democracy in the digital age

Η Βάση για τη Δημοκρατία στην Ψηφιακή Εποχή

democracy in the digital age
Μια έκκληση από τους Συγγραφείς Κατά της Μαζικής Επιτήρησης

Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Human Rights Day), 562 συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων και 5 βραβευθέντων με Νόμπελ, από περισσότερες από 80 χώρες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απευθύνουν έκκληση για την υπεράσπιση των ελευθεριών των πολιτών κατά της ς από τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις. Οι 5 Νομπελίστες που έχουν υπογράψει είναι: Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass και Tomas Tranströmer.
Επίσης, μεταξύ των υπογραφόντων είναι: Umberto Eco, Margaret Atwood, Don DeLillo, Daniel Kehlmann, Nawal El Saadawi, Arundhati Roy, Henning Mankell, Richard Ford, Javier Marias, Björk, David Grossman, Arnon Grünberg, Angeles Mastretta, Juan Goytisolo, Nuruddin Farah, João Ribeiro, Victor Erofeyev, Liao Yiwu και David Malouf.

Αυτή η παγκόσμια δέσμευση οργανώθηκε από μια ανεξάρτητη διεθνή ομάδα συγγραφέων: Juli Zeh, Ilija Trojanow, Eva Menasse, Janne Teller, Priya Basil, Isabel Cole και Josef Haslinger.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2013 δημοσιεύεται σε 30 εφημερίδες σε όλο τον κόσμο:

Τους τελευταίους μήνες, η έκταση της μαζικής παρακολούθησης έχει γίνει κοινή γνώση. Με μερικά του ποντικιού, το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στην κινητή συσκευή σας, στο e -mail σας, στην κοινωνική δικτύωση και τις αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο.

Μπορούν να παρακολουθήσουν και να προσδιορίσουν τον πολιτικό σας προσανατολισμό και τις δραστηριότητες σας και, σε εργασία με τις εταιρίες του διαδικτύου, συλλέγουν και αποθηκεύουν τα δεδομένα σας, και ως εκ τούτου μπορούν να προβλέψουν τις καταναλωτικές σας συνήθειες και τη συμπεριφορά σας.

Ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας είναι η απαραβίαστη ακεραιότητα του ατόμου. Η ανθρώπινη ακεραιότητα εκτείνεται πέρα από το φυσικό σώμα. Στις σκέψεις τους και στο προσωπικό τους περιβάλλον και στις επικοινωνίες τους, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παραμένουν απαρατήρητοι και ανενόχλητοι.

Αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου έχει καταστεί ανενεργό μέσω της κατάχρησης των τεχνολογικών εξελίξεων, από τα κράτη και τις επιχειρήσεις για τους σκοπούς της μαζικής παρακολούθησης.

Ένα άτομο υπό παρακολούθηση δεν είναι πλέον ελεύθερο, μια κοινωνία υπό παρακολούθηση δεν είναι πλέον μια δημοκρατία.

Για να διατηρήσουν οποιαδήποτε ισχύ, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα πρέπει να ισχύουν και στον εικονικό χώρο, όπως και στον πραγματικό χώρο.

  • Η παρακολούθηση παραβιάζει την ιδιωτική σφαίρα και διακινδυνεύει την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης.
  • Η μαζική παρακολούθηση αντιμετωπίζει κάθε πολίτη ως έναν εν δυνάμει ύποπτο. Ανατρέπει έναν από τους ιστορικούς θριάμβους μας, το τεκμήριο της αθωότητας.
  • Η παρακολούθηση κάνει το άτομο διαφανές, ενώ το κράτος και οι εταιρείες λειτουργούν μυστικά. Όπως είδαμε, σε αυτή τη δύναμη γίνεται συστηματικά κατάχρηση.
  • Η παρακολούθηση είναι κλοπή. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι δημόσια περιουσία: ανήκουν σε εμάς. Όταν χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν τη συμπεριφορά μας, κλέβουν μαζί με αυτά και κάτι άλλο: την αρχή της ελεύθερης βούλησης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατική ελευθερία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ για όλους τους ανθρώπους να καθορίζουν, ως δημοκρατικοί πολίτες, σε ποιο βαθμό τα προσωπικά τους δεδομένα μπορούν να συλλέγονται νόμιμα, να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται, και από ποιον. Να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πού τα δεδομένα τους αποθηκεύονται και το πώς χρησιμοποιούνται. Να αποκτήσουν την δυνατότητα διαγραφής των δεδομένων τους εάν αυτά έχουν παράνομα συλλεχθεί και αποθηκευτεί.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ να σέβονται αυτά τα δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ να σηκωθούν και να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ να αναγνωρίσουν τη σημασία της προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, και να δημιουργηθεί ένας Διεθνής Νόμος για τα Ψηφιακά Δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ να υπογράψουν και να εμμείνουν σε μια τέτοια σύμβαση.

Εκκινητές:

Juli Zeh Γερμανία

Ilija Trojanow Γερμανία

Eva Menasse Γερμανία

Janne Teller Δανία

Priya Basil UK

Isabel Fargo Cole ΗΠΑ

Josef Haslinger Austria

Υπογράφοντες:

(βλ. στο άρθρο)

waves.pirateparty.gr

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: “A STAND FOR DEMOCRACY IN THE DIGITAL AGE”, Petition by Writers Against Mass Surveillance)

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).