Η California θα ψηφίσει για το δικαίωμα στην επισκευή

Δικαίωμα στην επισκευή ή Right to στην . Αν δεν γνωρίζετε τι είναι, είχαμε αναφερθεί σε αυτό σε μια προηγούμενη δημοσίευση.

Από την προγενέστερη δημοσίευσή μας: Πολλοί κατασκευαστές δεν θέλουν να επιτρέπουν στους πελάτες τους να είναι σε θέση να επιδιορθώνουν μόνοι τους τις συσκευές τους ή να το κάνουν από ένα τοπικό κατάστημα ειδικών. Αντίθετα, προτιμούν να το κάνουν οι ίδιοι (ή μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων), κάτι που συχνά έρχεται με ένα κόστος που είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα πληρώνατε σε ένα τοπικό κατάστημα επισκευών, και φυσικά πολύ περισσότερο από ό, τι θα σας κόστιζε να το κάνετε μόνοι σας.California

Έτσι οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν πωλούν γνήσια ανταλλακτικά και δεν προσφέρουν πληροφορίες για την επισκευή των συσκευών. Με άλλα λόγια, θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για οποιονδήποτε να επιδιορθώσει χαλασμένες συσκευές.

Η Apple ας πούμε έχει κάνει πολύ μεγαλύτερα βήματα κατασκευάζοντας ακόμα και τις δικές της βίδες (όχι τις κοινές βίδες ασφαλείας, αλλά δικές της βίδες “Pentalobe”) για να εμποδίσει τους χρήστες να ανοίγουν εύκολα τις συσκευές τους με ένα κανονικό κατσαβίδι.

Φυσικά οι περισσότεροι κατασκευαστές θα προτιμούσαν να αγοράσετε ένα καινούργιο τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή, σε περίπτωση ς, κάτι που το βλέπουμε συχνά, με τις πολύ υψηλές χρεώσεις για κάθε επισκευή, ή με το επίσης γνωστό φαινόμενο της “αδύνατης” επισκευής.

Βέβαια μπορείτε πάντα να επισκευάσετε τη συσκευή σας. Υπάρχουν ιστότοποι που μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά που προέρχονται από τους ίδιους προμηθευτές που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές (ακόμα και αν δεν είναι τεχνικά “γνήσια ανταλλακτικά”), αλλά και οδηγίες στο δια που προσφέρουν πληροφορίες επιδιόρθωσης, Μαζί με τα παραπάνω, κυκλοφορούν και τα ειδικά εργαλεία που χρειάζονται για να το κάνετε με ασφάλεια.

Αν το κάνετε όμως, θα χάσετε την εγγύηση…

Εδώ είναι που έρχεται η αλλαγή στη νομοθεσία που ονομάζεται “Δικαίωμα στην επισκευή” ή “Right to Repair.”

Η λοιπόν θα είναι η 18η πολιτεία των Ηνωμένων πολιτειών που θα προτείνει ένα νομοσχέδιο “Δικαίωμα στην επισκευή” για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τους κατασκευαστές να παρέχουν πληροφορίες για την επισκευή, μαζί με τα απαραίτητα εξαρτήματα εξοπλισμού και συντήρησης, στη διάθεση των ιδιοκτητών των προϊόντων αλλά και των ανεξάρτητων συνεργείων επισκευών.

Η Susan Talamantes Eggman ανέλυσε τη νομοθεσία που αποσκοπεί να δώσει περισσότερο έλεγχο στους χρήστες. Αντί να πρέπει να πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα σε κάποιο κατασκευαστή για να επιδιορθώσει μαι ηλεκτρονική συσκευή, ο Eggman υπογραμμίζει ότι πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να κάνουν μια πρόωρη .

“Ο νόμος περί δικαιώματος επισκευής θα παρέχει στους καταναλωτές την ελευθερία να επιδιορθώνουν τα ηλεκτρονικά τους προϊόντα και τις συσκευές τους σε ένα κατάστημα επισκευών ή παρόχων υπηρεσιών της επιλογής τους, μια πρακτική που θεωρούνταν δεδομένη πριν από μία γενιά, αλλά τώρα γίνεται ολοένα και πιο σπάνια σε έναν κόσμο μιας προγραμματισμένης απαξίωσης,” αναφέρει η Eggman.

Ας ελπίσουμε ότι το νομοσχέδιο θα περάσει στην California (και γιατί όχι, αφού ακούγεται αρκετά δίκαιο), ώστε να αρχίζει να υιοθετείται και σε παγκόσμιο επίπεδο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).