Αξίζει να φύγετε από το Gmail και να μεταβείτε σε μία κρυπτογραφημένη υπηρεσία email;

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν μια διεύθυνση Gmail για τις συνομιλίες τους, εν γνώση τους ότι η Google τους παρακολουθεί. Μήπως όμως αξίζει πραγματικά να αλλάξετε πάροχο και να πάτε σε μία λιγότερο γνωστή υπηρεσία που χρησιμοποιεί ισχυρή ;

Είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιήσετε ή smartphone χωρίς λογαριασμό email. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν μερικά δωρεάν emails που τα χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς. Από εγγραφή σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εγγραφή σε διάφορα sites έως την επικοινωνία με φίλους και συναδέλφους.

Αλλά οι κύριοι πάροχοι δωρεάν ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Gmail, το Outlook και το Yahoo δεν έχουν σημαντικές δυνατότητες ασφαλείας. Αντιθέτως είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να παρακολουθούν, όχι μόνο τι λέτε αλλά και ποιος πραγματικά είστε.

Και εδώ είναι που μπαίνουν οι κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αξίζουν πραγματικά ώστε να αφήσετε την ευκολία χρήσης των κύριων παρόχων και να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές;

Ναι, πραγματικά αξίζει. Πάμε να δούμε τους λόγους, που ίσως τους ξέρετε ήδη αλλά δεν θέλετε να τους αποδεχθείτε.

Απόρρητο τη προσωπικότητάς σας

email

Κατά την εγγραφή σας για ένα λογαριασμό email σε μια εταιρεία, όπως η Microsoft, η Yahoo ή η Google, σας ζητείται να δώσετε το όνομα, το επώνυμο, την τοποθεσία και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αλλά ακόμα κι αν βρείτε έναν τρόπο να το προσπεράσετε τις ερωτήσεις τους δίνοντας ψευδείς πληροφορίες, το τηλέφωνο σας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω κωδικού και δεν μπορείτε να το αποφύγετε.

Ότι και να κάνετε αυτές οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να σας παρακολουθούν. Και θα σας παρακολουθούν με έναν απίστευτα επεμβατικό τρόπο, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή και το λειτουργικό σας σύστημα, την τοποθεσία, την ηλικία, το φύλο, τις συνήθειες αγορών, τα ενδιαφέροντα, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα κ.λπ.

Θα συνδυάσουν όλες τις πληροφορίες που έχουν από εσάς σε όλες τις πλατφόρμες. Η Google θα παρακολουθήσει τα email σας, το Android κινητό σας, το Google drive, τις αναζητήσεις σας στο Google search, που θέλετε να πάτε από το Google maps. Νομίζετε ότι όλα αυτά δεν μαζεύονται σε μία κοινή βάση δεδομένων;

Η Microsoft θα δει το Outlook email σας, τι κάνετε με τα Windows, τι αναζητάτε στo  Bing κλπ.

Προς τιμήν τους, η Microsoft, η Google, η Yahoo και άλλες εταιρείες τεχνολογίας σας παρέχουν αρκετές πληροφορίες εκ των προτέρων σχετικά με το τι κάνουν (μη διστάσετε να διαβάσετε τις πολιτικές απορρήτου τους και να δείτε μόνοι σας).

Αν και είναι αλήθεια ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε κάποιες παρακολουθήσεις μέσω των μενού ρυθμίσεων και άλλα τέτοια, τα δεδομένα σας θα εξακολουθούν να συλλέγονται και ενδεχομένως να κοινοποιούνται σε διαφημιστές, σε κάθε Κυβέρνηση κάθε χώρας (όποτε απαιτηθεί) και άλλα τρίτα μέρη. Αυτό δεν συμβαίνει με τους παρόχους κρυπτογραφημένων email.

Διαβάστε: Αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω, γιατί να με νοιάζει για το απόρρητο ;

Οι κρυπτογραφημένες υπηρεσίες email έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που ενισχύουν το απόρρητο των χρηστών αντί να το παραβιάζουν. Οι ασφαλείς πάροχοι email ούτε συγκεντρώνουν ούτε μοιράζονται σημαντικό όγκο δεδομένων των χρηστών.

Υποστηρίζουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και διαθέτουν πολλές προστασίες απορρήτου που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε να δει τα email σας ή να σας παρακολουθήσει με οποιoδήποτε τρόπο.

Καλύτερη ασφάλεια

Υπάρχει η γενικότερη εντύπωση ότι οι μεγάλες εταιρείες με τους τεράστιους προϋπολογισμούς διαθέτουν την ισχυρότερη ασφάλεια, πράγμα που είναι εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, επειδή οι τεχνολογικοί γίγαντες αποτελούν είναι μεγαλύτερο δέλεαρ για τους hackers αλλά και επειδή έχουν περισσότερες επιφάνειες επιθέσεων από τις μικρότερες εταιρείες, είναι πιο ευάλωτοι σε κάθε είδους απειλές στον κυβερνοχώρο.

Οι πάροχοι κρυπτογραφημένων email, από την άλλη πλευρά, είναι εγγενώς πιο ασφαλείς. Όχι μόνο επειδή λειτουργούν από σχετικά μικρές ομάδες, αλλά επειδή οι πλατφόρμες τους έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα την ασφάλεια. Για αρχή, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση μηδενικής πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς εκτός από τον χρήστη δεν έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Το Gmail και παρόμοιες υπηρεσίες, διαθέτουν λειτουργίες όπως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και συνήθως απαιτούν από τους χρήστες να ορίσουν περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης.

Αυτό είναι σίγουρα αξιέπαινο, αλλά οι πάροχοι κρυπτογραφημένων email χρησιμοποιούν ασφαλείς απομακρυσμένους μηχανισμούς κωδικών πρόσβασης και χρησιμοποιούν τους ισχυρότερους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που είναι διαθέσιμοι σήμερα.

Με άλλα λόγια, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση παραβίασης, τα προσωπικά σας στοιχεία δεν θα είναι προσβάσιμα σε εάν χρησιμοποιείτε έναν καλό πάροχο κρυπτογραφημένων email. Με ένα κανονικό, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα προσωπικά σας δεδομένα να καταλήγουν κάπου στο dark web.

Προστασία από την κρατική επιτήρηση

spying

Κανένας σοβαρός πληροφοριοδότης, ακτιβιστής, αντιφρονών ή ερευνητής δεν χρησιμοποιεί το Gmail ή το Yahoo για να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες, τουλάχιστον όχι αν υπάρχει κίνδυνος για κρατική παρακολούθηση.

Η Google, για παράδειγμα, δηλώνει ξεκάθαρα στον επίσημο ιστότοπό της ότι διατηρεί το δικαίωμα να συμμορφώνεται με τα κυβερνητικά αιτήματα και να παραδίδει πληροφορίες χρήστη. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι καθόλου καλύτερες, εκτός από μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Οι πάροχοι κρυπτογραφημένων email είναι ακριβώς το αντίθετο. Προφανώς, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε σάρωση της πολιτικής απορρήτου και των όρων παροχής υπηρεσιών μιας εταιρείας πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα της, αλλά οι περισσότερες υπηρεσίες κρυπτογραφημένων email έχουν μια αυστηρή πολιτική μη συμμόρφωσης με κρατικά αιτήματα. Ως επί το πλείστον, εδρεύουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σε χώρες με αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου.

Για παράδειγμα, η ProtonMail εδρεύει στην Ελβετία, η οποία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου στον πλανήτη (αν και δεν μας τα είπε καλά πριν δύο χρόνια). Οι διακομιστές της Tutanota βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ η Mailfence εδρεύει στο Βέλγιο, μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρή προστασία απορρήτου. Η Disroot, εν τω μεταξύ, εδρεύει στην Ολλανδία, ενώ η Posteo βρίσκεται επίσης στη Γερμανία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται να παρακολουθούν τους πολίτες τους. Το κάνουν αλλά δεν έχουν τόσο πολύ χώρο ελιγμών όσο, όπως το FBI ή το DHS των ΗΠΑ (Υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας). Για παράδειγμα, The Intercept αποκάλυψε το 2022 ότι το DHS εργάστηκε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για την αστυνόμευση και τον έλεγχο της ροής πληροφοριών στο Twitter.

Για να είμαστε δίκαιοι, θα εκφράσουμε και την γνώμη των καχύποπτων όπου υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρείες μας παρακολουθούν μεν αλλά ξέρουμε που μοιράζουν τα δεδομένα τους. Στις μικρές εταιρείες δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτές και αυτό τι μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι το Chrome που διαχειρίζεται η Alphabet Inc. πιθανά δίνει τα δεδομένα της στην Αμερικάνικη Κυβέρνηση αλλά όχι του Brave και αν η διαχειρίστρια εταιρεία Brave Software Inc. συνεργάζεται με κάποιους άλλους και αν ναι, με ποιους. Ή αν έχει την οργάνωση να αμυνθεί σε hacking.

Το δίλλημα είναι αστείο όταν τα δεδομένα σας είναι σημαντικά και δεν πρέπει να τα δει τρίτο . Δεν θα είστε ποτέ απόλυτα σίγουροι αλλά με τις μικρές εταιρείες θα έχετε ένα προβάδισμα στην ιδιωτικότητα.

Απεξάρτηση από μεγάλες εταιρείες

internet companies google

Στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τα επιχειρηματικά μοντέλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή δεδομένων των χρηστών. Είναι υπόλογοι στην αμερικανική κυβέρνηση και συχνά πιέζονται από αυτήν να μοιραστούν πληροφορίες για τους πελάτες τους. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι τα προϊόντα τους δεν είναι ούτε ασφαλή ούτε ιδιωτικά. Και αν αυτό δεν είναι αρκετός λόγος για να τα αποφύγουμε, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι έχουν μονοπωλήσει πολλές αγορές στον τεχνολογικό τομέα.

Εάν ενδιαφέρεστε για το απόρρητό σας στο διαδίκτυο και την κυβερνοασφάλειά σας με οποιαδήποτε ιδιότητα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μείνετε μακριά από τη μεγάλη τεχνολογία και να υποστηρίξετε μικρότερες εταιρείες των οποίων οι επιχειρηματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν περισσότερα από τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα των χρηστών και την καταστροφή του ανταγωνισμού μέσω της μονοπώλησης της αγοράς και άλλων αθέμιτων πρακτικών.

Και ακόμα κι αν δεν μπορείτε να νοιάζεστε λιγότερο για την κατάσταση της βιομηχανίας τεχνολογίας και θέλετε απλώς να χρησιμοποιήσετε μια αξιόπιστη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι κύριοι πάροχοι δεν προσφέρουν τίποτα που δεν προσφέρουν οι πάροχοι κρυπτογραφημένων email. Αν μη τι άλλο, τα προϊόντα τους είναι κατώτερα, συνοδεύονται από συνεχείς επιθέσεις και ανακαλύψεις τρυπών ασφαλείας και χαρακτηριστικών που παραβιάζουν το απόρρητο.

Μετάβαση σε μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία email
Όταν αντιμετωπίζετε μια επιλογή μεταξύ της χρήσης ενός κανονικού ή ενός κρυπτογραφημένου παρόχου email, δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα. Ασφαλείς, κρυπτογραφημένες υπηρεσίες email προσφέρουν ό,τι δεν προσφέρουν οι κύριοι πάροχοι, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια.

Δεν υπάρχει σύστημα που να μην μπορεί να παραβιαστεί ή προϊόν λογισμικού που να μην έχει ελαττώματα. Και ακριβώς επειδή τα επιχειρηματικά τους μοντέλα δεν βασίζονται στη συλλογή δεδομένων χρηστών, οι περισσότερες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες email προσφέρουν δωρεάν μόνο περιορισμένες δυνατότητες. Αλλά παραμένουν μια πολύ ανώτερη επιλογή από τους κύριους παρόχους, και γιαυτό θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε επιτέλους την μετάβαση.

Αν πάλι επιμένετε να παραμείνετε στους κύριους παρόχους λόγω του ότι σας τα προσφέρουν όλα δωρεάν, δοκιμάστε να κρυπτογραφήσετε τα emails σας με κάποιο λογισμικό τρίτου κατασκευαστή, όπως το Mailvelope ή το FlowCrypt.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).