Για την παραγωγή του Bitcoin καταναλώνονται περίπου επτά gigawatts ετησίως, σύμφωνα με ένα νέο εργαλείο του Κέντρου Εναλλακτικών Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Cambridge, που ονομάζεται Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index ή απλά CBECI.
Η ενέργεια αυτή είναι λίγο περισσότερη από ό, τι χρησιμοποιεί ολόκληρη η Ελβετία, σύμφωνα με το CBECI. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολο να απεικονιστεί, γι ‘αυτό και οι ερευνητές έδωσαν μερικές συγκρίσεις.
Είναι ίσο με το 0,21% της παγκόσμιας προσφοράς. Είναι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από επτά πυρηνικά εργοστάσια Dungeness, σύμφωνα με το BBC.
Μήπως όμως όλη αυτή η χρήση ενέργειας συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος; Με άλλα λόγια… Το Bitcoin βράζει τους ωκεανούς;
Μία μελέτη εκτιμά ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην παραγωγή Bitcoin παράγει περίπου 22 εκατομμύρια εκπομπές CO2 ετησίως – επίπεδο που βρίσκεται κάπου μεταξύ εκείνων που παράγονται από τα την Ιορδανία και την Σρι Λάνκα ή σχεδόν όσο και το Kansas City στις ΗΠΑ.
Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule τον Ιούνιο, αναφέρουν ότι το Bitcoin για την επικύρωση των συναλλαγών μέσω του αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου απαιτεί “τεράστια” ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μεταφράζονται σε “σημαντικά επίπεδα εκπομπών άνθρακα”.
Η προσέγγισή μας για το αποτύπωμα άνθρακα της Bitcoin υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των εξωτερικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τα κρυπτονομίσματα.
Οι ερευνητές του Joule τονίζουν ότι η δική τους δουλειά υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των “εξωτερικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από cryptocurrencies” και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ερευνών αξιολόγησης της σχέσης μεταξύ οφελών και κόστους για τις εφαρμογές του blockchain εν γένει.
Δεν αμφισβητούμε τα κέρδη από την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να προσφέρει η τεχνολογία blockchain, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η σημερινή συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στα αναμενόμενα οφέλη, ενώ θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή και στο κόστος.
Θεωρούν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο τις πτυχές παραγωγής του Bitcoin, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν αντικατοπτρίζουν τις μελλοντικές ζημίες που προκαλούνται από τις σημερινές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Και οι ερευνητές του Cambridge συμφωνούν: παρά το γεγονός ότι το Bitcoin δημιουργεί ένα μικρό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, δεν υπάρχει λόγος να αγνοήσουμε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες για την κατανάλωση ενέργειας του Βitcoin.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το Bitcoin ενδέχεται να αποτελέσει απειλή στην επίτευξη των στόχων μιας βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στο μέλλον.
Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση (mining χρησιμοποιώντας μόνο κάρβουνο), το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Bitcoin παραμένει επί του παρόντος οριακό στην καλύτερη περίπτωση.