Η αντιύλη και η ανακάλυψή της δείχνει ότι το σύμπαν κρύβει κάτι

Επιστήμονες από την Ιταλία και την Ελβετία πραγματοποίησαν πρόσφατα ένα πείραμα που αποδεικνύει ότι η αντιύλη, όπως και η ύλη, έχει τα χαρακτηριστικά τόσο των κυμάτων όσο και των σωματιδίων. Αυτό σημαίνει ότι η αντιύλη ταιριάζει με την καθιερωμένη θεωρία της κβαντικής μηχανικής – καθιστώντας τη σπανιότητά της ακόμα πιο περίεργη.

Η Μεγάλη Έκρηξη, σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς, θα έπρεπε να έχει εκτινάξει ίσα μέρη ποσότητας ύλης και αντιύλης, όταν δημιουργήθηκε το σύμπαν. Δυστυχώς η αντιύλη είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί. Τότε πού πήγε όλη αυτή η ποσότητα; Οι επιστήμονες που ψάχνουν για το υλικό που λείπει (αντι-υλικό) έχουν μέχρι στιγμής βρει λίγες απαντήσεις.

Αλλά το πείραμα της ερευνητικής ομάδας δίνει κάποια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν κάποια νέα αποτελέσματα από ένα πείραμα διάρκειας 200 ετών που αποσκοπούσε στο να αποδείξει ότι τα σωματίδια – ηλεκτρόνια, νετρόνια και πρωτόνια – είναι επίσης κύματα. Στην έκθεσή τους, απέδειξαν ότι τα αντισωματίδια, συγκεκριμένα τα ποζιτρόνια, μοιράζονται τις ίδιες ιδιότητες με τα αντίθετά τους. Αυτή η απόδειξη είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η αντιύλη – που κάποτε θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει – στην πραγματικότητα υφίσταται.

  Mars 2020 Perseverance rover πως να δείτε την εκτόξευση

Το πείραμα της ομάδας περιελάμβανε την αποστολή ποζιτρονίων μέσω ενός μηχανισμού διπλής σχισμής, χρησιμοποιώντας μια δέσμη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα σωματίδια εμφάνιζαν χαρακτηριστικά κύματα. Και το έκαναν. Βασικά η αντιύλη μεταβάλει τον εαυτό της και μετατρέπεται σε κύματα, όπως κάνει η ύλη.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο βαρετό, αλλά προσδίδει περαιτέρω πίστη στη θεωρία ότι η αντιύλη επηρεάζεται από τη βαρύτητα με τον ίδιο τρόπο όπως και η ύλη. Η κατανόηση του πώς λειτουργεί η αντιύλη σε σχέση με τις γνώσεις μας για τη βαρύτητα, είναι κρίσιμη για την ικανότητά μας να “δούμε” μακριά αστέρια και άλλα ουράνια σώματα χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά.

Επιπλέον, η διαπίστωση πως η αντιύλη λειτουργεί και η γνώση πού μπορεί να την βρει κάποιος, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες, πιο φανταστικές ανακαλύψεις. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή όταν παίρνετε ύλη και αντιύλη μαζί, εκρήγνυνται και δημιουργούν ενέργεια, η οποία είναι καλή για διαστημικά ταξίδια. Εάν καταφέρουμε ποτέ να βρούμε φυσική αντιύλη ή έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο κατασκευής της, οι μηχανικοί πιστεύουν ότι η σχάση με βάση την αντιύλη θα μπορούσε να προσφέρει την πιο αποτελεσματική μορφή ενός διαστρικού προωθητή, που μπορεί να δημιουργήσει η σύγχρονη τεχνολογία.

  Google Search Βελτιώσεις για αξιόπιστο και καλύτερης ποιότητας περιεχόμενο

Τι είναι η αντιύλη; Όπως υποδηλώνει το όνομα, η αντιύλη είναι το αντίθετο της ύλης. Τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα νετρόνια είναι αυτά που συνθέτουν τα άτομα και συνεπώς, η ύλη είναι χτισμένη πάνω σε αυτά και το καθένα έχει ένα φορτίο. Τα αντίθετά τους – τα ποζιτρόνια για τα ηλεκτρόνια, τα αντιπρωτόνια για τα πρωτόνια και τα αντινετρόνια για τα νετρόνια – έχουν το αντίθετο φορτίο.

Οι επιστήμονες έχουν περιορισμένη γνώση της αντιύλης επειδή είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί ή να κατασκευαστεί. Τόσο που είναι γελοία ακριβή. Σύμφωνα με τη NASA, αν καταφέρετε να βρείτε ή να φτιάξετε ένα γραμμάριο αντιϋδρογόνου, θα το πουλήσετε για περίπου 62,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τους κανόνες όταν πρόκειται για αντιύλη.

Τα αποτελέσματα του πειράματος απαντούν σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματά μας σχετικά με την αντιύλη, αλλά παραμένουν αναπάντητα πολλά ακόμα.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


39  +    =  41