Microsoft Edge fail: Τι φταίει και αποσύρεται ο browser;

Η Microsoft επιβεβαίωσε σήμερα τις φήμες που κυκλοφορούν όλη τη βδ. Η εταιρεία θα ξαναγράψει το πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge από το μηδέν, αφήνοντας στην άκρη τον ιδιόκτητο rendering κινητήρα EdgeHTML, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο Chromium.

Ναι, το Chromium που βρίσκεται στην καρδιά του προτος περιήγησης Chrome της Google.Microsoft Edge

Η προσπάθεια κυκλοφορίας του Edge ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, λόγω μιας σειράς στρατηγικών λαθών που θα δούμε παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε με το τι πήγε στραβά με το EdgeHTML.

Θεωρητικά, η ιδέα της κατασκευής ενός νέου μηχανισμού που μπορεί να ανταγωνιστεί στην απόδοση τον κινητήρα Blink του Chromium έχει νόημα. Όταν όμως αυτή η υπέροχη ιδέα έγινε πραγματικότητα, μαντέψτε τι συνέβη;

Μία από τις καλύτερες πηγές για δεδομένα σχετικά με τη χρήση των προγραμμάτων περιήγησης είναι το Digital Analytics Program (DAP) της Αμερικάνικης κυβέρνησης. Παρακολουθώ αυτούς τους αριθμούς για αρκετά χρόνια και πριν από έξι μήνες παρατήρησα ένα εκπληκτικό γεγονός: ο Edge έπεφτε πιο χαμηλά και από τον Internet Explorer, το πρόγραμμα περιήγησης που η Microsoft σταμάτησε να αναπτύσσει.

Μεταξύ των χρηστών των Windows 10 τώρα, το μερίδιο χρήσης για τον Microsoft Edge, σύμφωνα με το DAP, μειώνεται σταθερά. Η χρήση του μειώθηκε από το 20,3% το β τρίμηνο του 2017 και στο 19,4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2018.

Τους τρεις τελευταίους μήνες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, ο αριθμός αυτός υποχώρησε και πάλι, στο 17,1%. Εν τω μεταξύ, η χρήση του Google Chrome στα Windows 10 αυξήθηκε σε 58,3%.

Αυτό σημαίνει ότι παρότι ο Microsoft Edge είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows 10, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι είναι να τον ανοίξουν για να κατεβάσουν τον Chrome.

Ας μιλήσουμε για τις αναβαθμίσεις της εφαρμογής.

Η Microsoft αποφάσισε να διαθέτει ενημερώσεις για τον Edge μέσω των εξαμηνιαίων ενημερώσεων χαρακτηριστικών των Windows 10. Με κάθε τέτοια ενημέρωση, ο Edge αποκτάει νέα χαρακτηριστικά και βελτιώνει την αξιοπιστία του και την ασφάλεια.

Όμως, οι εταιρικοί πελάτες δεν “βλέπουν” αυτές τις βελτιώσεις. Οι διαχειριστές είναι πολύ συντηρητικοί (και καλά το κάνουν) στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα, όταν αυτά που έχουν λειτουργούν. Έτσι στα Windows 10 των εταιρειών που η Microsoft επιτρέπει την αναβολή των ενημερώσεων έως και 30 μήνες, το πρόγραμμα περιήγησης Edge ήταν ο μεγάλος χαμένος.

Όταν η Microsoft αποφάσισε να αναπτύξει τον κινητήρα EdgeHTML, η εταιρεία προέβλεπε ότι θα είχε τα Windows 10 θα λειτουργούν σε ένα δισεκατομμύριο μέσα σε ένα με δύο χρόνια.

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας δεν βγήκε.

Εν τω μεταξύ, το 15% των επιτραπέζιων συσκευών τρέχουν με άλλα λειτουργικά συστήματα και όχι με Windows (κυρίως MacOS). Εκεί ο Microsoft Edge δεν υπάρχει.
Στο 40% των επιτραπέζιων συσκευών που τρέχουν με παλαιότερες εκδόσεις των Windows (που όμως εξακολουθούν να υποστηρίζονται), ο Edge δεν υπάρχει.

Το τελευταίο σχέδιο της Microsoft λοιπόν, είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το brand Microsoft Edge, μαζί με το μπλε λογότυπου “e”, αλλά θα ξαναγράψει την εφαρμογή από την αρχή χρησιμοποιώντας τον έτοιμο κώδικα του Chromium.

Η πρώτη ανακοίνωση για μια έκδοση προεπισκόπησης θα εμφανιστεί σε λίγους μήνες, αλλά την πρώτη σταθερή έκδοση θα την δούμε μετά από ένα χρόνο.

__________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).