Firefox Quantum ή Google Chrome εσείς τι επιλέγετε;

Το ίδρυμα Mozilla κυκλοφόρησε ένα εντελώς νέο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, που ονομάζει Firefox Quantum. Φυσικά ο νέος browser, ήρθε για να ανταγωνιστεί με τον Chrome της Google.

Ο Firefox Quantum κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 για τους χρήστες όλων σχεδόν των λειτουργικών: Android, iOS, Linux, Mac και Windows. Το ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε ότι ο Firefox Quantum έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει διπλάσια ταχύτητα από τον προκάτοχό του, ενώ χρησιμοποιεί 30% λιγότερη μνήμη από το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.Firefox Quantum

Σπουδαίο το marketing, αλλά είναι πραγματικά ο Firefox Quantum καλύτερος από τον αντίπαλο browser της Google;

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε τα υπέρ και τα κατά των δύο browsers.

Τον Δεκέμβριο του 2017, μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του Firefox Quantum. το ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε ότι υπήρξαν 44% περισσότερες λήψεις από τους χρήστες του Chrome σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Στις συσκευές Android και iOS, συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του Firefox αυξήθηκαν κατά 24%.

Εισαγωγή

Ας βάλουμε τις παραπάνω πληροφορίες σε ένα πλαίσιο: Πρώτον, όταν το Chrome έκανε το ντεμπούτο του το 2008, έγινε πολύ γρήγορα ο de-facto web browser. Πριν από τότε, όλοι χρησιμοποιούσαν τον Firefox ως εναλλακτική λύση για τον Internet Explorer της Microsoft ή τον Safari της Apple.

Το Chrome παραγκώνισε τον Firefox, κάτι που όπως φαίνεται αρχίζει να αντιστρέφεται. Σύμφωνα με το Digital Analytics Program, τον Ιανουάριο του 2017, ο Chrome κυριαρχούσε στις ΗΠΑ (με μερίδιο αγοράς 44,5%). Ακολουθούσε ο Safari (με 25,4%), ο Internet Explorer (με μερίδιο αγοράς 15,5%) και στο τέλος ο Firefox (στην τέταρτη θέση) με 7,4%.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του Quantum Firefox, το ίδρυμα Mozilla επιβεβαίωσε ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταστήσει το νέο πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο επιτρέπει να ανοίξετε πάνω από 1.500 καρτέλες σε μόλις δευτερόλεπτα.

Τι νέο υπάρχει στο Firefox Quantum;

Πριν προχωρήσουμε με τον Quantum του Firefox, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μιλάμε για την τεχνική έκδοση 57 του προγράμματος περιήγησης Firefox. Το όνομα “Quantum” προέρχεται από το project ανάπτυξης που έκανε τον Firefox τον browser που είναι τώρα. Όμως το όνομα παρέμεινε.

Ταχύτητα

Κάτω από την επανασχεδιασμένη εμφάνιση υπάρχει και μια νέα μηχανή περιήγησης, που γεννήθηκε από το Quantum project, μαζί με την νέα τεχνολογία πολλαπλών επεξεργασιών που έχει δημιουργήσει το ίδρυμα Mozilla για το πρόγραμμα περιήγησης.

Ο Firefox Quantum διαθέτει επίσης έναν κωδικοποιητή βίντεο AMD VP9, ​​ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας με την αποκοπή της αποκωδικοποίησης βίντεο ανά καρτέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που είναι πολύ light και έχει κατασκευαστεί για να τρέχει πολλαπλές καρτέλες διαφόρων εργασιών με 86% λιγότερο χρόνο αναμονής. Όλα αυτά με τη χρήση λιγότερης μνήμης RAM από αυτή που χρησιμοποιεί ο Chrome. Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια 3D σε εγγενείς ταχύτητες και να περιηγηθείτε με σιγουριά γνωρίζοντας ότι ο Firefox χρησιμοποιεί αρκετή μνήμη για να σας αφήσει να εργαστείτε παράλληλα και με άλλες εφαρμογές. Ο Firefox χρησιμοποιεί 1,77 φορές λιγότερη μνήμη από το Chrome, σύμφωνα με το ίδρυμα Mozilla.

Σχεδιασμός

Όλοι θέλουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης γρήγορο και light, αλλά θέλουμε επίσης και ένα που να φαίνεται όμορφο. Ο Firefox Quantum δεν φαίνεται να απογοητεύει. Θα δείτε αμέσως τις αλλαγές σε όλο το πρόγραμμα περιήγησης, από τα εικονίδια της γραμμής εργαλείων, το μενού “Ρυθμίσεις”, τη “Νέα καρτέλα” κλπ. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν σας αρέσει το νέο look, ο Firefox Quantum σάς επιτρέπει να το προσαρμόσετε όπως θέλετε για να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να μετακινήσετε όλα τα κουμπιά, να αλλάξετε τα χρώματα και τις γραμματοσειρές και ακόμα να ελέγξετε την οπτική πυκνότητα του προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε από χιλιάδες θέματα.

Χαρακτηριστικά

Το Firefox Quantum έρχεται φορτωμένο με πάρα πολλά κόλπα. Όπως και ο Chrome, διαθέτει έναν ενσωματωμένο αναγνώστη QR και στοιχείο στο menu για την αντιγραφή μιας διεύθυνσης URL. Με τον Firefox Quantum μπορείτε να καταγράψετε μια ενότητα από την οθόνη σας, ή όλη την οθόνη, ή μόνο μια ιστοσελίδα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το “Night Mode” για να αντιστρέψετε τα χρώματα του προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε επεκτάσεις και πρόσθετα, να συγχρονίσετε το πρόγραμμα περιήγησης και να μοιραστείτε ανοιχτές καρτέλες σε κινητό τηλέφωνο, επιφάνεια εργασίας ή tablet. Μπορείτε να διαχειριστείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας και να δώσετε στον υπολογιστή σας έναν κύριο κωδικό πρόσβασης για επιπλέον ασφάλεια. Μπορείτε να περιηγηθείτε ιδιωτικά. Το ίδρυμα Mozilla με τον Firefox Quantum ως πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα δεν θα διαθέσει τα ηλεκτρονικά σας δεδομένα και σας επιτρέπει να επιλέξετε το απόρρητο, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε ελεύθερα.

Με την ιδιωτική λειτουργία, για παράδειγμα, ο Firefox Quantum αποκλείει ενεργά κάθε ανεπιθύμητο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων, των ανιχνευτών ανάλυσης και των κουμπιών share των κοινωνικών δικτύων που καταγράφουν τη συμπεριφορά σας χωρίς τη ρητή άδειά σας.

Google Chrome

Η τελευταία έκδοση του Firefox φαίνεται να υπερέχει του Chrome, σε όλα τα συγκριτικά tests που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για μια καλύτερη απόδοση του Firefox. Ωστόσο αν και κάτι διαφαίνεται, κανείς δεν μπορεί να διακρίνει κάποια τεράστια διαφορά στην ταχύτητα – αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς εν έτη 2018 όλοι οι σύγχρονοι browsers είναι αρκετά γρήγοροι.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά για το Chrome και τις τεχνικές λεπτομέρειες πίσω από την ταχύτητά του, όπως το WebKit, το JavaScript V8 και πολλά άλλα, δείτε το comic book που έκανε η Google. Εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα, όπως για την εσωτερική λειτουργία του DNS pre-resolution ή των DOM bindings, η Google διαθέτει αρκετά τεχνικά βίντεο.

Το ίδρυμα Mozilla φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω και κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό βίντεο που συγκρίνει άμεσα τα δύο προγράμματα περιήγησης. Δείτε το βίντεο.

Σχεδιασμός

Ο Chrome έχει παραμείνει ο ίδιος εδώ και χρόνια. Έτσι, εάν αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι από την εμφάνιση του Chrome, ίσως να γοητευτείτε από την εμφάνιση “Photon” του Firefox Quantum. Απλά μην περιμένετε κάποια νέα εμπειρία περιήγησης. Μιλάμε πάντα για ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Στην πραγματικότητα, το Firefox Quantum μοιάζει πολύ με το Chrome. Και για να είμαστε δίκαιοι ο Firefox Quantum δεν είναι το μόνο πρόγραμμα περιήγησης που έρχεται με το δικό του κατάστημα θεμάτων προσαρμογής. Μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε σε χιλιάδες θέματα που είναι διαθέσιμα για το Chrome, από εδώ.

Χαρακτηριστικά

Η Google πάντα προσπαθεί να πλασάρει το Chrome σαν ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης και με το δίκιο της. Διαθέτει ενσωματωμένο λογισμικό ανίχνευσης κακόβουλων λειτουργιών και εντοπισμό ηλεκτρονικού ψαρέματος, χάρη στην τεχνολογία sandboxing και της ασφαλούς περιήγησης. Η εφαρμογή της Google προσφέρει αυτόματες ενημερώσεις για διορθώσεις ασφαλείας. Έχει επίσης πολλά εργαλεία προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Για παράδειγμα, όπως και με την ιδιωτική λειτουργία του Firefox Quantum, ο Chrome διαθέτει κάτι που ονομάζεται λειτουργία ανώνυμης περιήγησης. Η λειτουργία ως επί το πλείστον αυτόματα διαγράφει τα cookies.

Τέλος, το Chrome σας επιτρέπει επίσης να συνδεθείτε για άμεση πρόσβαση στους συγχρονισμένους σελιδοδείκτες σας, το ιστορικό και άλλες ρυθμίσεις σας από οποιαδήποτε συσκευή. Επίσης, όπως και ο Firefox Quantum, διαθέτει πρόσθετα και επεκτάσεις, αλλά και το Chrome Web Store.

Θα αφήσουμε κατά μέρος το σχεδιασμό (δεδομένου ότι το θέμα είναι υποκειμενικό), και θα γυρίσουμε στην ταχύτητα και γενικότερα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την αναμέτρηση μεταξύ Firefox Quantum και Chrome αρκετά δύσκολη.

Όπως είπαμε νωρίτερα, πολλά από τα δεδομένα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ο Firefox Quantum είναι ταχύτερος, αλλά μερικές συνθετικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι η ταχύτητα είναι αμελητέα στον πραγματικό κόσμο.

Με άλλα λόγια, και τα δύο προγράμματα περιήγησης μπορεί να είναι εξίσου γρήγορα, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε διαφορές όταν τα δουλέψετε πλάι πλάι στον υπολογιστή σας. Δώδεκα καρτέλες στον Chrome μπορεί να φτάσουν στα όρια την μνήμη, ενώ στο Firefox Quantum, μπορείτε να έχετε 30 έως 40 καρτέλες ανοιχτές και να μην αισθανθείτε κάποια καθυστέρηση. Είναι κάτι που αξίζει να το δοκιμάσετε, ειδικά αν για τις περισσότερες ώρες που βρίσκεστε στον υπολογιστή χρησιμοποιείτε τον browser.

Firefox Quantum vs Google Chrome: O πόλεμος των browser

Ο Chrome έχει κερδίσει αρκετούς πολέμους, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία, κάποια στιγμή είναι πιθανό να χάσει το στέμμα του. Παρόλο που ο Chrome κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια ο Firefox φαίνεται να προχώρησε με κβαντική ταχύτητα.

Το Mozilla τώρα ευελπιστεί ότι ο Firefox Quantum θα του επιτρέψει να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τον Chrome, αν και αντιμετωπίζει κάποιες πολύ δύσκολες προκλήσεις: Ο Chrome είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για όλες τις συσκευές Android και ο Safari είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για τις συσκευές Mac και iOS, ενώ ο Microsoft Edge είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για τις συσκευές με Windows 10.

Τελικά, η αλλαγή των προγραμμάτων περιήγησης δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Υπάρχει μια καμπύλη μάθησης, και μάλιστα συμπεριφορικής μάθησης.

Το τι θα επιλέξετε, μάλλον πάει με το λειτουργικό που χρησιμοποιείτε, αν και ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε κάτι νέο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).