Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα Windows ξεκινούν τους δίσκους από το C ;

Υπάρχουν 26 γράμματα στο αγγλικό αλφάβητο, αλλά η πρώτη τοπική μονάδα δίσκου στα Windows, στην οποία συνήθως εγκαθίσταται το λειτουργικό σύστημα, παίρνει πάντα το γράμμα C και όχι A. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

disk,Microsoft,Windows,hard,letter,δίσκος,γράμμα,δισκέτα

Τα Windows επιτρέπουν στους χρήστες τους να χωρίσουν τους σκληρούς δίσκους τους για να δημιουργήσουν λογικές τοπικές μονάδες δίσκου. Αυτές οι τοπικές μονάδες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων του χρήστη, και κάθε μία δεσμεύει ένα γράμμα του αγγλικού αλφάβητου. Συμβατικά για το λειτουργικό σύστημα δεσμεύεται η μονάδα δίσκου “C”.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε πλέον αποδεχθεί τη μονάδα δίσκου “C” ως την προεπιλεγμένη τοποθεσία εγκατάστασης των Windows. Στην πραγματικότητα, όλα τα νέα προγράμματα είναι, από προεπιλογή, εγκατεστημένα σε αυτήν τη μονάδα δίσκου. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί τα ονόματα των τοπικών δίσκων ξεκινούν από C και όχι από το γράμμα A; Επίσης, σας επιτρέπουν τα Windows να αλλάξετε αυτά τα ονόματα μονάδων δίσκου; Ας το δούμε.

Τι γίνεται με τους δίσκους A και B;

Πίσω στο παρελθόν, όταν οι δισκέτες ήταν η κύρια πηγή αποθήκευσης στους υπολογιστές αντί για τους σκληρούς δίσκους, τα γράμματα Α και Β αντιστοιχούσαν στην πρώτη δισκέτα και στη δεύτερη δισκέτα, αντίστοιχα.

Παρόμοια με τον τρόπο που χαρακτηρίζονται οι τοπικές μονάδες δίσκου σήμερα: C για τη μονάδα δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα και διαδοχικά γράμματα που αναφέρονται στις μονάδες δίσκου που περιέχουν δεδομένα χρήστη, η μονάδα δίσκου A (πρώτη δισκέτα) χρησιμοποιήθηκε για την εκκίνηση του υπολογιστή και η μονάδα δίσκου Β (δεύτερη δισκέτα) ήταν για την αποθήκευση δεδομένων χρήστη.

Ο σκληρός δίσκος έκανε το ντεμπούτο του αργότερα, αλλά δεν κατέστησε αμέσως τις απαρχαιωμένες πιά δισκέτες. Αντί να αντικαταστήσουν τις δισκέτες με σκληρούς δίσκους στους υπολογιστές τους, οι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν και τα δύο σε συνδυασμό. Και όπως είναι προφανές, το επόμενο γράμμα μονάδας δίσκου “C” αντιστοιχίστηκε στην πρόσθετη μονάδα αποθήκευσης, δηλαδή στον σκληρό δίσκο.

disk cassete

Χρόνια αργότερα, όταν οι σκληροί δίσκοι αντικατέστησαν πλήρως τις δισκέτες λόγω της φορητότητας, της ταχύτητας και των δυνατοτήτων αποθήκευσης τους, οι κατασκευαστές σταμάτησαν να συμπεριλαμβάνουν μονάδες δισκέτας σε υπολογιστές. Ωστόσο, τα ονόματα των μονάδων δίσκου A και B διατηρήθηκαν δεσμευμένα για τις δισκέτες, ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα προς τα πίσω.

Παλαιότερα, τα Windows δεν ήταν ένα αυτόνομο λειτουργικό σύστημα όπως είναι τώρα, και αντ’ αυτού ήταν ένα πρόγραμμα που έτρεχε σε DOS. Όταν οι σκληροί δίσκοι έγιναν ο κανόνας, τα Windows χρησιμοποίησαν την ετικέτα C για τη μονάδα εγκατάστασης.

windows 3 1

Οι σύγχρονοι υπολογιστές δεν χρησιμοποιούν δισκέτες, αλλά ακόμη και τώρα, αυτή η σύμβαση ακολουθείται για την αυτόματη αντιστοίχιση της ετικέτας του σκληρού δίσκου C στην κύρια μονάδα εγκατάστασης. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού είναι γραμμένο με τη μονάδα δίσκου C κωδικοποιημένη ως κύρια μονάδα λειτουργικού συστήματος και η αλλαγή της ετικέτας της μονάδας δίσκου των Windows μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εκτέλεσης των προγραμμάτων στον υπολογιστή σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονάδες A και B για σκληρούς δίσκους;

disk,Microsoft,Windows,hard,letter,δίσκος,γράμμα,δισκέτα

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε δισκέτες στον υπολογιστή σας, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες για λογικά διαμερίσματα σκληρού δίσκου. Αλλά είναι πολύ απίθανο ο υπολογιστής σας να έχει ακόμα μία μονάδα δισκέτας.

Στους σύγχρονους υπολογιστές, τα λογικά διαμερίσματα σκληρού δίσκου δεν λαμβάνουν τις ετικέτες A και B από προεπιλογή, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε όλες τις διαθέσιμες ετικέτες (μέχρι το Z). Οι χρήστες των Windows μπορούν να αλλάξουν με μη αυτόματο τρόπο την ετικέτα της τοπικής μονάδας δίσκου σε A και B , ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα Windows δεν ευρετηριάζουν αυτές τις μονάδες δίσκου, καθώς προορίζονταν αρχικά για αφαιρούμενους δίσκους, όπως οι δισκέτες.

Τα Windows έχουν κάνει πολύ δρόμο!

Πολύ πριν καν υπάρξουν τα Windows, το DOS τροφοδοτούσε τους υπολογιστές και έδινε στους χρήστες μια διεπαφή που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αλληλεπιδράσουν με τους υπολογιστές.

Αρχικά, τα Windows ήταν ένας διαχειριστής διεπαφής που απαιτούσε την εκτέλεση του MS-DOS, αλλά αργότερα, ανανεώθηκε σε ένα αυτόνομο λειτουργικό σύστημα ανεξάρτητο από το MS-DOS.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης εκείνη την εποχή, ήταν απόρροια του ανταγωνισμού της Microsoft με τις αντίπαλες εταιρείες. Και που τελικά επικράτησαν.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.
disk,Microsoft,Windows,hard,letter,δίσκος,γράμμα,δισκέτα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).