Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθούν να καταστήσουν τα smartphones, ικανά να αναγνωρίζουν και να κατανοούν αντικείμενα που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο της ενσωματωμένης κάμερας.
Η έρευνα εστιάζεται στην ικανότητα που αποκαλείται deep learning, βαθιά μάθηση θα μπορούσαμε να πούμε σε ελεύθερη μετάφραση, καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικά στρώματα μάθησης που μιμούνται τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται στο λογισμικό που επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν εικόνες και αρχεία βίντεο, που έχουν γίνει tagged με κάποιες λέξεις-κλειδιά. Ωστόσο, εκείνος ο αλγόριθμος deep learning δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιος στις φορητές συσκευές, καθώς αυτές δεν διαθέτουν την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ.
Έτσι, οι ερευνητές προχώρησαν στις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να αναπτύξουν το λογισμικό εκείνο που θα τους επιτρέπει τη χρήση του αλγόριθμου από τον επεξεργαστή ενός συμβατικού smartphone. Η νέα ικανότητα βαθιάς μάθησης που αναπτύχθηκε δίνει στις φορητές συσκευές μια αναβάθμιση που φτάνει στα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η νέα, προσαρμοσμένη, τεχνική βαθιάς μάθησης για τις φορητές συσκευές λειτουργεί επίσης σε «διαδοχικά» επίπεδα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue θεωρούν ότι η πλήρης ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας είναι ουσιαστικά θέμα χρόνου και ίσως να μην αργήσει η στιγμή που θα ενσωματωθεί σε εμπορικά διαθέσιμα smartphones και wearables.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως το Google Glass, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου ή ακόμα και σε ρομποτικά αυτοκινούμενα οχήματα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του αμερικανικού Γραφείου Ναυτικών Ερευνών, του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).