριο

Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και αυτό είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσουμε. Τα επιτραπέζια και φορητά συστήματα δεν θεωρούνται πλέον ο μόνος τρόπος χρήσης εφαρμογών. Τα smartphones και τα tablet θεωρούνται όλο και περισσότερο οι πλατφόρμες του μέλλοντος.

Σε αυτή την κατηγορία, βλέπουμε ότι το Linux (με τη μορφή Android όμως ανέφερα παραπάνω) και το Unix (με τη μορφή του IOS) οδηγούν το μερίδιο αγοράς.

Ευελπιστώ μαζί με τα Windows ή κάθε άλλο λειτουργικό κλειστού κώδικα!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Το POSIX δεν είναι λειτουργικό σύστημα, είναι σύνολο προτύπων για λειτουργικά συστήματα.

  2. Το linux δεν επαιξε και εχασε στο gaming. Εχει κανει τεραστια αλματα προοδου. Δεν εχει την οικονομικη ανεση των μεγαθηριων του χωρου αλλα ουτε και την υποστηριξη που χρειαζεται. Εαν ζυγισουμε τα προβληματα και την προοδο του linux, θα δουμε οτι ζει την ουτοπια.
    Η google μπορει να εδωσε μια ωθηση στο android ομως το τιμημα ειναι μεγαλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).