Debian 10 Buster: Το Debian είναι από τις διανομές που προτιμώ, για πολλούς και διάφορους λόγους που έχω αναφέρει κατά καιρούς. Αναπτύσσεται από ένα εξ ολοκλήρου εθελοντικό οργανισμό που είναι αφοσιωμένος στην ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού και στην προώθηση των ιδεωδών της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού.
Το Debian είναι μία από τις παλαιότερες διανομές Linux στον κόσμο και, από την άποψη του αριθμού των προγραμματιστών που εμπλέκονται, είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες. Περίπου 1.300 συνεργάτες εργάστηκαν στο Debian 10, το οποίο κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου.
Το Debian 10 Buster προσφέρει αναβαθμίσεις πακέτων σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, αλλά οι κύριες αλλαγές σε αυτήν την έκδοση συμπεριλαμβάνουν την ενεργοποίηση του AppArmor από προεπιλογή και τη λειτουργία του GNOME Shell στο Wayland.
Το GNOME που τρέχει με το X.Org είναι διαθέσιμο σαν μια εναλλακτική μέθοδο λειτουργίας της επιφάνειας εργασίας. Η ανακοίνωση της έκδοσης αναφέρει επίσης ότι τα nftables μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ενός τείχους προστασίας του λειτουργικού συστήματος και ότι η λειτουργία Secure Boot είναι ενεργοποιημένη για ορισμένες μόνο αρχιτεκτονικές. Αυτή η έκδοση του Debian θα έχει συνολικά πέντε χρόνια υποστήριξης, χάρη στην ομάδα μακροπρόθεσμης υποστήριξης (long-term support team).
Η νέα έκδοση του Debian, με κωδικό όνομα “Buster”, τρέχει σε πάρα πολλές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών και είναι διαθέσιμη σε net-install, full DVD εγκατάστασης και επτά live desktop εκδόσεις. Αυτό δίνει στους χρήστες πολλές δυνατότητες εγκατάστασης.
Παρόλο που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της διανομής, τα μέσα εγκατάστασης του Debian δεν συμπεριλαμβάνουν μη-ελεύθερο firmware που απαιτείται συχνά για σύνδεση με ασύρματα δίκτυα. Έτσι όσοι από εσάς σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη διανομή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το firmware που απαιτείται για να έχετε ασύρματη δικτύωση. Φυσικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ανεπίσημα live ISO με μη-ελεύθερο firmware.
Το Debian έχει κερδίσει τη φήμη για την σταθερότητα της διανομής που αναπτύσσει αλλά τις πολύ καλές αποδόσεις.
Ξεκινάει γρήγορα, και το GNOME έχει ένα σχετικά μικρό αποτύπωμα στον δίσκο και στην μνήμη που χρησιμοποιεί. Το λογισμικό που διαθέτει από προεπιλογή είναι αξιόπιστο, κάτι που κάνει το Debian ένα πολύ αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά και servers.
Το Debian τρέχει σε πολλές αρχιτεκτονικές υλικού, προσφέρει πολλές επιτραπέζιες επιλογές και παρέχει ένα τεράστιο όγκο πακέτων λογισμικού. Μπορεί να λειτουργήσει με φορητές μορφές πακέτων, πολλούς τύπους πυρήνα και είναι αρκετά μικρό για να λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Είναι εκπληκτικά ευέλικτο.
Υπάρχουν ορισμένες αρνητικές συνέπειες για την εξισορρόπηση της σταθερότητας και της ευελιξίας του Debian. Το ένα είναι ότι τα πακέτα του Stable καναλιού είναι συχνά πολύ παλιά σε σύγκριση με το ίδιο λογισμικό σε άλλες διανομές. Σχεδόν κάθε πακέτο είναι τουλάχιστον έξι μηνών κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας, ενώ μερικά είναι ενός έτους.. Έτσι για όσους θέλουν να τρέχουν το τελευταίο λογισμικό που κυκλοφορεί, οι σταθερές εκδόσεις του Debian δεν είναι ιδανικές.
Για μένα, το Debian δεν προσφέρει μοντέρνο σχεδιασμό. Μερικές διανομές εστιάζουν ιδιαίτερα στον σχεδιασμό του UI, αλλά το Debian φαίνεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο, παρέχοντας όμως πολλές επιλογές πακέτων και εργαλείων, για να σχεδιάσετε το UI που θέλετε μόνοι σας.
Μπορούμε να περιγράψουμε την διαφορά σαν να έχετε ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου και ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο με Lego. Το πρώτο διαθέτει ένα σαφές σχέδιο, ενώ το δεύτερο σας αφήνει να παίξετε.
Με λίγα λόγια, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το Debian 10 Buster, που το χρησιμοποιώ από τότε που ήταν στο κανάλι testing. Έχει κάποια προβληματάκια, με το λογισμικό GNOME και την έλλειψη του μη-ελεύθερου firmware.
Ή, πιο συγκεκριμένα, το non-free firmware είναι κρυμμένο και θα πρέπει να το προσθέσετε στο sources.list .
Ωστόσο, η απόδοση, το πλήθος του λογισμικού, η υποστήριξη πάρα πολλών αρχιτεκτονικών CPU και η χαμηλή χρήση των πόρων καθιστούν αυτή την έκδοση πάρα πολύ καλή.
Δεν θα μπορούσα να συστήσω το Debian σε ένα νέο χρήστη του Linux, γιατί για να λειτουργήσει το σύστημα, χρειάζεται παρεμβάσεις με το χέρι. Οι μέσοι και έμπειροι χρήστες του Linux θα μείνουν πολύ ευχαριστημένοι.
____________________