Adware: Πώς μπορεί να κλέψει προσωπικά σας δεδομένα;

Ας πούμε ότι αποφασίζετε να κατεβάσετε κάποιο λογισμικό. Ο πάροχος θα σας ζητήσει να συμφωνήσετε με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι οποίοι είναι πολλές σελίδες, βαρετοί και γραμμένοι με μικρή γραμματοσειρά, που συχνά δεν διακρίνεται αν δεν την μεγεθύνετε.

Δεν σας κατηγορούμε που αποδέχεστε τους όρους χωρίς να τους διαβάσετε. Ωστόσο, αυτό επιφυλάσσει κινδύνους. Ίσως καταλήξετε με ένα adware μαζί με το λογισμικό που επιλέξατε.

Μπορεί το adware να σας βλάψει; 

Μοιραζόμαστε μαζί σας τα ευρήματα μιας πανεπιστημιακής μελέτης για τα adware που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Google. Στο τέλος, θα δούμε μια σύντομη λίστα αξιόπιστων εφαρμογών κατάργησης διαφημίσεων.

Adware και επιστήμη 

Οι ερευνητές της Google και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συνεργάστηκαν για να δουν τι πραγματικά κάνει το adware στις συσκευές. Το Adware  είναι ένας συνδυασμός «κακόβουλου λογισμικού» και «διαφήμισης». Συνήθως, αναφέρεται σε διαφημίσεις τις οποίες ο χρήστης κατεβάζει χωρίς να το γνωρίζει ή που εμφανίζονται σε κάποια αναδυόμενη οθόνη.

Μετά τη λήψη, το adware ενδέχεται να «βομβαρδίζει» τους χρήστες με αναδυόμενες διαφημίσεις και να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για να προωθήσει προσαρμοσμένες διαφημίσεις σύμφωνα με τις αναζητήσεις τους. Φυσικά δεν έχουν όλοι πρόβλημα με αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που πιστεύουν ότι το adware παραβιάζει την ιδιωτικότητά τους.

Δεν είναι «κλοπή» προσωπικών δεδομένων 

Επιστρέφουμε στο γεγονός ότι πρέπει να διαβάσετε τους όρους χρήσης. Ενδέχεται να περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τα λογισμικά που έχετε επιλέξει να κατεβάσετε. Όταν κάνετε κλικ στο “συμφωνείτε”, συναινείτε από μέρος σας στο adware. Αυτό σημαίνει ότι δεν “κλέβει” τίποτα. Συμφωνείτε να το κατεβάσετε και να συλλέξει τα δεδομένα σας, όταν συναινείτε στην εγκατάστασή του.

Ενώ η Google εδώ και χρόνια προσπαθεί να εντοπίσει ιστότοπους με πολλά adware, αυτοί εξακολουθούν να υπάρχουν. Το Adware είναι επικερδές και πολύ σύνηθες στις μέρες μας.

Επιχειρηματικό μοντέλο του Adware 

Οι ερευνητές μελέτησαν έναν συγκεκριμένο τύπο adware σε συνδυασμό με νόμιμο λογισμικό σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών adware.

Δοκιμάστηκαν διάφοροι πάροχοι adware.  Ανακάλυψαν ότι το λογισμικό τους μόλις εγκατασταθεί, έριχνε μια γρήγορη ματιά σε όλα τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή. Αυτό το βοήθησε να αποφύγει τα μέτρα ασφαλείας και να εντοπίσει εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Δεδομένου ότι οι πάροχοι διαφημίσεων λαμβάνουν πληρωμή με κάθε λήψη, αυτή η δραστηριότητα έχει νόημα για αυτούς. Προσπαθούν πάντα να αποφύγουν την ασφαλή ανίχνευση περιήγησης μαζί με άλλα προσαρμοστικά μέτρα.

Μερικές φορές δεν λαμβάνετε καν προειδοποίηση. Αυτό είναι το χειρότερο είδος adware. Μην κατεβάζετε κάτι που φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μάλλον είναι adware. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα ή συνδέσμους που διαφημίζουν δωρεάν πράγματα, ακόμα κι αν νομίζετε ότι απλώς θα κλείσετε το αναδυόμενο παράθυρο. Αγοράστε πάντα λογισμικό ή προγράμματα από νόμιμες εταιρείες.

Το αποτέλεσμα μιας μόλυνσης μέσω Adware

Το Adware όχι μόνο θα επιβραδύνει τον υπολογιστή σας αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τις πιο βασικές λειτουργίες σας και θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας για το όφελος των δημιουργών του. Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε μια συσκευή, περνώντας πληροφορίες σιωπηλά και χωρίς να το γνωρίζετε εσείς. Το κακόβουλο adware μπορεί να παραβιάσει πληροφορίες πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης ή επαφές καθώς και να κλέψει το ιστορικό περιήγησής σας. Πρόσφατα, οι μολύνσεις κακόβουλου λογισμικού Android χρησιμοποιούσαν adware που κρυβόταν σε εφαρμογές παιχνιδιών για κινητά.

Θυμηθείτε ότι το προεγκατεστημένο adware της Lenovo σε ορισμένα από τα προϊόντα της εταιρείας, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, εξέθεσε τα συστήματά τους σε hackers.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Οι hackers γνωρίζουν ότι το Android ηγείται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας σε πωλήσεις και στοχεύουν όλο και περισσότερο σε συσκευές smartphone για να υποκλέψουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Το πρώτο μέτρο που πρέπει να λάβετε είναι να εγκαταστήσετε προστασία από ιούς τόσο στο τηλέφωνο όσο και στον υπολογιστή σας. Θα δείτε την επιλογή “επαλήθευση εφαρμογών” στις ρυθμίσεις του Android. Θα πρέπει πάντα να κάνετε κλικ σε αυτό το πλαίσιο κατά τη λήψη μιας εφαρμογής ή κάποιου λογισμικού. Επίσης καταργήστε πειρατικές ή ύποπτες εφαρμογές.

Εκκαθάριση από Adware στο Android

Έχετε adware στο τηλέφωνό σας και οι διαφημίσεις εμφανίζονται ακόμη και όταν τα δεδομένα σας είναι απενεργοποιημένα; Εάν συμβαίνει αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις στη συσκευή σας και μετά στην καρτέλα “Εφαρμογές”. Ελέγξτε τις εφαρμογές που έχετε εκεί. Εάν δείτε ύποπτα εγκατεστημένα αρχεία, απεγκαταστήστε τα ταυτόχρονα. Ορισμένα αξιόπιστα προγράμματα αφαίρεσης adware είναι τα AndroHelm Mobile Security, 360 Security,  TrustGo Antivirus,  Avira Antivirus Security,  AVG Antivirus Security,  AVAST Mobile Security και τέλος το Bitdefender Antivirus.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).