Τι είναι το Software, το Hardware και το Motherboard RAID. Οδηγός για αρχάριους

Σε συνέχεια του άρθρου μας για τα RAID, σήμερα θα αναλύσουμε με ποια εργαλεία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα RAID.

RAID

Επειδή υποψιαζόμαστε ότι μάλλον σας έπεσε βαρύς ο προηγούμενος σχετικός οδηγός για αρχαρίους, που αναφερόταν στο τι είναι το RAID, έτσι σε αυτό το άρθρο θα είμαστε πιο συνοπτικοί, χωρίς όμως να υπολείπεται σε ανάλυση, του τι είναι το Softaware και τι το Hardware RAID.

Όμως για την καλύτερη κατανόηση αυτού του άρθρου θα πρέπει να έχετε διαβάσει πρώτα το “Τι είναι το RΑID”, αφού το το παρόν αποτελεί συνέχεια του. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και πάμε.

Τι είναι το Software RΑID

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί πόρους τους υπολογιστή, όπως μέρος της CPU, μνήμης κλπ, για να χειριστεί όλους τους υπολογισμούς που απαιτούνται για τις λειτουργίες του RΑID. Όσο πιο σύνθετη είναι η διαμόρφωση του RΑID, τόσο περισσότερη απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύς απαιτείται. Επιπλέον οι δίσκοι του RΑID συνδέονται επάνω στην μητρική σας κάρτα, οπότε θα πρέπει να έχετε μία μητρική που να φέρει αρκετές υποδοχές για SATA δίσκους.

Φυσικά είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα RΑID. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα στην αγορά που μπορούν να σας κάνουν αυτήν την δουλειά, για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Είτε έχετε Linux, είτε Mac OS, είτε Windows.

Ειδικά για τα Windows, από τα 8.1 και μετά δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο software αφού η δυνατότητα δημιουργίας ακόμα και RΑID5, έχει ενσωματωθεί στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, μέσα στην διαχείριση δίσκων. Πολλές περισσότερες δυνατότητες θα συναντήσετε φυσικά στο λειτουργικό Windows Servers. Στα Linux το πιο συνηθισμένο software RΑID είναι το δωρεάν mdadm.

Υπέρ:

  • To Software RAID αν δεν είναι δωρεάν, είναι τουλάχιστον οικονομικότερο από το Hardware RΑID,  στη αρχική αγορά του. Σας παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε όλων των ειδών τα RΑID, ακόμα και τους συνδυασμούς αυτών, όπως RΑID10, 50, 60 ή 100.
  • Οι σημερινοί υπολογιστές είναι τόσο ισχυροί, οι επεξεργαστές μπορούν εύκολα να χειριστούν την επεξεργασία RAID 0 και 1, χωρίς να ρίξουν αισθητά την απόδοση. Και γενικά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τα RΑID που δεν έχουν parity, όπως τα 0, 1, 10, και 01.
  • Το Software RΑID μας επιτρέπει να πάρουμε αυτούσια την συστοιχία των δίσκων από ένα υπολογιστή και να την εγκαταστήσουμε σε ένα άλλο.

Κατά:

  • Θα πρέπει η μητρική μας να έχει αρκετές θύρες SATA ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους μεγάλους συνδυασμούς του RΑID, όπως το 60 και το 100, που απαιτούν 8 δίσκους το καθένα.
  • Το λογισμικό RAID “τρέχει” σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα και δεν μπορεί ένα δεύτερο λειτουργικό σύστημα να δει τους δίσκους αυτούς. Δηλαδή αν στον υπολογιστή μας τρέχουμε και Windows και Linux, και έχουμε στήσει το RΑID στο Linux, τότε τα Windows δεν μπορούν να δουν τους δίσκους αυτούς.
  • Η απόδοση του υπολογιστή μειώνετε αν χρησιμοποιείτε τις πιο σύνθετες διαμορφώσεις RΑID. Για RΑID5 καλό θα είναι να έχετε το λιγότερο ένα i5 μηχάνημα. Γενικότερα τα RAID5 και πάνω περπατάνε καλά σε μηχανήματα φτιαγμένα για servers, που η επεξεργαστική ισχύ είναι υψηλή.
  • Η αντικατάσταση του αποτυχημένου δίσκου στο λογισμικό RAID είναι λίγο πιο περίπλοκη. Θα πρέπει πρώτα να πείτε στο σύστημά σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δίσκο και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε το δίσκο. Έτσι, δεν είναι τόσο εύκολη όσο η αντικατάσταση του δίσκου στο hardware RAID, όπου εκεί απλά βγάζετε τον δίσκο και βάζετε ένα νέο.

Τι είναι το Hardware RAID

To Hardware RAID είναι μία εσωτερική κάρτα, όπως μία κάρτα γραφικών, ή μία κάρτα με έξτρα θύρες USB, που τοποθετείται επάνω σε ένα slot στην motherboard.

Σε μια εγκατάσταση Hardware RΑID, οι μονάδες δίσκου συνδέονται επάνω στην κάρτα RAID, η οποία συνήθως συνδέεται με την μητρική κάρτα μέσω μίας υποδοχή PCI ή PCI-Express (PCI-e). Η εσωτερική αυτή κάρτα εκτός από τις θύρες, περιέχει και τον controller του RΑID και λειτουργεί το ίδιο καλά για μεγάλους servers καθώς και για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Επίσης υπάρχουν και εξωτερικά συστήματα μονάδων RAID που διαθέτουν μία ενσωματωμένη κάρτα ελεγκτή εσωτερικά στο σύστημά τους.

Υπέρ:

  • To Hardware RΑID έχει δικό του επεξεργαστή και μνήμη, οπότε δε καταναλώνει πόρους από το υπολογιστή μας.
  • Καλύτερη απόδοση, ειδικά σε πιο σύνθετες διαμορφώσεις RΑID. Η επεξεργασία γίνεται από τον ειδικό επεξεργαστή RΑID, αντί του κύριου επεξεργαστή του υπολογιστή, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερη πίεση στο σύστημα κατά τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας και λιγότερο χρόνο διακοπής κατά την επαναφορά δεδομένων.
  • Διαθέτει περισσότερες επιλογές διαμόρφωσης RΑID, συμπεριλαμβανομένων και των συνδυασμών RΑID, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες με ορισμένα software RΑID.
  • Συμβατό σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Αυτό είναι κρίσιμο εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο σύστημα RΑID από διάφορα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν στο υπολογιστή σας, για παράδειγμα και από Linux και από Windows. Το hardware RΑID θα αναγνωριζόταν από οποιοδήποτε σύστημα.
  • Πραγματικά εύκολο στη ρύθμιση. Οι περισσότεροι ελεγκτές RAID θα έρθουν με έναν οδηγό μενού με γνώμονα ότι δε είστε ειδικός να δημιουργήσετε τη συστοιχία RAID. Στην καλύτερη περίπτωση, ορισμένοι είναι σε θέση να ρυθμίσουν το RAID αυτόματα και σωστά.

Κατά:

  • Δεν είναι δωρεάν! Η κάρτα κοστίζει από τιμές που κυμαίνονται από 25 έως και 600 ευρώ, αναλόγως την ποιότητα και το επίπεδο που θέλετε να δουλέψετε. Οι RΑID κάρτες που υποστηρίζουν τα 0, 1 ή 10 είναι σχετικά φτηνές, ενώ αν θέλετε από RAID 5 και πάνω οι τιμές ξεκινάνε από τα 150 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που ο controller καεί, θα χρειαστεί ειδικό λογισμικό για την ανάκτηση των δεδομένων, και δεν αρκεί απλά να τον αντικαταστήσουμε.
  • Για την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας και της απόδοσης του συστήματος RAID, πρέπει να βασίζεστε στο συγκεκριμένο λογισμικό που παρέχεται μόνο από τον προμηθευτή της κάρτας.

Τι είναι το RAID της Motherboard

Υπάρχει και ένα τρίτο είδος RΑID. Πρόκειται για το έτοιμο RAID που προσφέρουν ορισμένες μητρικές κάρτες. Όμως αν και ακούγεται σαν hardware RAID, στην πραγματικότητα είναι Software RAID ή όπως συνηθίζεται να το προσφωνούμε FakeRAID (ψεύτικο RAID).

Το FakeRAID είναι ένα λογισμικό που βρίσκεται στο BIOS. H motherboard δεν φέρει επάνω της κανένα ειδικό chipset για το RΑID και απλά το BIOS χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ και την μνήμη της μητρικής για να κάνει όλους τους υπολογισμούς του RΑID, ακριβώς όπως και στο Software RΑID. Στο παιχνίδι μπαίνουν και drivers των Windows που μαζί με το BIOS κάνουν την δουλειά του controller.

Επιπλέον επειδή το είδος αυτού του RAID είναι στημένο από την μητρική, αν αυτή καεί τότε θα χάσουμε όλα τα δεδομένα μας, και μόνο αν την αντικαταστήσουμε με μία ολόιδια θα τα ανακτήσουμε και πάλι. Οπότε μετά από 5 χρόνια που έχει πιθανότητες να σας καεί η μητρική προσευχηθείτε να υπάρχει στοκ έστω και μία.

Τέλος λόγω του ότι χρησιμοποιεί drivers των Windows, μπορεί να στηθεί μόνο σε λειτουργικό Windows. Γενικότερα προσφέρει μόνο τα μειονεκτήματα του Software RAID και με επιπλέον τρικλοποδιές, οπότε καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιήσετε.

Το μόνο καλό με το FakeRAID είναι ότι αν το έχετε στην μητρική σας τότε μάλλον η μητρική σας είναι καλής ποιότητας!!!!

Βρείτε ποιο RAID σας ταιριάζει

Δύσκολη απόφαση! Υπάρχουν 3-4 βασικά κριτήρια επιλογής, αλλά συνήθως ο καθένας κινείται με τις προσωπικές του επιλογές.

Για την πλειονότητα των αναγνωστών μας, που έχουν ένα απλό οικιακό υπολογιστή, συνήθως δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για τη αγορά ενός hardware και σαφώς μένετε στην λύση του δωρεάν Software RAID. Αν έχετε μόνο δύο δίσκους τότε δημιουργείτε ένα RAID1 και αν έχετε τρεις τότε το RAID5 είναι αυτό που σας ταιριάζει.

Τέλος αν θέλετε να παίξετε, τότε υπάρχει για εσάς το RAID0 που με δύο μικρούς δίσκους SSD μπορείτε να γράψετε ΜΟΝΟ το λειτουργικό σας σύστημα και να δείτε τον υπολογιστή σας να εκτοξεύεται σε ταχύτητα. Προσοχή όμως, σας επαναλαμβάνουμε ότι τα δεδομένα σας θα πρέπει να βρίσκονται έξω από το RAID0. Γιατί και οι SSD χαλάνε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).