Internet 2019 πως χάλασε την Πρωταπριλιά

Η Πρωταπριλιά ήταν διασκεδαστική, κάποτε, πριν το Internet. Είναι μια μέρα γεμάτη φάρσες που στο διαδίκτυο σκάνε σαν δελτία τύπου. Συνήθως είναι διασκεδαστικές και άλλες φορές πάλι μπορεί να γίνουν μέχρι και κακόβουλες. Η Microsoft φέτος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσει κάποια φάρσα, ας δούμε ποιος άλλος θα την ακολουθήσει.

internet

Η Πρωταπριλιά φαίνεται να χειροτερεύει κάθε χρόνο. Και αυτό δεν είναι κάτι που απλά νομίζουμε. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Διαδίκτυο – και ο τρόπος προσέγγισης του κόσμου από τις εταιρείες τεχνολογίας με ειδήσεις φάρσες την πρώτη Απριλίου είναι άλλος, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γινόταν παλιά.

Η διάσημη φάρσα του BBC το 1957 που ανακοίνωσε ότι βγάζουν μακαρόνια από δέντρα, σίγουρα, δεν κατάφερε να ξεγελάσει ορισμένους, αλλά ήταν αστεία. Με λίγη γνώση ή έρευνα, θα μπορούσατε να ανακαλύψετε ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

Το σπαγγέτι που δημοσίευσε το BBC την Πρωταπριλιά του 57 δεν κυκλοφόρησε ξανά και ξανά από χιλιάδες άλλους σταθμούς, σε αντίθεση με το διαδίκτυο, όπου μπορείτε να βρείτε την ίδια είδηση σε εκατοντάδες σελίδες λίγα δευτερόλεπτα μετά την αρχική της δημοσίευση.

Το Internet είναι διαφορετικό. Οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά «ανακοινώνουν» προϊόντα που θα μπορούσαν στα αλήθεια να είναι πραγματικά, αλλά δεν είναι, λόγω της Πρωταπριλιάς.

Φυσικά, για να κάνουν τα πράγματα πιο συγκεχυμένα, οι τρελές ανακοινώσεις τους εκείνη τη μέρα μπορεί να είναι πραγματικές. Το Gmail ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία την Πρωταπριλιά του 2004 και πάρα πολλοί δεν πίστεψαν ότι η Google μπορεί να προσφέρει 1 GB αποθήκευσης στο νέο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το Hotmail προσέφερε μόνο 2 MB (0,2% του χώρου αποθήκευσης του Gmail) την εποχή εκείνη. Έτσι αν η Google δημοσιεύσει κάποιο αυτο-οδηγούμενο ποδήλατο, μπορεί να υπάρξουν θύματα.

Δεν μιλάμε όμως μόνο για τις παραπλανητικές ιστορίες. Ορισμένες φάρσες μπλοκάρουν τον κόσμο και προκαλούν προβλήματα. Η φάρσα της Google “mic drop” το 2016 ανέφερε ότι η εταιρεία πρόσθεσε ένα κουμπί στο που αρχειοθετούσε το τρέχον email, το απενεργοποίησε και έστελνε ένα GIF του Minion. Πολλοί άνθρωποι κατά λάθος έκαναν σε αυτό το κουμπί, αλλά και το Gmail έτρεχε μόνο του την τυχαία ακόμα κι αν δεν το κάνατε! Έτσι ξαφνικά το Gmail απενεργοποιούσε τα εισερχόμενα μηνύματα και κανείς δεν μπορούσε να δει τις απαντήσεις. Ήταν φάρσα αυτή;

Μετά από αυτό, τουλάχιστον μία εταιρεία έλαβε το μήνυμα. Η Microsoft ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέσω του Chris Capossela, ότι απαγορεύει την φετινή συμμετοχή των εργαζομένων στις Πρωταπριλιάτικες φάρσες.

Εκτιμώ ότι αρκετοί μπορεί να έχουν αφιερώσει χρόνο και πόρους σε αυτές τις πλάκες, αλλά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα να χάσουμε από το να κερδίσουμε προσπαθώντας να είμαστε αστείοι αυτή τη μέρα.

Να αναφέρουμε ότι η Microsoft έχει ένα ηγετικό ρόλο στο διαδίκτυο και η απόφασή της ίσως επηρεάσει κι άλλους. Όμως να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία στο παρελθόν ακολουθούσε πιστά την παράδοση της Πρωταπριλιάς. Το 2014 για παράδειγμα ανακοίνωσε την επιστροφή του Clippy στις web εφαρμογές του .

Το μεγάλο με αυτή τη μέρα, είναι ότι δεν αλλάζει κάτι από τις προηγούμενες. Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια συνεχή Πρωταπριλιά με fake news που κατακλύζουν τα news feed μας. Το internet εν τω μεταξύ δίνει την ευκαιρία στον κάθε πικραμένο να το παίξει μάγκας στους φίλους του αναμεταδίδοντας μια απίστευτη είδηση, που τυχαίνει να είναι fake.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).