5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά την αγορά μιας κάρτας microSD

Είτε την χρειάζεστε για το τηλέφωνο σας, ή την φωτογραφική μηχανή σας ή για κάποιο άλλο gadget, η αγορά για μια κάρτας microSD φαίνεται να είναι ένα αρκετά απλό πράγμα, σωστά;

microSD

Κι'όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε μία microSD κάρτα. Είναι εκπληκτικά εύκολο να καταλήξετε να πέσετε σε μια σειρά παγίδων. Στο τέλος είτε θα την υπερπληρώσετε ώστε να έχει τρομερή απόδοση, είτε η κάρτα δεν λειτουργεί καθόλου για εσάς.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε όταν θα κατεβείτε στα μαγαζιά για να αγοράζετε μια κάρτα microSD.

1. Αγορά μη συμβατών καρτών SD
Όλες οι κάρτες microSD ταιριάζουν σε όλες τις υποδοχές κάρτας microSD, αλλά δεν λειτουργούν όλες. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές μορφές καρτών, καθώς και διαφορετικά πρότυπα, τα οποία καθορίζουν τη συμβατότητα.

Οι τρεις κύριες μορφές, τις οποίες πιθανότατα γνωρίζετε ήδη, είναι SD, SDHC και SDXC (ή κάρτες microSD, microSDHC και microSDXC). Οι κάρτες microSD και οι πλήρους μεγέθους SD βασίζονται στην ίδια προδιαγραφή. Η τέταρτη μορφή είναι η SDUC. Αυτή ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2018 και ήδη κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων.

Κάθε μορφή ακολουθεί την προδιαγραφή SD, αλλά δεν λειτουργεί με τους ίδιους τρόπους. Ως αποτέλεσμα, οι μορφές δεν είναι συμβατές χρονολογικά. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νεότερες κάρτες σε υλικό που υποστηρίζει μόνο με παλαιότερες μορφές.

Οι διαφορές μεταξύ των μορφών είναι σημαντικές:

  • microSD: Έχει χωρητικότητα μέχρι 2GB και λειτουργεί σε οποιαδήποτε υποδοχή microSD.
  • microSDHC: Διαθέτει χωρητικότητα μεγαλύτερη από 2 GB και έως 32 GB και λειτουργεί σε υλικό που υποστηρίζει SDHC και SDXC.
  • microSDXC: Διαθέτει χωρητικότητα άνω των 32GB και μέχρι 2TB (αν μέχρι τώρα, το 1TB είναι η μεγαλύτερη διαθέσιμη κάρτα) και υποστηρίζεται μόνο σε συμβατές με SDXC.
  • microSDUC: Υποστηρίζει κάρτες έως και 128TB και απαιτεί συμβατή συσκευή.

Εκτός από τον έλεγχο της συμβατότητας της μορφής μιας κάρτας με το υλικό σας, θα πρέπει να ελέγξετε και άλλες λεπτομέρειες.

Χωρητικότητα
Πρώτον, το υλικό που έχει υποδοχή για microSDXC δεν υποστηρίζει αυτόματα κάθε μέγεθος κάρτας σε αυτή τη μορφή. Το Samsung Galaxy S9, για παράδειγμα, υποστηρίζει επίσημα κάρτες μέχρι 400GB. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι μία ίδια κάρτα 512GB θα λειτουργήσει.

Και αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μία κάρτα microSD με τον υπολογιστή σας με οποιοδήποτε τρόπο – για παράδειγμα, για να μετακινήσετε και να αντιγράψετε αρχεία – θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας υποστηρίζει το σύστημα αρχείων με το οποίο διαμορφώνεται η κάρτα. Οι κάρτες MicroSDXC χρησιμοποιούν το σύστημα exFAT από προεπιλογή. Τα Windows υποστηρίζουν το exFAT για πάνω από μια δεκαετία, αλλά τα macOS μόνο από την έκδοση 10.6.5 και μετά (Snow ).

Υψηλή ταχύτητα
Οι μορφές SDHC και SDXC μπορούν να υποστηρίξουν τη Ultra High Speed (UHS) bus interface, (διεπαφή διαύλου υπερυψηλής ταχύτητας), η οποία επιτρέπει στα δεδομένα να κινούνται με ταχύτερο ρυθμό. Οι τρεις εκδόσεις του UHS είναι UHS-I (με ταχύτητες bus μέχρι 104MBps), UHS-II (έως 312MBps) και UHS-III (μέχρι 624MBps).

Προκειμένου να επωφεληθείτε από την αυξημένη απόδοση του UHS, το υλικό σας πρέπει να το υποστηρίξει. Οι κάρτες μνήμης UHS θα λειτουργούν σε παλαιότερες υποδοχές, αλλά με μειωμένη ταχύτητα bus, στα 25MBps.

2. Επιλέγοντας την λάθος ταχύτητα

Ο προσδιορισμός της ταχύτητας μιας κάρτας microSD είναι ακόμη πιο περίπλοκος από την αποκρυπτογράφηση των μορφών και της συμβατότητας. Υπάρχουν περίπου έξι τρόποι για να δείξετε πόσο γρήγορη είναι μια κάρτα και δεν είναι ασυνήθιστο για τους κατασκευαστές να τα χρησιμοποιούν όλα αυτά μαζί.

Speed Class (κατηγορία ταχύτητας)

Η Speed Class (κατηγορία ταχύτητας) εμφανίζει την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής μιας κάρτας μνήμης σε megabytes ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ταχύτητας που ορίζονται ως εξής:

  • Class 2: Τουλάχιστον 2MBps.
  • Class 4: Τουλάχιστον 4MBps.
  • Class 6: Τουλάχιστον 6MBps.
  • Class 10: Τουλάχιστον 10MBps.

Η εμφάνιση των ελάχιστων επιδόσεων σάς βοηθά να προσδιορίσετε αν μια κάρτα είναι κατάλληλη για μια συγκεκριμένη εργασία. Αλλά επειδή δεν σας λέει τίποτα για τις μέγιστες ταχύτητες, είναι τεχνικά πιθανό μια κάρτα Class 2 να είναι ταχύτερη από μια κάρτα Class 6 (!!). Οι κάρτες της Class 10 πρέπει πάντοτε να θεωρούνται ως αισθητά ταχύτερες, καθώς έχουν bus speed 25MBps (σε σύγκριση με 12,5MBps για κάρτες από Class 2 έως Class 6).

UHS Speed Class

Η UHS speed class εμφανίζει την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής για τις κάρτες microSD που υποστηρίζουν τις ταχύτητες διαύλου UHS-I, II και III. Το αναφέρουμε ως ξεχωριστή κατηγορία επειδή ορισμένοι κατασκευαστές καταγράφουν και τις δύο κατηγορίες στις κάρτες τους. Οι δύο κατηγορίες ταχύτητας UHS είναι:

  • U1: Ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 10MBps.
  • U3: Ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 30MBps.

Application Performance Class (Κατηγορία απόδοσης εφαρμογών)

Πάρτε ανάσα! Πάμε: Η Application Performance Class καθορίζει μια ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής των 10MBps, μαζί με ελάχιστες τυχαίες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής που μετριούνται στις λειτουργίες εισόδου / εξόδου ανά δευτερόλεπτο (input/output operations per second = IOPS). Αυτό εγγυάται ένα αποδεκτό επίπεδο απόδοσης όταν αποθηκεύετε και εκτελείτε εφαρμογές Android στην κάρτα σας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες:

  • A1: Ελάχιστη τυχαία ταχύτητα ανάγνωσης 1500IOPS. τυχαία ταχύτητα εγγραφής 500IOPS.
  • A2: Ελάχιστη τυχαία ταχύτητα ανάγνωσης 4000IOPS. τυχαία ταχύτητα εγγραφής 200IOPS.

Φρίκη έτσι; Ας το πούμε πιο απλά. Η Application Performance Class είναι κάτι που μπορείτε να εξετάσετε όταν προγραμματίζετε να εγκαταστήσετε εφαρμογές Android σε μια κάρτα microSD . Δεν είναι όμως αναγκαιότητα, καθώς οι κάρτες χωρίς βαθμολογία Α μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μιά χαρά.

Video Speed Class (Βαθμολογία ταχύτητας )

Η Video Speed Class ορίζει μια ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής, η οποία είναι απαραίτητη κατά τη λήψη βίντεο. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση του βίντεο, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα εγγραφής χρειάζεστε. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες για την Video Speed Class:

  • V6: Ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής 6MBps.
  • V10: Ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής 10MBps.
  • V30: Ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής 30MBps.
  • V60: Ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής 60MBps.
  • V90: Ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής 90MBps.

Με λίγα λόγια, η microSD που φοράτε στην φωτογραφική σας μηχανή πιθανότατα δεν κάνει για την action βιντεοκάμερά σας.

Rated Speed (Βαθμολογία ταχύτητας)
Ενώ είναι γενικά ασφαλές να υποθέσουμε ότι μια υψηλότερη κατηγορία ταχύτητας συσχετίζεται με την ταχύτερη απόδοση, σε όλο το εύρος. Ορισμένοι κατασκευαστές παραθέτουν επίσης και μια μέγιστη ταχύτητα για τα προϊόντα τους.

Αυτές οι ταχύτητες είναι σε megabytes ανά δευτερόλεπτο και σας βοηθούν να διαλέξετε τις απόλυτα πιο γρήγορες κάρτες. Ωστόσο, οι ταχύτητες βασίζονται σε δοκιμές κατασκευαστών, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν ένα βέλτιστο σενάριο και όχι τις πραγματικές επιδόσεις.

Στην πράξη, υπάρχουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής. Αν αντιγράφετε αρχεία στον υπολογιστή σας, για παράδειγμα, οι προδιαγραφές του υπολογιστή σας – και ακόμη και το καλώδιο USB που χρησιμοποιείτε – θα παίξουν κάποιο ρόλο.

Relative Speed (Σχετική ταχύτητα)
Ο άλλος τρόπος που οι κατασκευαστές δείχνουν την ταχύτητα των καρτών τους είναι όπως το έκαναν παλιά με τα CD. Το αρχικό μέγεθος μεταφοράς για τα CD ήταν 150KBps. Καθώς αναπτύχθηκαν οι δίσκοι, άρχισαν να διαφημίζονταν ότι ήταν 2x, 4x, 16x και ούτω καθεξής, δείχνοντας πόσο πολλές φορές παραπάνω ήταν ταχύτερα από τα 150KBps.

Θα βλέπετε συχνά κάρτες microSD με αυτή την ετικέτα. Όταν μια κάρτα περιγράφεται ως 100x, αυτό σημαίνει 100 x 150KBps, το οποίο είναι 15MBps. Αυτή η ταχύτητα είναι και πάλι υπό ιδανικές εργαστηριακές συνθήκες.

3. Επιλέγοντας τη λάθος κάρτα SD για την εργασία σας


Όταν αγοράζετε μια κάρτα microSD, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη για την προοριζόμενη χρήση. Αυτό σημαίνει εύρεση μιας κάρτας που είναι αρκετά μεγάλη και αρκετά γρήγορη, αλλά όχι απαραίτητα η μεγαλύτερη και η ταχύτερη κάρτα που υπάρχει. Οι κάρτες υψηλής χωρητικότητας UHS-II U3 ​​συχνά έχουν πολύ υψηλή τιμή και δεν θα παρατηρήσετε πάντοτε τα οφέλη που προσφέρουν.

Εάν χρησιμοποιείτε μια κάρτα microSD για να αποθηκεύετε εφαρμογές στο σας, τότε αγοράστε μία με καλή Application Performance Class (κατηγορία επιδόσεων εφαρμογών). Αλλά εάν θέλετε μια κάρτα ώστε να μπορείτε να τραβάτε βίντεο 4K στο τηλέφωνό σας, προτιμήστε το μέγεθος και την ταχύτητα.

Η SD Card Association συνιστά UHS Speed ​​Class 3 (U3) ή ανώτερη για μία λήψη βίντεο 4K. Για βίντεο Full HD, προτείνει την Class 10 ή την Class 6 κατ'ελάχιστον. Εάν η ταχύτητα εγγραφής της κάρτας σας είναι πολύ αργή, θα χαθούν frames και η ταινία σας θα έχει διακοπτόμενη εικόνα, δε θα φαίνεται δηλαδή η κίνηση ομαλή.

Για τη φωτογραφία, ορισμένοι χρήστες προτιμούν αρκετά μικρότερες σε χωρητικότητα κάρτες σε σχέση με τις μεγάλες, ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να χάσουν όλες τις φωτογραφίες τους εάν μια κάρτα χαλάσει. Εάν πραγματοποιείτε λήψη RAW, όπου τα αρχεία κάθε φωτογραφίας μπορεί να είναι 50MB ή περισσότερο, θα επωφεληθείτε από την ταχύτητα U1 ή U3 (αλλά θα χρειαστείτε τουλάχιστον μορφή SDHC).

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας κάρτας SD, πλήρους μεγέθους, και μιας κάρτας microSD που βρίσκεται μέσα σε έναν προσαρμογέα SD. Αν η κάμερά σας διαθέτει μόνο μια υποδοχή SD, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα microSD μέσα σε ένα προσαρμογέα (adapter).

4. Αγοράζοντας ψεύτικες κάρτες MicroSD
Ακούγεται σαν ένα προφανές πράγμα που θα πρέπει να αποφύγετε, αλλά δυστυχώς, η αγορά πλαστών microSD είναι απίστευτα εύκολη.

Αν βρείτε μια καλή τιμή για επώνυμες κάρτες μνήμης από έναν μη αξιόπιστο πωλητή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να είναι πλαστές. Στην πραγματικότητα, πριν από μερικά χρόνια, ένας μηχανικός της SanDisk δήλωσε ότι το ένα τρίτο των καρτών με το SanDisk ήταν απομιμήσεις . Είναι απίθανο ο αριθμός αυτός να έχει μειωθεί από τότε.

Οι οδηγοί αγοράς στο eBay, περιλαμβάνουν μια σελίδα σχετικά με την επισήμανση των πλαστών καρτών, εξαιτίας του πόσο συνηθισμένες είναι. Οι πωλητές της Amazon Warehouse έχουν επίσης κατηγορηθεί για απομιμήσεις. Αν αγοράζετε από μια πηγή που δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε πρώτα τα σχόλια των προηγούμενων πελατών.

Οι πλαστές κάρτες αναφέρουν σωστά τη χωρητικότητα που εμφανίζεται στη συσκευασία, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν πολύ λιγότερη. Δεν θα το παρατηρήσετε έως ότου η κάρτα γεμίσει απροσδόκητα γρήγορα (!!).

Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα H2testw για Windows ή το F3 για Mac και Linux, για να ελέγξετε ότι οι κάρτες microSD που έχετε στα χέρια σας είναι γνήσιες .

5. Φτηνές και ανώνυμες
Οι περισσότεροι από εσάς έχουν την εμπειρία μίας flash κάρτας μνήμης που σταμάτησε να εργάζεται, χωρίς προφανή λόγο. Ενώ η αξιοπιστία είναι γενικά εξαιρετική, οι κάρτες microSD αποτυγχάνουν και όταν το κάνουν, θα πάρουν μαζί σας όλα τα δεδομένα σας.

Για το λόγο αυτό, η αγορά καρτών από μεγάλα ονόματα κατασκευαστών είναι πάντα καλύτερη λύση σε σχέση με αυτές που είναι χωρίς όνομα και πολύ φτηνότερες. Λογικά στις επώνυμες περιμένετε καλύτερες επιδόσεις, υψηλότερα επίπεδα αξιοπιστίας, περισσότερη ευρωστία, κάρτες που προστατεύονται κατά κανόνα από κραδασμούς, νερό, ακόμα και από τις ακτίνες Χ του αεροδρομίου.

Στις επώνυμες παίρνετε επίσης και άλλες εγγυήσεις, όπως εγγύηση εφ'όρου ζωής, καθώς και πρόσβαση σε λογισμικό ανάκλησης εικόνων. Οι κατασκευαστές όπως η Lexar και η SanDisk το προσφέρουν αυτό ως standard.

Ποια είναι η τέλεια κάρτα MicroSD;
Τώρα ξέρετε πώς να αποφύγετε την αγορά της λάθος κάρτας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να υπολογίσετε ποια είναι η σωστή κάρτα για κάθε δουλειά που θέλετε να κάνετε. Ποια ταχύτητα χρειάζεστε για το συγκεκριμένο μηχάνημά σας. Θα πρέπει να πάρετε μια τεράστια κάρτα 400GB; Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός μας να σας βοηθήσει να επιλέξετε την σωστότερη microSD για εσάς.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

5 Comments

Leave a Reply
  1. Έχω κάμερα Ezviz Ν60 . Τοποθέτησα κάρτα micro SD και δεν αναπαράγεται συνεχώς από τον υπολογιστή. Τι φταίει;
    Ευχαριστώ.

  2. Καλημέρα Δημήτρη!
    Θα ήθελα και εγώ μια βοήθεια. Αγόρασα την κάμερα IP Camera TP-Link Tapo C320WS, η οποία δέχεται αποθήκευση σε κάρτα microSD (έως και 256GB).
    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρω μόνο κάρτα microSD ή μπορεί να είναι και microSDXC?

    Σε ευχαριστώ!

  3. Φρίκη Δημήτρη! It’s Chinese to me! (Γιατί είμαι άσχετη ίσως? )
    Έχω ένα παλιό Sony Xperia HA ultra F3212 και αποφάσισα ότι θα ήθελα some extra memory.
    Μπορείς να μου δωσης 2-3 εύκολες λύσεις ποια
    Micro sd card θα ήταν συμβατη?
    Το απλοποιησα πολύ μαλλον?
    Σ’ευχαριστω πολύ.

    • Καλησπέρα, από όσο έψαξα το σωστό μοντέλο σας είναι το Sony Xperia ΧA ultra F3212 (και όχι ΗΑ).
      Σύμφωνα με το άρθρο αυτό https://www.phonemore.com/specs/sony/xperia-xa-ultra/dual-f3212/ δέχεται έως 256GB microSD και microSDXC σε αποκλειστική θέση, με ταχύτητα 25MB/sec. Αν τα λέει σωστά το phonemore.

      Στο επίσημο site της Sony δεν βρήκα κάτι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).