Facebook πρόστιμο £500.000 για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Το Facebook αντιμετωπίζει ένα πρόστιμο αξίας 500.000 λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ρόλο του στο σκάνδαλο διαρροής δεδομένων μέσω της Analytica.
Facebook
Την Τετάρτη, το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO από το Information Commissioner's Office) ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο είναι το ανώτατο ποσό που επιτρέπεται να επιβληθεί από το βρετανικό δίκαιο λόγω δύο παραβιάσεων του νόμου περί προστασίας δεδομένων του 1998.

Η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει και μια ποινική δίωξη κατά της SCL Elections Ltd, μητρικής εταιρείας της Cambridge Analytica, επειδή δεν ανταποκρίθηκε σωστά στην έρευνα του ICO.

Η συλλογή δεδομένων της Cambridge Analytica από χρήστες του Facebook, επηρέασαν 87 εκατομμύρια χρήστες στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. Έτσι ήταν φυσικό να αποτελέσουν και το επίκεντρο μιας έρευνας από το ICO.

Οι πληροφορίες “μοιράστηκαν αθέμιτα” με την εταιρεία, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε η Elizabeth Denham για το ICO η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “το Facebook παραβίασε τον νόμο παραλείποντας να διαφυλάξει τις πληροφορίες των μελών του […], και η εταιρεία δεν κατάφερε να είναι διαφανής για τον τρόπο συλλογής των δεδομένων από άλλους.”

Το Facebook θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στα ευρήματα του ICO, μετά την ανακοίνωση της τελικής απόφασης για το πρόστιμο των 500.000 λιρών.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία θα απαντήσει πολύ “σύντομα”.

“Η εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των δημοκρατικών μας διαδικασιών κινδυνεύει να διαταραχθεί επειδή ο μέσος ψηφοφόρος δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει πίσω από τις σκηνές”, δήλωσε ο Denham.
“Οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούν ανάλυσης από διάφορα άτομα, παρέχουν σε ομάδες που ασχολούνται με τις εκλογικές καμπάνιες τη δυνατότητα να συνδεθούν (επηρεάσουν) μεμονωμένους ψηφοφόρους. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της συμμόρφωσης στο νόμο”.

Ο αρμόδιος Επίτροπος πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα και οι διώξεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας, αλλά η αληθινή πρόθεσή του ICO είναι να “επιφέρει την αλλαγή και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό μας σύστημα.”

________________________________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).