Η Adobe Stock διαθέτει προς πώληση φωτογραφίες από την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, που όμως έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.
Καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ψεύτικες φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη κατακλύζουν το διαδίκτυο, ένας από τους κορυφαίους ιστότοπους φωτογραφιών στοκ στον κόσμο, πουλάει ψεύτικες φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
Μια γρήγορη αναζήτηση στο Adobe Stock για τη «σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης» (Israel-Palestine conflict) εμφανίζει δεκάδες εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και που υποτίθεται ότι δείχνουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένη αναζήτηση είναι δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης !.
Μερικές εικόνες φαίνονται πραγματικά αληθινές και θα μπορούσαν κάλλιστα να δημοσιοποιηθούν και να εκληφθούν ως αληθινές. Το Futurism αναφέρει ότι μερικές από αυτές έχουν ήδη προβληθεί από δικτυακά μέσα ενημέρωσης ως αληθινές, όπως για παράδειγμα στο Newsbit εδώ.
Και φανταζόμαστε ότι αν πάρετε μία fake φωτογραφία του Adobe και κάνετε μία αντιστροφή αναζήτηση στο Google θα δείτε και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να έχουν πέσει στο ατόπημα.
Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα υποβλητικές: για παράδειγμα, μια μουσουλμάνα μητέρα και το παιδί της περπατάνε ανάμεσα στα συντρίμμια ενός κατεστραμμένου από τον πόλεμο τοπίου. Μία άλλη δείχνει καπνό να υψώνεται πίσω από το τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ.
Το Cricey, ένας αυστραλιανός ιστότοπος που ξεκίνησε το θέμα, μίλησε με έναν ανώτερο λέκτορα από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες εάν το κοινό αναγνωρίζει τις εν λόγω φωτογραφίες ως ψεύτικες.
«Υπάρχει πιθανότητα αυτές οι εικόνες να παραπλανήσουν τους ανθρώπους, να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, να διαταράξουν την αντίληψή μας για την αλήθεια και την ακρίβεια», λέει ο Δρ TJ Thomson στον Cricey.
Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι σε ένα πόλεμο, αυτό που πρώτα πεθαίνει είναι η αλήθεια.
Με την σειρά της η Adobe δήλωσε ότι το Adobe Stock απαιτεί όλο το περιεχόμενο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης να επισημαίνεται ως τέτοιο όταν υποβάλλεται για αδειοδότηση. Αυτές οι συγκεκριμένες εικόνες επισημάνθηκαν ως παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη όταν υποβλήθηκαν και έγιναν διαθέσιμες για άδεια σύμφωνα με αυτές τις απαιτήσεις.
Και όντως επισημαίνεται, με μικρά μεν γράμματα, αλλά επισημαίνεται στις πληροφορίες της φωτογραφίας.
Η Adobe ανακοίνωσε ότι αποδέχεται υποβολές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη από παραγωγούς όπως οι Midjourney, DALL-E και Stable Diffusion και ότι είναι ο μόνος μεγάλος ιστότοπος φωτογραφιών στοκ που έχει τέτοια πολιτική.
Το αστείο είναι ότι τον Ιούνιο, μια αναφορά από την Stock Performer έδειξε ότι στο Adobe Stock οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν τις πραγματικές φωτογραφίες. Είχε μάλιστα διαπιστώσει ότι τα μέσα έσοδα ανά φωτογραφία ανά μήνα για εικόνες τεχνητής νοημοσύνης είναι τεσσεράμισι φορές μεγαλύτερα από πραγματικές φωτογραφίες ή οποιαδήποτε άλλη μορφή.