30 χρόνια MP3

Οι επέτειοι στην τεχνολογία είναι περίπλοκες, επειδή συνήθως υπάρχουν αρκετές ημερομηνίες που αμφισβητούνται σαν γενέθλια.

Αυτό ισχύει και για το MP3:

Στις 14 Ιουλίου 1995, οι συμμετέχοντες σε ένα project του Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (IIS), αποφάσισαν να επιλέξουν το “.mp3” σαν την επέκταση αρχείου για αρχεία ήχου που συμπιέζονται με τη μέθοδό τους.

Μέχρι τότε, τα αρχεία ονομάζονταν “.bit” εσωτερικά.

Ωστόσο, το εξελιγμένο σύστημα, το οποίο ορισμένοι επέκριναν ακόμη και σαν υπερβολικά περίπλοκο, είχε ήδη καθοριστεί στη συνάντηση MPEG στο Λονδίνο από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου του 1992. Η ιστορία ανάπτυξης χρονολογείται ακόμη και από τη δεκαετία του 1970. Έτσι η “εγκυμοσύνη” διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

Το MP3 είναι συντομογραφία του MPEG 1/Layer III – Η συντομογραφία MPEG (προφέρεται Empeg) σημαίνει “Moving Picture Experts Group”.

Το MPEG ασχολήθηκε με διαδικασίες μείωσης δεδομένων σε εικόνες και μετά έπρεπε να βρει κάτι για τον ήχο.

Στόχος ήταν να μειωθεί ο συγκριτικά υψηλός ρυθμός μετάδοσης δεδομένων των ψηφιοποιημένων ηχητικών σημάτων PCM (Pulse Code Modulation) σε ποσότητες που θα επέτρεπαν την ψηφιακή ραδιοφωνική μετάδοση ή για την καλύτερη αποθήκευση δεδομένων/αρχείων που είχαν μεγαλύτερο όγκο από το CD.

Σήμερα, το audio streaming από παρόμοια αρχεία ήχου είναι παντού. Αλλά πριν από 30 χρόνια, η τεχνολογία συμπίεσης που εφευρέθηκε στο Erlangen ήταν αυτή που έκανε δυνατή την ακρόαση μουσικής στο Διαδίκτυο.

Η προέλευση του MP3 project χρονολογείται από το 1982. Εκείνη την εποχή, ο στόχος ήταν να γίνουν τα μουσικά αρχεία αρκετά μικρά ώστε να μεταδίδονται με αξιοπρεπή ποιότητα μέσω ψηφιακής τηλεφωνικής γραμμής (ISDN).

Ο Karlheinz Brandenburg είχε θέσει αυτό το φαινομενικά άλυτο πρόβλημα σαν θέμα της διδακτορικής του διατριβής όταν ήταν φοιτητής ηλεκτρονικής στο Erlangen.

Ο Brandenburg αρχικά δεν ήταν σίγουρος για τη σημασία της έρευνάς του, όπως αναφέρει μια δήλωσή του το 1988: “Η διατριβή μου ή θα μαζέψει σκόνη στη βιβλιοθήκη, ή η τεχνολογία θα γίνει πρότυπο που θα χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους”.

Στην πραγματικότητα, το πρότυπο «MPEG Layer-3» (MP3), στην ανάπτυξη του οποίου έπαιξε βασικό ρόλο, έχει επηρεάσει την εμπειρία ακρόασης δισεκατομμυρίων μουσικόφιλων.

Η επιτυχία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα: Σε streaming, ψηφιακό ραδιόφωνο, ψηφιακή τηλεόραση ή σε βιντεοκλήσεις όπως το FaceTime της Apple – μια μορφή του διαδόχου του MP3, το AAC, χρησιμοποιείται παντού.

follow us
Previous Article

Ελλάδα εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας

Next Article

Krita 5.2.11 Open Source επεξεργασία εικόνας

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).