Debian 11 bullseye: Τι είναι η δοκιμαστική έκδοση;

Χθες το βράδυ, εγκατέστησα την διανομή Debian GNU/Linux 11 “Bullseye.” Πρόκειται για μια δοκιμαστική έκδοση της επόμενης μεγάλης κυκλοφορίας της διανομής.

Η ανάπτυξη ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, και πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το δεύτερο alpha build του Debian Bullseye Installer.

Debian

Μαζί με τους 2 alpha Installers όμως κυκλοφορούν και με την γεύση που σας ενδιαφέρει (αν υπάρχει κάποιος τολμηρός που ενδιαφέρεται, ή βαριέται λόγω κοροναϊού).

Πραγματοποίησα την εγκατάσταση από το πρώτο DVD, και πήγε μια χαρά. Ο εγκαταστάτης όπως σε όλα τα Live ISO, δεν είναι ο κλασσικός εγκαταστάτης του Debian, αλλά ο πολύ απλός και διαδεδομένος Calamares installer.

Η δοκιμές μου μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν εντοπίσει τα. Φυσικά έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι οι δοκιμαστικές εκδόσεις της διανομής Debian είναι πιο σταθερές και από τις σταθερές άλλων διανομών.

Κάθε δοκιμαστική έκδοση ξεκινάει σαν ένα αντίγραφο της προηγούμενης έκδοσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται η τωρινή σταθερή έκδοση buster), και μετά αρχίζει να αναπτύσσεται περνώντας σε μια κατάσταση που λέγεται “δοκιμαστική (testing).”

Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημά σας θα καταρρεύσει, επειδή τα νέα πακέτα επιτρέπεται να περάσουν στη διανομή αυτή μόνο μετά από το πέρασμα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και εφόσον δεν έχουν υποβληθεί γι' αυτά αναφορές με σφάλματα κρίσιμης σοβαρότητας.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε στις δοκιμαστικές εκδόσεις είναι το ότι η ομάδα δεν αναπτύσσει ενημερώσεις ασφαλείας για τη “δοκιμαστική (testing)” διανομή. Όμως αυτό δεν έχει και τόσο σημασία, καθώς με μια αλλαγή στο αρχείο sources.list διορθώνεται το πρόβλημα. Απλά αλλάξτε το URL της δοκιμαστικής έκδοσης

deb http://security.debian.org/ testing-security main

στο URL που χρησιμοποιεί η σταθερή διανομή (buster) (στο Security URL δεν χρειάζεται να προσθέσετε τα contrib non-free, ένα main φτάνει)

deb http://deb.debian.org/debian buster-updates main

Αν διαβάζετε αυτή την δημοσίευση και σκέφτεστε κάποια στιγμή να δοκιμάσετε Linux, μην το κάνετε με τη  διανομή Debian.

Μπορεί να είναι από τις πιο σταθερές που κυκλοφορούν (την χρησιμοποιούν σαν βάση δεκάδες άλλες διανομές) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολη. Σχεδόν όλα όσα χρειάζεται ο υπολογιστής σας για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να περάσουν με το χέρι ( γραφικών, Wi-Fi, κλπ).

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).