Ποια η καλύτερη διανομή Linux για αρχάριους της πλατφόρμας

Σκέφτεστε να αλλάξετε από Windows, σε Linux; Έχετε διαβάσει τόσα πολλά για την τηλεμετρία της νέας πλατφόρμας της και σας έχει μπει η ιδέα να βρείτε μια διανομή “εύκολη” που να μοιάζει με Windows;

Να σας ενημερώσουμε τότε, ότι αυτό το άρθρο δεν είναι για σας. Αλλάξτε σελίδα και ψάξτε αλλού για τον ειδικό που θα σας κατατοπίσει με εκατοντάδες τεχνικές λεπτομέρειες και συγκριτικά tests. Αν σκέφτεστε έτσι καλό θα ήταν να παραμείνετε στα Windows, και αν δεν θέλετε τηλεμετρία εγκαταστήστε .

Μόνο που η Microsoft δεν υποστηρίζει το πια.

Οι παραπάνω ερωτήσεις αν και έχουν μεγάλη σημασία για σας, είναι αδύνατον να απαντηθούν από το iGuRu.gr και θα εξηγήσουμε τους λόγους.

Εύκολη και να μοιάζει με Windows. Μόλις παίξατε και χάσατε φορές.

Θα μπορούσαμε ίσως να αναφέρουμε δεκάδες “εύκολες” διανομές και να στηρίξουμε την άποψή μας: MX Linux, Ubuntu, OS, Mint κ.α. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και δεκάδες δύσκολες Arch, Gentoo και άλλες.

Όμως η άποψή μας είναι ότι κανένα δεν θα σας είναι εύκολο γιατί πολύ απλά αλλάζετε λειτουργικό σύστημα. Αν περιμένετε ένα λειτουργικό copy paste των Windows μείνετε στα Windows.

Linux σημαίνει ελευθερία. Είναι ένα λειτουργικό που έχει φτιαχτεί να διευκολύνει τον χρήστη του Linux που γνωρίζει τι θέλει και όχι κάποιον που ξεκινά σήμερα με το Linux.
Linux σημαίνει κοινότητα, διαδραστικότητα και μοίρασμα, καμία σχέση με το κλειστό περιβάλλον του Windows και τα κονσερβοποιημένα Thursday Patches.

Linux σημαίνει πειραματισμός:

Έτσι αν θέλετε ένα έτοιμο λειτουργικό που μοιάζει με Windows και δεν έχετε την διάθεση για κάμποσα απανωτά format, διάθεση να παίξετε και να μάθετε το Linux δεν είναι για σας.
Ακόμα και το Arch που θεωρείται “δύσκολη” διανομή είναι βασισμένο στην ίδια λογική:

Παίξε για να μάθεις!

Οι διανομές Linux είναι οι ίδιες, ελάχιστες είναι οι αλλαγές που θα συναντήσει κανείς, η βάση είναι η ίδια. Οι παραμετροποιήσεις αλλάζουν.

Έτσι αν είστε από τους τύπους που όταν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα στον υπολογιστή τους δεν κάνουν μια ερώτηση στη μηχανή αναζήτησης της Google, αλλά παίρνουν τηλέφωνο άμεσα τον κακόμοιρο “ειδικό” της παρέας ή της οικογένειας, μείνετε στα Windows, αν και είναι σίγουρο, ότι ακόμα και το λειτουργικό της Microsoft θα σας δυσκολεύει.

Αν είστε από αυτούς που κάνετε την ερώτηση και μετά παίρνετε το τηλέφωνο, ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία οπότε διαβάστε ξανά το τέλος της προηγούμενης πρότασης.
Αν τώρα ψάχνετε ένα πρόβλημα για να το λύσετε σας καλωσορίζω στον κόσμο του Linux!

Αν και δεν υπάρχουν συνταγές όπως δεν υπάρχουν “εύκολες” διανομές μπορούμε να αναφέρουμε μερικές βασικές αρχές για τους επόμενους χρήστες του Linux (αυτούς δηλαδή που έχουν διάθεση να κάνουν και όρεξη για διάβασμα):

1. Αν αποφασίσετε να αλλάξετε λειτουργικό δώστε του χρόνο.
2. Παίξτε με Live DVD – USB. Αποκτήστε μια μικρή οικειότητα με την διανομή που σας μοιάζει ενδιαφέρουσα.
3. Δοκιμάστε τη διανομή αυτή σε όλα τα διαθέσιμα περιβάλλοντα εργασίας που διαθέτει μέχρι να βρείτε την πιο παραγωγική για σας.
4. Φύγετε από την λογική χρήσης εφαρμογών του Windows στο Linux. To Linux είναι άλλο λειτουργικό οπότε και οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί είναι άλλες. Ναι υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις για να εγκαταστήσετε ένα PhotoShop αλλά η λειτουργικότητα του δεν θα είναι η ίδια όπως τα Windows.

__________________________________________

Ζητάω συγνώμη για όλους και όλες όσους – όσες στεναχώρησα, αλλά θεωρώ ότι αν έγραφα με συγκριτικά tests προσπαθώντας να αποδείξω ποια είναι η καλύτερη διανομή για ΜΕΝΑ, θα απογοητευόσαστε περισσότερο μετά την πρώτη εγκατάσταση.

Με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον δεν θα με βρίζετε!

Θεωρώ άκυρο το να σας δώσω μια τεκμηριωμένη λύση και σεις να το κάνετε επειδή το είπε ο “ειδικός” από το iGuRu.gr, αν δεν θέλετε να πειραματιστείτε και να κάνετε λάθη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).