Linux και ελεύθερο λογισμικό για την πόλη του Μονάχου

München liebe Linux: Σε μια αξιοσημείωτη στροφή για την πόλη του Μονάχου, οι νεοεκλεγέντες πολιτικοί αποφάσισαν ότι η διοίκησή τους θα πρέπει να χρησιμοποιεί ανοιχτού κώδικα, αντί για “κλειστά” προϊόντα όπως το Microsoft Office.

“Όπου αυτό είναι τεχνολογικά και οικονομικά δυνατό, η πόλη θα δώσει χρησιμοποιεί ανοιχτά πρότυπα και δωρεάν λογισμικό με άδεια ανοιχτού κώδικα”, αναφέρει μια νέα συμφωνία του συνασπισμού των δύο κομμάτων που εξελέγησαν πρόσφατα (το Κόμμα των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών).

Linux και ελεύθερο λογισμικό για την πόλη του Μονάχου

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και θα είναι σε ισχύ έως το 2026.

“Θα τηρήσουμε την αρχή του “δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας”. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν υπάρχουν εμπιστευτικά ή προσωπικά δεδομένα, ο πηγαίος κώδικας και το λογισμικό που χρησιμοποιεί η πόλη θα είναι δημόσιο επίσης”, αναφέρει η συμφωνία.

Η απόφαση χαιρετίζεται σαν νίκη από τους υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού, οι οποίοι το βλέπουν σαν καλύτερη επιλογή από άποψη οικονομική, πολιτική αλλά και από άποψη διοικητικής διαφάνειας.

Ωστόσο, η απόφαση της νέας διοίκησης της τρίτης μεγαλύτερης και πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας είναι απλά η τελευταία ανατροπή σε μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 15 χρόνια το . Τότε το κίνητρο δόθηκε από την Microsoft και το σχέδιό της να τερματίσει την υποστήριξη για τα Windows NT 4.0.

Η πόλη είχε έτσι κι αλλιώς πεπαλαιωμένα workstations με Microsoft Windows, και αποφάσισε τελικά να παρατήσει το ιδιόκτητο λογισμικό στα τέλη του 2006.

Εκείνη την εποχή, η θεωρήθηκε σαν ένα πολύ φιλόδοξο, και πρωτοποριακό για το ανοιχτό λογισμικό στην Ευρώπη. Περιλάμβανε μορφές ανοιχτού λογισμικού, αλλά και την ανάπτυξη ενός μοναδικού λειτουργικού συστήματος βασισμένου στον κώδικα του Linux. Ονομαζόταν ονομάζεται “LiMux”, από το Linux και το Μόναχο.

Μέχρι το 2013, το 80% των desktops χρησιμοποιούσε LiMux. Στην πραγματικότητα, το συμβούλιο συνέχισε να λειτουργεί και τα δύο συστήματα – Microsoft – LiMux, για αρκετά χρόνια για να αντιμετωπίσει ζητήματα συμβατότητας.

Το αποτέλεσμα όμως μιας αλλαγής στην κυβέρνηση της πόλης, το 2017 ήταν μια αμφιλεγόμενη απόφαση να εγκαταλείψουν τη διανομή LiMux και να επιστρέψουν στη Microsoft έως το 2020. Εκείνη την εποχή, οι επικριτές της απόφασης κατηγόρησαν τον δήμαρχο και τον αναπληρωτή δήμαρχο. Έθιξαν μάλιστα και την ύποπτη απόφαση της Microsoft να μετακινήσει την έδρα της στο Μόναχο.

Η αλλαγή στο λειτουργικό και λογισμικό της Microsoft ή και και σε άλλες εταιρείες λογισμικού κλειστού κώδικα όπως η και η SAP, κόστισε τότε περίπου 86,1 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά όλα η απόφαση για επιστροφή στο ανοιχτό λογισμικό είναι μια δήλωση πολιτικής πρόθεσης. Αν όμως το CDU παραμείνει στην εξουσία, θα μπορούσε να γίνει τελικά η επίσημη θέση ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης.

Ένα υπουργείο, (το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών), έχει ακολουθεί ήδη μια παρόμοια γραμμή, ανέθεσε στη συμβουλευτική εταιρεία PwC να εξετάσει πώς θα μπορούσε να επιτύχει η Γερμανία περισσότερη ψηφιακή κυριαρχία και να εξαρτάται λιγότερο από πωλητές όπως η Microsoft.

Μία από τις συστάσεις της μελέτης που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019 (PDF) ήταν η επένδυση σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτικός υπεύθυνος αυτού του υπουργείου είναι ο Horst Seehofer, μέλος του ίδιου πολιτικού κόμματος, της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, όπως είναι ο πρώην αναπληρωτής δήμαρχος του Μονάχου, ο οποίος θεωρείται σαν ένας από τους πρωταγωνιστές του προγράμματος LiMux.

  • Με πληροφορίες από το ZDNet

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).