Έρχεται το Windows Package Manager

Η Microsoft κυκλοφόρησε σήμερα και κατά τη του εικονικού συνεδρίου Build 2020, μια προεπισκόπηση του Windows Package Manager . Οι διαχειριστές των Windows ενδέχεται να το χρησιμοποιήσουν για την εγκατάσταση προγραμμάτων τρίτων κατασκευαστών, όπως 7-Zip, KeePass, Arduino IDE ή Discord.

Το package manager (διαχειριστής πακέτων) είναι παρόμοιο με τους διαχειριστές πακέτων σε συστήματα Linux και ουσιαστικά επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν, να κατεβάζουν, να εγκαθιστούν και να απεγκαθιστούν προγράμματα και πακέτα για το λειτουργικό των Windows. Ο κύριος σκοπός του είναι να αυτοματοποιήσει την εγκατάσταση, την και τη διαμόρφωση λογισμικού στα Windows. Οι χρήστες των Linux είναι οικείοι με το σύστημα των διαχειριστών πακέτων.

Το Windows Package Manager λειτουργεί παρόμοια με τους διαχειριστές πακέτων σε Linux. Η Microsoft αποφάσισε να το κυκλοφορήσει ως ανοιχτού κώδικα. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να ελέγξουν το GitHub για λήψη της έκδοσης προεπισκόπησης του Package Manager.

Το package manager απαιτεί τουλάχιστον την έκδοση 1709 των Windows 10 και μπορεί να εγκατασταθεί είτε από το Microsoft Store (απαιτεί έκδοση Windows 10 Insider και αποστολή email πρόσκλησης προς το παρόν) ή μη αυτόματα από το GitHub.

Μόλις το εγκαταστήστε ανοίξτε ένα παράθυρο Windows Terminal, PowerShell ή Command Prompt για να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε. Η εντολή είναι η winget και ίσως για αρχή να θελήσετε να την εκτελέσετε χωρίς καμία παράμετρο, για να εμφανίσετε πρώτα τις διαθέσιμες εντολές και βοήθεια.

Οι κύριες εντολές που ήταν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή είναι:

  • winget install // για να εγκαταστήσετε ένα .
  • winget show // εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με την καθορισμένη εφαρμογή.
  • winget source // για να αλλάξετε πηγές.
  • winget search // για να απαριθμήσετε όλα τα προγράμματα ή συγκεκριμένα προγράμματα.
  • winget hash // για το hash installer files.
  • winget validate // για επικύρωση manifest αρχείων.
  • winget –help // βοήθεια
  • winget –info // δεδομένα και βοήθεια για πρoβλήματα

Η εντολή winget search εμφανίζει τη λίστα προγραμμάτων που υποστηρίζει το Windows Package Manager. Προς το παρόν εμπεριέχεται μια καλή δημοφιλών προγραμμάτων καθώς και εργαλείων προγραμματιστών. Προγράμματα όπως vim, Whatsapp, GIMP, VLC, Steam ή Sublime Text μπορούν να εγκατασταθούν χρησιμοποιώντας το Package Manager.

Λάβετε υπόψη ότι η λειτουργία απεγκατάστασης δεν υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή. Η Microsoft σχεδιάζει να ενσωματώσει σύντομα τη λειτουργία απεγκατάστασης στο πρόγραμμα.

Η εντολή winget install “όνομα προγράμματος” κατεβάζει το επιλεγμένο πακέτο και εκτελεί το πρόγραμμα εγκατάστασής του. Τα προγράμματα φαίνεται να λαμβάνονται από ιστότοπους τρίτων (ο ιστότοπος του προγραμματιστή) και όχι από αποθετήριο που διατηρεί η Microsoft.

Η θέση του αρχείου εμφανίζεται από το winget. Ο διαχειριστής πακέτων υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή προγράμματα εγκατάστασης exe, msi και msix.

Tο Winget μπορεί να λειτουργεί χωρίς δικαιώματα διαχειριστή. Η εγκατάσταση ορισμένων προγραμμάτων ενδέχεται να απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή, ωστόσο αν απαιτηθεί θα εμφανιστούν προτροπές γιαυτό.

Η εντολή winget show “όνομα πακέτου” εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνδέσμους προς την αρχική σελίδα και την άδεια, τη διεύθυνση URL λήψης, το SHA256 hash και τον τύπο του προγράμματος εγκατάστασης.

Για τις εταιρείες λογισμικού και τους προγραμματιστές που μπορεί να αναρωτιούνται αν έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τα προγράμματά τους στη Διαχείριση πακέτων των Windows, ώστε να περιλαμβάνονται στην λίστα, η Microsoft διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία στον ιστότοπο των Docs. Βασικά, αυτό που πρέπει να κάνουν οι προγραμματιστές είναι να δημιουργήσουν ένα manifest πακέτου που να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή, προτού υποβάλουν τη σχετική δήλωση στο GitHub.

Το σενάριο υποστηρίζεται. Οι διαχειριστές μπορούν να δημιουργήσουν δέσμες ενεργειών δέσμης ή PowerShell για την εγκατάσταση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα, π.χ.

Συμπερασματικά
Το Windows Package Manager θα μπορούσε να γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο στο οπλοστάσιο των διαχειριστών συστήματος των Windows και επίσης των οικιακών χρηστών. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως εάν και πώς πρόκειται να ενσωματωθεί στα Windows, την διαθεσιμότητα των πακέτων και την λειτουργικότητα.
Σαν τεχνική εγκατάσταση προγραμμάτων λειτουργεί χρόνια τώρα για τους χρήστες των Linux και είναι ιδιαίτερα εύκολη η χρήση του, ειδικά στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή γνώση χρήσης του υπολογιστή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).