Windows Me, 20 χρόνια αργότερα: Ήταν πραγματικά τόσο κακό;

Πριν από είκοσι χρόνια, στην αλλαγή της χιλιετίας, είδαμε κάποια σοβαρά σφάλματα στο παγκόσμιο λογισμικό. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο Y2K. Μιλάμε για τα Windows Me ή Windows Millennium, τα οποία ονομάστηκαν “Μουρλένιουμ” στην Ελλάδα και “Windows Edition” από το PCWorld.

Η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 2000 στις 17 Φεβρουαρίου 2000. Τα Windows 2000 ήταν ένα ξεχασμένο αριστούργημα, προσφέροντας ένα στερεό, 32-bit λειτουργικό σύστημα, σχεδιασμένο για επαγγελματική χρήση. Βασίστηκε σε Windows NT, τεχνολογία που εξακολουθεί να αποτελεί τον πυρήνα των Windows 10 σήμερα.

Ένα περίεργο pit stop στο δρόμο των Windows XP


Επτά μήνες αργότερα, η Microsoft κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 την έκδοση Windows Millenium Edition (Me). Αυτό το λειτουργικό σύστημα σχεδιάστηκε για οικιακούς χρήστες. Βασίστηκε στα Windows 98 SE και εξακολουθούσε να έχει DOS κάτω από την κουκούλα του.

Τα Windows Me είχαν απίστευτα μικρή διάρκεια ζωής: η Microsoft το αντικατέστησε με τα Windows XP στις 25 Οκτωβρίου 2001, σε διάστημα δηλαδή λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Με τα Windows XP, η Microsoft ένωσε τα πάντα μαζί, απελευθερώνοντας ένα λειτουργικό σύστημα για οικιακούς καταναλωτές βασισμένο στα Windows NT. Ήταν επίσης ένα λειτουργικό σύστημα και για επιχειρήσεις. Πριν από αυτό, οι οικιακοί χρήστες είχαν Windows Me.

Γιατί τα Windows Me υποτίθεται ότι ήταν συναρπαστικά


Τα Windows Me σχεδιάστηκαν ως αναβάθμιση των Windows 98 Second Edition. Ο ιστότοπος της Microsoft υποσχόταν τότε ότι τα Windows Me θα κάνουν τον οικιακό σας υπολογιστή «κέντρο ψυχαγωγίας πολυμέσων» χάρη στο Windows 7 και το Windows Movie Maker. Υπερηφανευόταν ότι τα Windows θα ήταν ευκολότερα στη χρήση με μια «βελτιωμένη εμπειρία χρήστη» χάρη σε λειτουργίες όπως το «new wizards». Επίσης απλοποιήθηκε η ρύθμιση της οικιακής δικτύωσης.

Κάτω από την κουκούλα, τα Windows Me έλαβαν ορισμένες από τα Windows 2000. Αυτό περιλαμβάνει την Επαναφορά Συστήματος για την επαναφορά αρχείων του λειτουργικού συστήματος σε γνωστές καταστάσεις, καθώς και την Προστασία αρχείων συστήματος για την προστασία από τροποποίηση σημαντικών αρχείων του συστήματος.

Τα Windows Me κατάργησαν επίσης την για το real-mode DOS, γεγονός που έκανε την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος γρηγορότερη,αλλά το έκανε λιγότερο συμβατό με παλαιότερα λογισμικά DOS που ενδεχομένως ακόμα χρησιμοποιούσαν οι καταναλωτές.

Στο τέλος, υπήρχε μια ποικιλία από μικρότερες δυνατότητες και βελτιώσεις συστήματος χαμηλού επιπέδου, που όμως δεν επηρέασαν τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είχαν “κολλήσει” με τα Windows 98. Εξαιρουμένης της περίπτωσης να αγοράζατε έναν νέο υπολογιστή που θα συνοδευόταν από τα Windows Me, δεν υπήρχε λόγος να ξοδέψετε 209 $ για την πλήρη retail έκδοση ή 109 $ για την έκδοση αναβάθμισης.

Ιδιαίτερα όταν ανακαλύφθηκε το πόσο ασταθή ήταν τα Windows Me.

Η πραγματικότητα των Windows Me: Τα Windows 98 SE αλλά με bugs


Η σειρά λειτουργικών συστημάτων Windows 9x – δηλαδή τα Windows 95 , τα Windows 98 και τα Windows Me – ήταν πάντα επικριτικά για το ότι ήταν ασταθή. Όλα βασίζονταν στο DOS, όπως και τα Windows 3.0.

Τα Windows Me ήταν ακόμη πιο ασταθή από τα Windows 98. Το διαπιστώσαμε όλοι όταν τα χρησιμοποιήσαμε πριν από είκοσι χρόνια. Ο Dan Tynan του PCWorld τα ονόμασε «Mistake Edition» των Windows και είπε ότι ήταν ένα από τα 25 χειρότερα προϊόντα τεχνολογίας όλων των εποχών. Στην Ελλάδα όλος ο τεχνικός κόσμος τα κορόιδευε αποκαλώντας τα Windows Μουρλένιουμ, προφανώς γιατί σε τρέλαιναν με τα bugs τους.

Γιατί υπήρχαν τόσες πολλές μπλε οθόνες και άλλα προβλήματα; Ποιος ξέρει. Η σειρά των Windows 9x ήταν πάντα ασταθής. Τα Windows Me είχαν μερικές νέες δυνατότητες: Εισήγαγαν, για παράδειγμα, την Επαναφορά Συστήματος, μια δυνατότητα που φέρεται να προκάλεσε προβλήματα σε συστήματα ορισμένων ατόμων εκείνη την εποχή. Χρήστες ανέφεραν ζητήματα με υποστήριξη υλικού σε συγκεκριμένες διαμορφώσεις συστήματος. Ίσως τα Windows Me να χρειάζονταν περισσότερο χρόνο ανάπτυξης.

Τα σφάλματα δεν επηρέασαν πραγματικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα Windows 2000 στους σταθμούς εργασίας τους. Ενώ τα Windows 95 και τα Windows 98 σχεδιάστηκαν τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση, με τα Windows Me ξαφνικά υπήρχαν σημαντικές διαφορετικές εκδόσεις των Windows για το γραφείο και για οικιακούς υπολογιστές και η έκδοση για οικιακούς χρήστες ήταν, αναπάντεχα, λιγότερο αξιόπιστη.

Φυσικά, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν τότε ότι τα Windows Me ήταν σταθερά στα συστήματά τους. Λόγω του ότι τα Windows 98 ήταν επίσης συχνά ασταθή, καθώς και αυτά βασίζονταν στο DOS, ίσως δεν ένοιωσαν μεγάλη αλλαγή από τα Windows 98.

Οι χρήστες όμως που εργαζόντουσαν και με τα Windows 2000 σίγουρα θα είχαν αναρωτηθεί: Γιατί τα Windows Me δεν είναι τόσο σταθερά;

Εμπρός για τα Windows 2000
Η κυκλοφορία των Windows 2000 έδειξε έναν δρόμο προς τα εμπρός για τη Microsoft, αλλά δυστυχώς η εταιρεία δεν έφερε τα Windows NT στους οικιακούς χρήστες, μέχρι την εμφάνιση των Windows XP.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα άτομα που είχαν ακούσει άσχημα πράγματα για τα Windows Me, δεν περίμεναν την επόμενη σειρά. Αγόρασαν τα Windows 2000, τα οποία προορίζονταν μόνο για επιχειρήσεις. Τα Windows 2000 Professional κόστιζαν 319 $ για μια πλήρη έκδοση ή 219 $ για μια αναβάθμιση από τα Windows 98 ή 95. Ήταν δηλαδή 110 $ περισσότερα από τα Windows Me.

Αυτά βέβαια για όσους χρήστες ήταν νόμιμοι και αγόραζαν το λειτουργικό τους. Εκείνη την εποχή επικρατούσε σε μεγάλη κλίμακα το παράνομο “σπασμένο” λογισμικό. Ακόμα και στο λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft δεν μπορούσε να κλειδώσει εύκολα τους παράνομους χρήστες (ή δεν ήθελε) και έτσι σπάνια ένας οικιακός χρήστης είχε αγορασμένο λειτουργικό. Το σκηνικό βέβαια άλλαξε με την είσοδο των XP και ακόμα περισσότερο με τα Windows 7.

Και ναι, μερικοί χρήστες τότε εγκαθιστούσαν πειρατικούς δίσκους των Windows 2000, που συχνά αντέγραφαν από τους χώρους εργασίας τους, εξορθολογίζοντας ότι η πειρατεία του λειτουργικού συστήματος ήταν αποδεκτή, δεδομένου ότι είχαν ήδη πληρώσει τη Microsoft για τα Windows Me. Ήταν νόμιμο; Όχι. Ήταν κατανοητό ότι οι άνθρωποι ήθελαν μια σταθερή έκδοση των Windows που δεν είχε συνεχή bugs; Φυσικά.

Τότε ήταν και αρκετοί χρήστες, δυσαρεστημένοι με τα Winodws, άρχισαν να εξερευνούν το Linux. Το Desktop Linux ήταν πολύ πιο περίπλοκο στη χρήση από το 2000 και από ότι είναι σήμερα, αλλά σίγουρα ήταν σταθερό.

Τα Windows XP έσωσαν την κατάσταση


Στο τέλος, τα Windows XP τερματίζουν το χάος των Windows 2000 και των Windows Me. Η Microsoft δεν χρειάστηκε να βάλει ένα service pack για τα Windows Me και να ξοδέψει χρόνο για να το διορθώσει, όπως έκανε με τα Windows Vista Service Pack 1 και τα Windows 8.1.

Αντ' αυτού, η MIcrosoft κυκλοφόρησε τα Windows XP και έφερε το πιο σταθερό λειτουργικό Windows NT στους οικιακούς χρήστες. Οι πιο φιλικές δυνατότητες εμφάνισης και πολυμέσων από τα Windows Me κατέληξαν στα Windows XP, σε πιο σταθερή μορφή. Τα Windows XP ήταν πιο συμβατά με εφαρμογές καταναλωτών που ενδέχεται να είχαν προβλήματα με τα Windows 2000.

Με την κυκλοφορία των Windows XP, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι οικιακοί χρήστες χρησιμοποιούν πλέον την ίδια έκδοση των Windows για επιτραπέζιους υπολογιστές. Σίγουρα, υπήρχαν εκδόσεις Home και Professional, με μερικά διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά και τα δύο ήταν το ίδιο βασικό λειτουργικό σύστημα.

Φυσικά και τα Windows XP αντιμετώπισαν τα προβλήματά τους. Ζητήματα ασφάλειας επιλύθηκαν μόνο με το Windows XP Service Pack 2. Τώρα, όμως, όλοι θυμούνται νοσταλγικά τα Windows XP και πολλοί χρήστες έμειναν κολλημένοι μαζί τους για καιρό.

microsoft windows xp service pack 3

Αλλά οι άνθρωποι δεν νοσταλγούν τα Windows Me με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα κι αν θέλετε να ξαναπεράσετε μια έκδοση των Windows που να βασίζεται σε DOS, για να εκτελέσετε κάποιο παλαιό λογισμικό, σίγουρα θα προτιμήσετε τα Windows 98.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Πολύ παρεξηγημενο λειτουργικό αλλά το πρόβλημα ηταν οι drivers της εποχής Μην ξεχναμε τοτε το πληθος των καρτων γραφικών με χιλιάδες προβληματα ενω σημερα εχουμε 2 αντε 3.Τα chipset στις μητρικές με την SIS και VIA να ειναι προβληματικά και πάει λέγοντας.Τα ειχα δοκιμάσει σε Abit ΒΧ PIII με καρτα ΤΝΤ και Voodoo2 και δισκο 6,4 WD mem128 winME Δεν μου κρασαραν ποτε σε αντιθεση με ενα Soyo Via chipset AMD K6 γραφικα Intel 745 8MB + Voodoo1 Seagate 10GB mem64 win98se καθε 4 μηνες φορματ Αρα να κρινουμε τα προιοντα με βαση την εποχη τους και τι τρελα υπηρχε εκεινη την εποχη για Gaming PC. Που ειναι ολες αυτες οι εταιρειες Abit,Soyo,Matrox,Via,Diamond κλπ Δεν υπηρχε σωστη υποστηριξη στα προιόντα τους με αποτελεσμα τα κρασαρισματα. Απλά η MS βλέποντας οτι το D3D επικρατει εναντι του glide επένδυσε ΚΑΙ σωστά στα ΧΡ μια και το DirectX ηταν μονο για windows και οχι Dos.Τα υπόλοιπα τα ζησαμε

  2. Μάλλον πρέπει να είαμι ο μόνος που είχε ευχαριστηθεί τα Me….
    Θυμάμαι με τα 98 και τα 98SE κάθε 3 με 4 μήνες φορμάτ!!!!
    ΚΑι μόλις έπεσε στα χέρια μου μια κόπια των Me… τα έβαλα έτσι δοκιμαστικά (καθώς ήταν η ώρα για το καθιερομένο φορματ) και το επόμενο φορματ που έκανα ήταν μετά από 4 χρόνια!!!!!!

    Τα ίδια και με τα Vista….

    Ρε μπας και κάτι δεν πάει καλά μαζί μου???

  3. Ήταν μια από τις πολλές αποτυχίες της Microsoft.
    Στο γραφείο που ήμουν IT έτυχε να χρειαστούμε 2 νέα PCs γύρω στο Νοέμβριο του 2OOO και σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να βάλω τα Me που είχαν κυκλοφορήσει πρόσφατα. Στους 2 μήνες είχα κάνει format και είχα βάλει 98!
    Από τότε είμαι πολύ επιφυλακτικός με ότι νέο βγάζει η Microsoft, αν δεν περάσουν μερικοί μήνες και αν δεν τα δοκίμασω σε UAT περιβάλλον δεν περνάει στο production.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).