25 Αυγούστου 1991 – 2021: 30 χρόνια Linux


Στις 25 Αυγούστου 1991, ο Linus Torvalds, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, έστειλε ένα μήνυμα στο comp.os.minix newsgroup ζητώντας προτάσεις για ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα που ανέπτυξε στον ελεύθερό του χρόνο, και μοιάζει με το Unix.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το Linux, είναι παντού.

linux10

Κυριαρχεί στον κόσμο των supercomputers, με μερίδιο της αγοράς που φτάνει το 100 % . Σύμφωνα με την Google, ο Linux kernel βρίσκεται στην καρδιά περισσότερων από τριών δισεκατομμυρίων ενεργών συσκευών που λειτουργούν με Android, το πιο χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο.

Το Linux είναι επίσης στην συντριπτική πλειοψηφία των web servers. Χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο και από τα Windows στο Azure cloud της ίδιας της Microsoft. Και έπειτα υπάρχουν τα embedded electronics, τα Internet-of-Things spaces και πολλά άλλα.

Το Linux δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την προσοχή των χρηστών των desktops, όπου το μερίδιο αγοράς του φτάνει περίπου το 2,38 τοις εκατό, ή 3,59 τοις εκατό αν συμπεριλάβουμε και το ChromeOS, σε σύγκριση με τα Windows (73,04 τοις εκατό) και το macOS (15,43 τοις εκατό).

Όμως το Linux έχει να κάνει περισσότερο με το θρίαμβο μιας ιδέας: το δωρεάν λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

“Δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο κρίσιμο είναι το Linux για το σημερινό οικοσύστημα του Διαδικτύου”, δήλωσε ο Kees Cook, μηχανικός πυρήνων ασφαλείας Linux στην Google. “Το Linux τρέχει προς το παρόν με τα πάντα, από το smartphone στο οποίο βασιζόμαστε καθημερινά μέχρις τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το να βασίζεσαι στο διαδίκτυο σημαίνει ότι βασίζεσαι στο Linux.”

Τα επόμενα 30 χρόνια Linux, υποστηρίζει ο Cook, θα απαιτήσουν από την τεχνολογική βιομηχανία να συνεργαστεί για την ασφάλεια και να δώσει
περισσότερους πόρους για την συντήρηση και τις δοκιμές του ανοιχτού λειτουργικού.

Τα πρώτα 30 χρόνια φαίνεται να είναι πιο σαφή, αλλά το παρελθόν απαιτεί ακόμα κάποια ερμηνεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη και πού πηγαίνει το δωρεάν και ανοιχτό λειτουργικό σύστημα.

Αν έχετε κάποια ιδέα μπορείτε να την αφήσετε στα σχόλια.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news