Πληροφορίες από 267 εκατομμύρια χρήστες του Facebook διαρρεύσαν στο διαδίκτυο και τώρα μπορούν να κατέβουν από ένα hacking forum.
Η βάση δεδομένων συμπεριλαμβάνει τα αναγνωριστικά των χρηστών, τους αριθμούς τηλεφώνου και τα ονόματά τους, όπως αναφέρει η Comparitech και ο ερευνητής ασφαλείας Bob Diachenko. Οι πληροφορίες αυτές είχαν ανέβει σε έναν δημόσιο εξυπηρετητή που ήταν προσιτός σε οποιονδήποτε χωρίς κωδικό πρόσβασης ή άλλη μέθοδο επαλήθευσης ταυτότητας.
Τα δεδομένα καταγράφηκαν για πρώτη φορά στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου όλες οι πληροφορίες ανέβηκαν σε ένα hacking forum. Δύο ημέρες αργότερα, ο ερευνητής ασφαλείας ανέφερε το περιστατικό στον ISP που ανήκει διεύθυνση IP του server και στις 19 Δεκεμβρίου η βάση δεδομένων βγήκε offline.
Ωστόσο, επειδή αρκετοί είχαν κατεβάσει πολλά αντίγραφα της βάσης δεδομένων, συνεχίζουν να κυκλοφορούν καθώς τα έχουν ανεβάσει σε άλλους διακομιστές. Έτσι ο κίνδυνος για επερχόμενα spam και phishing είναι υψηλός, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πώς διαρρέουν οι πληροφορίες η Diachenko πιστεύει ότι τα δεδομένα έχουν κλαπεί από κάποιο API του Facebook πριν το κοινωνικό δίκτυο προσθέσει την επαλήθευση με κάποιο τηλεφωνικό αριθμό το 2018.
Ο ερευνητής της ασφάλειας πιστεύει ότι το hack έγινε από ένα hacker που μένει στο Βιετνάμ, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη αποδεικτικά στοιχεία.