Το 2012, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 8 και ο στόχος της ήταν διπλός. Πρώτον, ήθελε να ανταγωνιστεί τον χώρο των tablet, έναν χώρο όπου κυριαρχούσε το iPad της Apple και δεύτερον, ήθελε να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα με βάση το Microsoft Store.
Η Valve συνειδητοποίησε ότι η επιτυχία της Microsoft σε αυτήν την κατηγορία θα απειλούσε ολόκληρο το επιχειρηματικό της μοντέλο και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της προς την καθιέρωση της εταιρείας σαν πλατφόρμα και όχι απλώς σαν ένας game client.
Έτσι το 2013 ανακοίνωσε το SteamOS και μέχρι το 2015 έκανε ένα πολύ δυνατό μπάσιμο στον χώρο της κονσόλας με το Steam Controller, το Steam Link και τα Steam Machines. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, η Valve δεν πτοήθηκε. Το 2018, ανακοίνωσε το Proton, μια πλατφόρμα για την διευκόλυνση της συμβατότητας που επιτρέπει στα παιχνίδια των Windows να τρέχουν σε Linux.
Η Proton έχει κάνει τεράστια βήματα χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνολογίες όπως η DXVK, η οποία επιτρέπει στα παιχνίδια που χρειάζονται DirectX 9, 10 και 11 να τρέχουν μέσω του Vulkan API. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο project έχει προχωρήσει τόσο πολύ που η Amazon προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι, προσφέροντας game streaming Proton μέσω του Luna. Η πρόοδος αυτής της προσπάθειας καταγράφεται συνεχώς στο ProtonDB και σήμερα ξεπέρασαν ένα σημαντικό ορόσημο καθώς οι αναφορές χρηστών στον ιστότοπο αποκαλύπτουν ότι το 80% των κορυφαίων 100 παιχνιδιών στο Steam τρέχουν σε Linux και κατ’ επέκταση στο Steam Deck.
Τα παιχνίδια στην παραπάνω εικόνα που δημοσίευσε το neowin, κατατάσσονται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μεταλλίων, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο WineDB τα τελευταία 20 χρόνια. Εάν ένα παιχνίδι έχει χρυσό μετάλλιο, μπορείτε να περιμένετε ότι θα τρέχει ακριβώς όπως και στα Windows. Αυτό περιλαμβάνει παιχνίδια όπως το Microsoft Flight Simulator, το No Man’s Sky, το Back for Blood, το Cookie Clicker, το Dark Souls III, το Stardew Valley και πολλά άλλα.