To Facebook στο κυνήγι των fake news που αφορούν την Ευρώπη

Με μία σημερινή ανακοίνωση του, το Facebook, αποτίμησε τη φετινή δράση του στο κυνήγι των fake news για την Ένωση, αναφέροντας πέντε συνολικά ψεύτικές ειδήσεις που κατάφερε να εντοπίσει και να τις διαγράψει από την πλατφόρμα του.

To Facebook θεωρώντας ότι η μείωση του αριθμού των fake news είναι πάντοτε σημαντική, και με κριτήριο της επερχόμενες εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβηκε σε ενέργειες περιορισμού της διάδοσης της παραπληροφόρησης, αφαιρώντας από την αρχή του χρόνου πέντε τρανταχτές ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφόρησαν.

Οι ειδήσεις αυτές αφορούσαν:
1. Την φωτογραφία μιας επιστολής που υποτίθεται ότι έγραψε η διευθύντρια ενός δημοτικού σχολείου της Δρέσδης και που ανακοινώνει ότι την επόμενη εβδομάδα, τέσσερις ιμάμηδες θα επισκέπτονταν το σχολείο για να εισαγάγουν τα παιδιά στο Κοράνι και το Ισλάμ. Κατά την επιστολή αυτή θα λάμβανε χώρα μία «θεματική εβδομάδα» που θα περιλάμβανε υποχρεωτική επίσκεψη σε ένα τζαμί και οι γονείς θα έπρεπε να αγοράσουν ένα Κοράνι και να αποφύγουν να φάνε για πρωινό χοιρινό, κατά την ημέρα της επίσκεψης των ιμάμηδων. Η επιστολή έκλεινε λέγοντας ότι η σχολή ήταν ευτυχής που έφερε τους γονείς και τα παιδιά πιο κοντά στο Ισλάμ, καθώς είναι ένα σημαντικό θέμα στη Γερμανία. Η είδηση κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2019.

2. Ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Facebook τον Φεβρουάριο 2019 και έδειχνε έναν άνδρα με κοστούμι που περπατάει στο Ισπανικό κοινοβούλιο και αφήνοντας μικρές κάρτες σε μια σειρά κενών θέσεων. Η λεζάντα ισχυρίζονταν ότι ο άνδρας χρησιμοποιεί ισπανικά εθνικά δελτία ταυτότητας για να καταχωρίσει τους απόντες βουλευτές ως “παρόντες” ώστε αυτοί να εισπράξουν τις ημερήσιες αποζημιώσεις τους.

3. Ένα άρθρο που μοιράστηκε στο Facebook τον Δεκέμβριο του 2018, από μια ολλανδική ιστοσελίδα που πλέον δεν υφίσταται, και που ανέφερε 11 λόγους για να αποφύγετε να κολλήσετε γρίπη, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ. Το άρθρο παρέθετε έρευνα του Dr. Hugh Fudenburg, που έδειχνε ότι οι άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει τακτικά από γρίπη, είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

4. Τον Φεβρουάριο του 2019, ένας γαλλικός δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι ο ΟΗΕ επιδιώκει να νομιμοποιήσει την παιδεραστία. Το κείμενο του άρθρου ήταν αντίγραφο από ένα παλαιότερο άρθρο που υπάρχει στο αρκετά χρόνια. Το άρθρο ανέφερε ότι ο ΟΗΕ απαιτεί σεξουαλικά δικαιώματα για παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, τα οποία θα προστατεύουν τους παιδόφιλους από ποινική δίωξη και φυλάκιση.

5. Τον Ιανουάριο του 2018, ένας λογαριασμός στο Twitter που δήλωνε ότι ανήκε στην Ebba Busch Thor, ηγέτη των Σουηδικών Χριστιανοδημοκρατών, αποδοκίμαζε εκείνους που επικρίνουν το σουηδικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Το tweeter ανέφερε ότι ο κάθε Σουηδός παίρνει τη σύνταξη που του αξίζει και ότι η ανεπιθύμητη εναλλακτική λύση είναι ο σοσιαλισμός. Ο ς, @EbbaBuschThorKD, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ψεύτικος και έκλεισε, αλλά τα screenshots του tweet συνέχισαν να κυκλοφορούν. Το screenshot μοιράστηκε στο Facebook τον Ιανουάριο του 2018 και άρχισε να επανακυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2019.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΨΕΥΤΙΚΑ. Για κάθε είδηση υπάρχει σχετικά αναφορά από το Facebook για το ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία με το της διευθύντριας του σχολείου είναι πλαστή και παραποιημένη, ο κύριος με το κουστούμι δεν ήταν στο Ισπανικό κοινοβούλιο αλλά στο Ουκρανικό και έδιδε πίσω τις ταυτότητες μετά από διεξαγωγή ψηφοφορίας. Επίσης δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο κάποια επίσημη επιστημονική έρευνα που να συνδέει Αλτσχάιμερ και γρίπη, η δήλωση περί παιδεραστίας δεν ανήκει στον ΟΗΕ αλλά στην Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένων Γονέων, ενός υπερασπιστή των σεξουαλικών δικαιωμάτων που έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών και δεν έχει καμία νομική ισχύ, και ο λογαριασμός στο Twitter της ηγέτιδας των Σουηδικών Χριστιανοδημοκρατών ήταν ψεύτικος.

Επίσης αναφέρεται ότι ο τρόπος που το Facebook κατάφερε να εντοπίσει όλα τα παραπάνω είναι, είτε μέσω μηχανικής μάθησης που ανιχνεύει πιθανές ψευδείς ιστορίες (ειδικά τις παραποιημένες φωτογραφίες), είτε από αναφορές χρηστών ή ελεγκτών ψευδών ειδήσεων.

Αν σας ενδιαφέρει να μην βλέπετε fake news στο διαδίκτυο, δεν έχετε παρά να στέλνετε μία αναφορά προς το Facebook, κάθε φορά που εντοπίζετε στην πλατφόρμα μία τέτοια είδηση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).