Antergos 2016.09.03 Review

2016.09.03: Σαν φίλος του Arch Linux και γενικότερα του Linux, αποφάσισα να δοκιμάσω το Antergos distro. Την απόφαση την πήρα από διάφορα reviews που διάβασα και μου κίνησαν το ενδιαφέρον αλλά και για το γεγονός ότι η διανομή χρησιμοποιεί άμεσα τα αποθετήρια του Arch, στα οποία οι χρήστες είναι αυτοί που προτείνουν και πακετάρουν τις εφαρμογές που συμπεριλαμβάνονται. Έτσι πολλοί τίτλοι λογισμικού είναι άμεσα διαθέσιμοι μετά από κάθε νέα έκδοση.

Όπως και η διανομή που χρησιμοποιώ (Manjaro), έτσι και η διανομή Antergos έρχεται σαν ένας ευκολότερος τρόπος να γνωρίσετε το Arch. Η διανομή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 σαν Cinnarch, χρησιμοποιώντας σαν επιφάνεια εργασίας το Cinnamon, αλλά άλλαξε το όνομά της το 2013, με την προσ του GNOME 3 σαν προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας, λόγω των δυσκολιών ενημέρωσης του Cinnamon στο κυλιόμενο μοντέλο ενημερώσεων που χρησιμοποιεί η διανομή, κυρίως λόγω προβλημάτων συμβατότητας του GTK.Antergos 2016.09.03

Η ιδέα για την δοκιμή του Antergos την είχα όταν είδα την τελευταία ενημερωμένη έκδοση που κυκλοφόρησε σε μορφή ISO (Antergos 2016.09.03).

Κατέβασα το τελευταίο Antergos 2016.09.03 ISO χρησιμοποιώντας το qbitTorrent και δημιούργησα ένα bootable USB drive, με το imagewriter του openSUSE που έχω εγκαταστήσει στο Manjaro. To σύστημα εγκατάστασης είναι ένα Laptop με 6GB RAM και ένα Intel Core i7-3632QM CPU χρονισμένο στα 2.20GHz×8. Boot λοιπόν από το Live για να ξεκινήσουμε.antergos-system Antergos 2016.09.03

Το Antergos χρησιμοποιεί ένα δικό του πρόγραμμα εγκατάστασης που ονομάζεται Cnchi. Το πρόγραμμα εγκατάστασης στην τελευταία έκδοση του Antergos 2016.09.03 είναι σε μορφή final και το βρήκα πολύ σταθερό.Antergos 2016.09.03

Η εγκατάσταση του Antergos μοιάζει λίγο πολύ με την εγκατάσταση οποιαδήποτε άλλης διανομής, αλλά διαθέτει δύο επιπλέον βήματα που δεν είναι κοινά σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα περιβάλλον εργασίας, από έξι επιλογές που προσφέρονται, καθώς και μια επιλογή basic, η οποία είναι η εγκατάσταση με γραμμή εντολών και θα εγκαταστήσει μόνο το σύστημα χωρίς κάποιο γραφικό περιβάλλον.

Επέλεξα να εγκαταστήσω το GNOME.Antergos 2016.09.03

Η επιλογή επιφάνειας εργασίας είναι σημαντική κατά την εγκατάσταση του Antergos, αν και είναι δυνατόν να αλλάξετε σε κάποια άλλη και μετά την εγκατάσταση.

Μετά την επιλογή του desktop, θα δείτε την οθόνη που δίνει  “Δυνατότητες επιλογών.” Είναι μια λίστα με βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προστεθούν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε με διακόπτες on/off διακόπτες, το “Printing Support” υποστήριξη AUR (Arch User Repository), LibreOffice, Flash player, και ένα απλό Firewall. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που συμπεριλαμβάνουν υποστήριξη για Bluetooth, επιπλέον γραμματοσειρές TrueType, , μια έκδοση kernel LTS, Steam και PlayOnLinux για τους gamers, καθώς και υποστήριξη για κοινή χρήση με Windows.Antergos 2016.09.03

To partition του δίσκου ήταν αρκετά απλή, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για νέους χρήστες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν την διανομή με dual boot με Windows.

Παραδόξως, ο εγκαταστάτης προσφέρει μόνο δύο επιλογές: “Διαγραφή δίσκου και να εγκατάσταση του antergos» ή “Επιλογή που ακριβώς θέλετε να εγκατασταθεί το antergos.” Δεν υπάρχει καμία επιλογή “εγκαταστήσετε παράλληλα με..”

Οι “Προχωρημένες” επιλογές Cnchi δεν θα βοηθήσουν κάποιο νέο χρήστη στη διαδικασία του partition σε σύγκριση με άλλους εγκαταστάτες. Παρουσιάζεται μια λίστα με όλες τις υπάρχουσες κατατμήσεις στο δίσκο και τα συστήματα αρχείων τους, χωρίς να εμφανίζει το λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο. Έτσι δεν ενδείκνυται για χρήστες που δεν ξέρουν την διαφορά ανάμεσα στα NTFS, ext4, ReiserFS ή ZFS.

Λίγα λόγια για το partition: Η dual boot εγκατάσταση με το Manjaro έγινε πολύ απλά, χρησιμοποιώντας το ίδιο swap (δεν χρειάζεται format) το ίδιο διαμέρισμα για boot στο /boot/efi (χωρίς format για να μην καταστρέψετε το boot του άλλου λειτουργικού που χρησιμοποιείτε) και το μεγαλύτερο διαμέρισμα που θέλετε να εγκαταστήσετε το σύστημα στο “/” με format σε ext4.

Antergos 2016.09.03

Η συνέχεια είναι αρκετά απλή, ο εγκαταστάτης θα περάσει το νέο σύστημα στον υπολογιστή σας.

Όπως και σε πολλές σύγχρονες διανομές, το Antergos δεν θα εγκαταστήσει πολλά πακέτα λογισμικού. Όλα τα applets του GNOME (εκτός από τα παιχνίδια), όπως ημερολόγιο, αριθμομηχανή, και παρόμοια, είναι εγκατεστημένα, και εκτός από το LibreOffice και τον Firefox (που είχα τσεκάρει κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του συστήματος) και το πρόγραμμα περιήγησης Chromium, καμία άλλη εφαρμογή δεν θα εγκατασταθεί από προεπιλογή – μια προσέγγιση που προτιμώ.

Το Antergos χρησιμοποιεί το Pacman, σαν διαχειριστή πακέτων που αναπτύχθηκε ειδικά για το Arch Linux. Ο Pacman διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό αποθετηρίων από προεπιλογή. Επιπλέον, οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AUR (Arch User Repository).

Χρησιμοποίησα τον γραφικό εγκαταστάτη για την εγκατάσταση του GIMP, και είναι πραγματικά εύκολος στη χρήση (ακόμα πιο απλό και από το Synaptic). Σε περίπτωση χρήσης του terminal χρειάζεται η εντολή -S (), που αναφέρει στο Pacman να βρει όλες τις απαραίτητες εξαρτήσεις.

Έτσι για να εγκαταστήσετε το GIMP με το terminal ή εντολή είναι

sudo pacman -S gimp

Λόγω της συγγένειας του Antergos με το Arch Linux, η διανομή θεωρείται “bleeding edge” καθώς εγκαθιστά λίγο πολύ την τελευταία και μεγαλύτερη έκδοση όλως των εφαρμογών. Μπορείτε για παράδειγμα να δείτε το LibreOffice στην παρακάτω εικόνα:

libre Antergos 2016.09.03

Τέλος να αναφέρω ότι η διανομή με εντυπωσίασε στην αμεσότητα των ενημερώσεων. Σχεδόν καθημερινά, έρχεται και κάτι νέο, σε αντίθεση με το Manjaro που ενώ χρησιμοποιεί το μοντέλο μιας κυλιόμενης διανομής, οι ενημερώσεις έρχονται όλες μαζί στο τέλος του μήνα.

Περιττό να πούμε ότι, το Antergos δεν είναι για όλους, ούτε προσπαθεί να είναι. Αν και η διανομή απλουστεύει πολύ την εγκατάσταση ενός Arch Linux, έχει σχεδιαστεί για χρήστες που γνωρίζουν πως λειτουργεί το Linux. Η διανομή σίγουρα θα ενθουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερο έμπειρους χρήστες που ψάχνουν για ένα ιδιαίτερα διαμορφώσιμο λειτουργικό σύστημα με τα τελευταία πακέτα λογισμικού.

Έμπειρος χρήστης ή όχι, μάλλον θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο δύσπιστοι όσον αφορά τη χρήση του Antergos σε έναν υπολογιστή που εργαζόμαστε όπου απαιτείται σταθερότητα και 100 τοις εκατό uptime. Antergos 2016.09.03

Το γεγονός ότι τα αποθετήρια του Antergos παρέχουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, δίνει μεγάλη ευθύνη στον τελικό χρήστη που πρέπει να διατηρήσει τον υπολογιστή του σε λειτουργία και τα δεδομένα του ασφαλή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).