LMDE 4 Debbie εντυπώσεις: ένα λειτουργικό για όλους

LMDE 4 Debbie: Χθες η ομάδα ανάπτυξης του Linux Mint κυκλοφόρησε μια νέα της διανομής που βασίζεται στο Debian (όχι στο Ubuntu). Η νέα έκδοση, (LMDE) 4 “Debbie”, βασίζεται στο Debian 10 και φοράει την επιφάνεια εργασίας Cinnamon της ομάδας Mint.

Να προσθέσω ότι η επιφάνεια εργασίας Cinnamon (μαζί με την KDE) μοιάζουν πολύ με την επιφάνεια εργασίας των Windows.

LMDE 4

Αν και η Debian παραλλαγή του Linux Mint είναι μια backup διανομή (ένα σχέδιο έκτακτης ) σε περίπτωση που η Canonical σταματήσει να αναπτύσσει το Ubuntu, η έκδοση 4 θα ενθουσιάσει πολλούς.

LMDE 4

Εγκατέστησα τη νέα διανομή και όλα πήγαν μια χαρά. Να αρχίσω με το ότι η διανομή υποστηρίζει επιτέλους το UEFI SecureBoot και δεν “ενόχλησε” τον bootloader των άλλων λειτουργικών που έχω στον υπολογιστή μου. Μετά το πρώτο boot, ανακάλυψα ότι τα drivers για τις ασύρματες συνδέσεις είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν άψογα.

Αυτόματα εγκαταστάθηκαν και τα NVIDIA drivers μαζί με έα σωρό άλλα microcode/ που χρειαζόταν το hardware του υπολογιστή μου.

Η διανομή περιέχει τα γνωστά Mint tools και ένα από αυτά είναι και το Timeshift. Με την συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να “φωτογραφήσετε” το σύστημά σας και να επαναφέρετε την “εικόνα”, αν κατά λάθος χαλάσετε κάτι. Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο τρόπο backup.

Η νέα έκδοση έρχεται με κλειδωμένο root από προεπιλογή και έτσι δεν μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό του χρήστη root με su. Για να το ξεκλειδώσετε, δώστε ένα νέο κωδικό ς για τον root με την παρακάτω εντολή:

sudo passwd root

Συνιστώ ανεπιφύλακτα την διανομή. Βασίζεται στο Debian μια σταθερότατη διανομή, και διαθέτει τα απαραίτητα tweaks (Mint tools), που θα κάνουν την ζωή εύκολη ακόμα και στους αρχάριους χρήστες.
Βέβαια αν την συγκρίνω με την διανομή MX θα προτιμήσω την δεύτερη για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και τα MX Tools, που είναι πολύ καλύτερα από τα Mint tools.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).