Αποχώρηση Facebook-Instagram από την Ευρώπη… σιγά μην φύγουν

Θα μείνουν χωρίς Facebook και Instagram οι Ευρωπαίοι; Η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας θέλει να σταματήσει την αποστολή προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων χρηστών της πλατφόρμας προς τις ΗΠΑ.

meta facebook

H Ιρλανδία μπορεί να υποστηρίξει την άποψή της, καθώς η Meta διαθέτει την έδρα της εκεί. Έτσι η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Το 2020 είχε εκδοθεί μια προσωρινή εντολή που μπλόκαρε τη μεταφορά δεδομένων, αλλά τελικά, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν προσωρινά σε ένα πλαίσιο ροής δεδομένων εν αναμονή της τελικής απόφασης. Η Meta βέβαια έχει προειδοποιήσει (PDF) ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη (Facebook και Instagram).

Οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου όμως πιστεύουν ότι οι απειλές της Meta είναι απλά λόγια. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν μια νέα συμφωνία εδώ και μήνες. Απλώς δεν έχει περάσει ακόμη.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε τότε:

“Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες , οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται στις διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και της ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν σαν παγκόσμιες υπηρεσίες”, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της εταιρείας να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας δεδομένων.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάποιο όφελος για την αποχώρηση της Meta από την Ευρώπη. Θα μείωνε επιπλέον την τιμή της μετοχής της, θα εξαφάνιζε δισεκατομμύρια από την αξία της και θα “έκοβε” εκατομμύρια χρήστες από τις υπηρεσίες της.

Ο Shield ήταν ο νόμος “όχημα μεταφοράς δεδομένων” και σύμφωνα με την Ευρώπη δεν παρείχε επαρκή για τα δεδομένα χρηστών της ΕΕ (στην ΕΕ, οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων χρηστών είναι πολύ πιο αυστηροί από τις ΗΠΑ). Δεν παρείχε επίσης επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες της ΕΕ για το πως αξιοποιούνται τα δεδομένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Έτσι καθώς το “όχημα μεταφοράς δεδομένων” ή Privacy Shield δεν είναι πλέον νόμιμο, εταιρείες όπως η Meta, η Google, η Amazon και η θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπηρεσίες υπολογιστικού cloud που προσφέρονται από την Google, την Amazon και τη Microsoft αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα, η Meta δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αντιμετωπίζει το μεταφοράς δεδομένων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε κάποιο νέο νόμο Privacy Shield σε ισχύ πολύ σύντομα, αλλά πολύ πιθανά να είναι πιο αυστηρός για τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ από το προηγούμενο νομοσχέδιο.

Αν δεν υπάρξει νέος Privacy Shield θα υπάρξει κάποιου άλλου είδους συμφωνία για να μην σταματήσουν τα έσοδα της Meta.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).