Fingerprint & Face ID δεν εξαναγκάζονται από το Νόμο

Προστασία των Fingerprint & Face ID: Η πέμπτη τροποποίηση του Αμερικάνικου συντάγματος απαγορεύει στις Αρχές να σας αναγκάζει να αποκαλύψετε το PIN ή τον κωδικό πρόσβασης του τηλεφώνου σας.

FingerprintΌμως το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία κλειδώματος με δακτυλικά αποτυπώματα ή μέσω του Face ID. Σύμφωνα με τα νέα, αυτό μπορεί να αλλάζει το επόμενο διάστημα.

Το ιστορικό:

Στο Oakland κατατέθηκε ένα ένταλμα που ζητούσε την παραχώρηση άδειας για μια επιδρομή και κατάσχεση προσωπικής ιδιοκτησίας. Το ένταλμα συμπεριελάμβανε και την πρόσβαση σε όλες τις κινητές συσκευές, ακόμη και αυτές που ήταν κλειδωμένες με βιομετρικά δεδομένα (Fingerprint και Face ID), αμέσως μετά την κατάσχεση.

Ωστόσο, ένας δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου των στη Βόρεια Επαρχία της Καλιφόρνιας αποφάσισε ότι το αίτημα ήταν υπερβολικό, υποστηρίζοντας ότι “δεν περιοριζόταν σε ένα συγκεκριμένο άτομο ούτε σε μια συσκευή”.
Με άλλα λόγια, η αστυνομία ζητούσε από το δικαστήριο μια γενική άδεια που θα της επέτρεπε να αναγκάζει τους υπόπτους να ξεκλειδώνουν τις συσκευές τους.

Ο Thomas Brewster του Forbes περιγράφει γιατί η απόφαση αυτή του δικαστηρίου είναι σημαντική:

Στο πιο σημαντικό μέρος της απόφασης, ο δικαστής Westmore δήλωσε ότι η δεν είχε το δικαίωμα, ακόμη και με ένταλμα, να αναγκάσει τους υπόπτους να ξεκλειδώσουν τις συσκευές τους με τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά. Πριν, τα δικαστήρια είχαν αποφασίσει ότι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τους ς πρόσβασης, δεν προστατευόταν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ύποπτος θα πρέπει να μαρτυρήσει προφορικά και εθελοντικά έναν κωδικό πρόσβασης, κάτι που δεν συμβαίνει με τη βιομετρικά δεδομένα. Έτσι, ο θεωρούνταν πιστοποιητικό που προστατευόταν ενώ αλλά τα μέρη του σώματος δεν ήταν, και συνεπώς δεν υπήρχε προστασία από την πέμπτη τροποποίηση του συντάγματος κατά της αυτοενοχοποίησης.

Ακούγεται λογικό, εφόσον και οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύονται από το νόμο, γιατί όχι και τα βιομετρικά δεδομένα Fingerprint και Face ID που χρησιμοποιούνται για το κλείδωμα μιας συσκευής/ιδιοκτησίας.

Βέβαια μένει να δούμε αν οι Αρχές των ΗΠΑ, δεχτούν την απόφαση, και πάνω από όλα, αν την σεβαστούν στην καθημερινότητα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν γνωρίζουμε τι ισχύει. Το θετικό όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το δεδικασμένο (αν δεν αναιρεθεί αργότερα υπό τις πιέσεις των μυστικών υπηρεσιών).

____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).