Microsoft Office ή ανοιχτό και δωρεάν LibreOffice;

Microsoft Office ή LibreOffice: Εδώ και καιρό χρησιμοποιώ τη σουίτα LibreΟffice, μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα. Λειτουργεί καλά, είναι δωρεάν, και κάνει ό, τι χρειάζομαι από μια σουίτα γραφείου.

Η τελευταία έκδοση, LibreOffice 6.3, φαίνεται να είναι η καλύτερη από ποτέ.

Microsoft Office

Βλέπετε, η ίδια Microsoft δεν θέλει να αγοράσετε το επόμενο Office 2019.

Ο Jared Spataro, αντιπρόεδρος της εταιρίας στο blog Microsoft 365, το Office 365 κανιβαλίζει το Office 2019 επειδή “βελτιώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες που παρέχονται κάθε μήνα, ενώ οι του Office 2019 δεν ενημερώνονται ποτέ με νέα και δεν είναι συνδεδεμένες με το σύννεφο”

Από την άλλη χρησιμοποιώ και τα Google Docs. Αλλά αν θέλω μια σουίτα γραφείου που τρέχει στο μηχάνημά μου χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και χωρίς να ανησυχώ ότι η  Google ή η Microsoft διαβάζει αυτά που γράφω επιλέγω το LibreOffice.

Φυσικά η επιλογή είναι δική σας, παρόλα αυτά θα πρέπει να αναφέρω ότι η τελευταία  έκδοση του LibreOffice είναι πολύ πιο γρήγορη τόσο στο άνοιγμα όσο και στην αποθήκευση εγγράφων και υπολογιστικών φύλλων.

Το Document Foundation, η μητρική του LibreOffice, ισχυρίζεται ότι είναι μια τάξη πιο γρήγορο από την προηγούμενη έκδοση. Δεν είμαι βέβαιος, αλλά η εφαρμογή είναι αρκετά γρήγορη. 

Όπως πάντα, το LibreOffice υποστηρίζει την μορφή Open XML (OOXML) του Microsoft Office. Έτσι υποστηρίζει εξαγωγή σε DOTX document templates και πρότυπα υπολογιστικών φύλλων XLTX (XLTX spreadsheet templates). Υποστηρίζει την εισαγωγή διαγραμμάτων από τα DOCX drawingML, την εισαγωγή/εξαγωγή του SmartArt από τα αρχεία PowerPoint PPTX και διαχειριίζεται καλύτερα τα XLSX Pivot table. Δεν είναι ακόμα τέλειο, αλλά πλησιάζει.

Η εξαγωγή αρχείων του LibreOffice σαν PDF έχει βελτιωθεί. Τώρα υποστηρίζει πλήρως το PDF/A-2 document format. Αυτό απαιτείται από διάφορους οργανισμούς για μακροχρόνια αποθήκευση αρχείων. Επίσης απλοποίησε τις επεξεργάσιμες μορφές του PDF ενσωματώνοντας το στον LibreOffice Writer.

Ένα νέο χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια, είναι το ότι με η νέα έκδοση του LibreOffice σας επιτρέπει να “επεξεργαστείτε” τις κρυφές πληροφορίες που περιέχουν τα έγγραφα. Έτσι, μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς ή να αποκρύψετε ευαίσθητες πληροφορίες, πριν μοιραστείτε το αρχείο.

Το LibreOffice τρέχει σε Linux, MacOS και . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σαν εφαρμογή Cloud Software-as-a-Service (SaaS), το LibreOffice Online, τρέχοντάς το από ένα cloud που ελέγχετε.

Έτσι, εάν θέλετε μια σουίτα γραφείου, η οποία θα ενημερώνεται τακτικά με νέες λειτουργίες, δοκιμάστε το LibreOffice. Μετά την απόφαση της Microsoft να ακολουθήσει μόνο το SaaS στην σουίτα του Office, το LibreOffice μπορεί να γίνει σύντομα η καλύτερη επιλογή σας ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε το Office των Windows.

Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Microsoft Office είναι μια πολύ προηγμένη σουίτα γραφείου. Όμως κοστίζει, (εκτός αν χρησιμοποιείτε κάποιο πειρατικό αντίγραφο), και προσωπικά δεν μπορώ να εμπιστευτώ ούτε την Microsoft ούτε την Google.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

13 Comments

Leave a Reply
  1. Θα μπορούσατε να μου πείτε πώς κάνω το Libre Office προεπιλογή για άνοιγμα εγγράφων; Ευχαριστώ πολύ

  2. Καλησπέρα σας !!μπορώ να ανεβάσω εδώ φωτογραφία ! έχω κάνει μία εργασία μου για μένα έχω μία data basses και μέσα έχω ένα ερώτημα που λέει !!πλευρά 1 * πλευρα 2 = μ2 * τιμή μονάδος =υποσύνολο .δηλάδή στο κελί μ2 γράφω :”πλευρά”*”πελυρά2 .ως εδώ καλά !! συνεχίζω .στο κελί ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ να γράφω “μ2″*”τιμή μονάδος “Εκεί δεν κάνει το πολλαπλασιασμό Αναλυτικά θέλω να κάνει την έξεις εργασία .
    10*10=100 *5=500 γιατί δεν μπορώ να το κάνω ; ενώ το 10*10=100 όλα μια χαρά !!

  3. Άκυρο το προηγούμενο. Δεν φαίνονταν όλα τα σχόλια πριν το refresh που έγινε στην σελίδα μετά το προηγούμενο ποστ.

    Διαγράψτε και τα δύο τελευταία ποστ.

  4. Όταν διαγράφετε σχόλια που δεν παραβιάζουν κανόνες, σας διαγράφουν και οι αναγνώστες.

  5. Σε σχολείο πάντως, δεν μπορούσα να μην έχω και κάποια άλλη εφαρμογή free office/ms viewer πέραν του Libre εγκατεστημένη, διότι οι περιπτώσεις όπου τα αρχεία DOC άνοιγαν, αλλά είχαν οπτικά διαφορές σε σχέση με όπως όταν τα άνοιγες με το MS Office, ήταν απλά, πολύ συχνές.

    Και όταν οι άλλοι είναι σχετικοί/άσχετοι με τους υπολογιστές, το Libre όσο καλό και αν είναι, είναι ταυτόχρονα και ημί-άχρηστο.

    Οπότε στους υπολογιστές που δεν είχαν αυθεντικό MS Office και στους οποίους δεν ήθελα να βάλω σπασμένα προγράμματα, έμπαινε μεν το Libre, αλλά μαζί θα έμπαινε και κάποια άλλη free office σουίτα και ο MS viewer. Ε, αυτά είναι ταρζανιές.

    Υ.Γ. Όποιος βγει και πει “λάθος τα λες, όλα τα αρχεία DOC ανοίγουν στο Libre όπως ακριβώς θα άνοιγαν και στο MS Ofiice”, προφανώς δεν είναι ειλικρινής. Υπάρχουν πάντα αρχεία όπου κάποιο font Κάποια ευθυγράμμιση κάτι τέλος πάντων θα είναι διαφορετικό.

  6. Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, πανεπιστήμια κλπ θα γελάνε μαζί σου αν πας με libre η με Linux γενικότερα.

  7. Για τους πολύ απλούς χρήστες, καλό είναι και το Libre office. Για τους power users και τους developers, η ms απλά δεν παίζεται. Με vba να τρέχει στο background και να στήνεις εφαρμογές πάνω στις σουΐτες του office, απλά δεν υπάρχει. Και η τιμή? 100 €/ έτος για 5 υπολογιστές και άλλες 5 συσκευές. Οπότε καλό και το Libre, αλλά… για basic πραγματα

  8. Αν κάνεις απλά βασικά πράγματα το libreoffice είναι μία χαρά βέβαια όταν κάνεις αυτά τα απλά και βασικά πράγματα γιατι να μην πας σε μία απλή κατάσταση τύπου Google docs. αν το θες επαγγελματικά είναι αστειο να μην πληρώσεις για office 365, δηλαδή για κάτι που θα σου λύσει τα χέρια και θα κάνεις τη δουλειά σου πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. και θα έχεις και καβατζα 1TB χώρο στο cloud.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).