Χρόνια πολλά WWW! Πριν από 25 χρόνια στις 6 Αυγούστου του 1991, εμφανίστηκε η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου από ένα εργαστήριο στις Ελβετικές Άλπεις. Η πρώτη σελίδα δημιουργήθηκε από τον Sir Tim Berners-Lee, τον πατέρα του World Wide Web (WWW), και εμφάνιζε πληροφορίες για το project World Wide Web.
Η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου, έτρεξε από έναν υπολογιστή NeXT στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), και υπάρχει ακόμα αν θέλει κάποιος θέλει να την επισκεφτεί δύο δεκαετίες μετά την δημιουργία της.
Η διεύθυνση της πρώτης WWW ιστοσελίδας βρίσκεται σε ένα domain του CERN και μπορείτε να την επισκεφτείτε από το παρακάτω link:
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.
World Wide Web
The WorldWideWeb (W3) is a wide-area hypermedia information retrieval initiative aiming to give universal access to a large universe of documents.
Ο Berners-Lee αναφέρει στην σελίδα για το πρωτόκολλο Hypertext Transfer Protocol (HTTP) και περιγράφει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι πληροφορίες και τα δεδομένα μεταξύ των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η HTML (HyperText Markup Language) αν η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας.
Το World Wide Web γράφτηκε σε έναν υπολογιστή NeXT, την εταιρεία που ίδρυσε ο Steve Jobs όταν εκδιώχθηκε από την Apple το 1985.
“Αγοράσαμε ένα cool machine, το NeXT computer”, δήλωσε πριν από δύο χρόνια ο Berners-Lee κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Rensselaer Polytechnic Institute.
“Ο NeXT ήταν μια μηχανή από τον Steve Jobs, που δημιουργήθηκε όταν εκδιώχθηκε από την Apple …. είχε ένα πολύ καλό περιβάλλον για προγραμματιστές.”
Η ιστοσελίδα βγήκε online για το κοινό στις 6 Αυγούστου 1991. Εκείνη την εποχή, ο Berners-Lee είχε ένα σημείωμα στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή NeXT που ανέφερε:
“Αυτό το μηχάνημα είναι ένας server. ΜΗΝ τον κλείνετε”.
Να αναφέρουμε πως όταν ο Berners-Lee δημιούργησε το World Wide Web, η ιδέα του ήταν απλά να δημιουργήσει ένα εργαλείο για επιστήμονες όπου μπορούν να βρίσκουν και να μοιράζονται εύκολα πληροφορίες.
Το Web από τότε έχει γίνει το πιο ισχυρό μέσο μετάδοσης πληροφοριών στον κόσμο, για γνώσεις, επικοινωνίες, εμπόριο και ότι άλλη χρήση μπορείτε να φανταστείτε.
Τον περασμένο μήνα, ο Berners-Lee στα 61 του πια, εξέφρασε τη λύπη του για την εφεύρεσή του, καθώς ανέφερε ότι το Διαδίκτυο σήμερα έχει μετατραπεί στο “μεγαλύτερο δίκτυο επιτήρησης του κόσμου.”