Η Apple κρύβει τη φυλακή του iPhone στην Ευρώπη

Το iPhone είναι ένας υπολογιστής. Απλά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε επειδή είναι ένα κλειστό σύστημα. Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε λογισμικό που δεν εγκρίνει η Apple, εκτός εάν κάνετε “jailbreak” στη συσκευή. Εδώ ο ίδιος ο όρος υποδηλώνει παράνομη πρόσβαση και όχι δικαίωμα που απορρέει από την ιδιοκτησία.

Οι αντιανταγωνιστικοί κανόνες της Apple, αλλά και αυτοί που επιβλήθηκαν από άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες, ώθησαν τελικά τους νομοθέτες στην Ευρώπη να αντιδράσουν. Υιοθέτησαν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) για να αποκαταστήσουν τον ανταγωνισμό σε αγορές που κυριαρχούνταν από ενοχλητικά ολιγοπώλια.money

Με την επιβολή του DMA να ξεκινά τον Μάρτιο, η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη αλλαγές στο iOS, το Safari και το App Store στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις. Όμως η περιφρόνηση του νόμου από το Cupertino είναι εμφανής.

Περιγράφοντας το iOS, το Safari και το App Store σαν “μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος από άκρο σε άκρο” και όχι σαν ξεχωριστά προϊόντα, η εταιρεία προσπαθεί να κρύψει τις βρομιές της κάτω από το χαλάκι και αναφέρει “Ο DMA απαιτεί αλλαγές σε αυτό το σύστημα που ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για τους χρήστες και τους προγραμματιστές.”

“Οι αλλαγές που ανακοινώνουμε σήμερα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νόμου για τις ψηφιακές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συμβάλλουν στην προστασία των χρηστών της ΕΕ από τις αναπόφευκτες αυξημένες απειλές για το απόρρητο και την ασφάλεια που φέρνει αυτός ο κανονισμός”, δήλωσε ο Phil Schiller, συνεργάτης της Apple.

Όπως είπαν όμως πολλοί παρατηρητές και ανταγωνιστές του κλάδου, αυτό μοιάζει με ένα πολύ καλό παράδειγμα κακόβουλης συμμόρφωσης.

Η Apple θα κάνει μια σειρά από αλλαγές στην Ευρώπη. Αυτές περιλαμβάνουν και την άδεια χρήσης Stores τρίτων, αλλά επιβάλλει υποχρεώσεις και κόστος στους φορείς εκμετάλλευσης των Stores.

Επιτρέπει επίσης το sideloading, αλλά χρησιμοποιεί ένα δικό της ορισμό του όρου. Γενικά, το sideloading αναφέρεται στην εγκατάσταση μιας εφαρμογής απευθείας σε μια συσκευή. Η Apple θεωρεί ότι το sideloading θα πρέπει να προέρχεται από κάποιο Store εκτός της Apple και όχι από κάποιο εκτελέσιμο όπως τα αρχεία τύπου .apk του Android.

“Συνήθως, το sideloading αναφέρεται στη λήψη εφαρμογών iOS εκτός μιας επίσημης αγοράς εφαρμογών — και στην ΕΕ, οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να κατεβάσουν εναλλακτικά Stores που προσφέρουν εφαρμογές για λήψη”, αναφέρει η Apple.

Από την άλλη, η Apple μείωσε την προμήθεια που χρεώνει για τις εφαρμογές iOS επί πληρωμή, αλλά πρόσθεσε χρεώσεις αλλού που μπορεί να καταλήξουν χειρότερες για ορισμένους προγραμματιστές.

Το τρέχον ποσοστό είναι 15 τοις εκατό για εφαρμογές που είναι εγγεγραμμένες στο Πρόγραμμα Μικρών Επιχειρήσεων της Apple με ετήσια έσοδα μικρότερα από 1 εκατομμύριο $ ή 30 τοις εκατό για εφαρμογές με έσοδα άνω του 1 εκατ. $. Οι εφαρμογές που βασίζονται σε συνδρομές ξεκινούν από 30 τοις εκατό για το πρώτο έτος και στη συνέχεια πέφτουν στο 15 τοις εκατό.

Στην ΕΕ, το ποσοστό κέρδους της Apple γίνεται 10 τοις εκατό για τους περισσότερους προγραμματιστές ή 17 τοις εκατό για συναλλαγές σε ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες, συν ένα τέλος 3 τοις εκατό για την επεξεργασία πληρωμών στο App Store .

Το 13 ή το 20 τοις εκατό φαίνεται σαν μια βελτίωση σε σχέση με τις υπάρχουσες τιμές στις ΗΠΑ. Όχι όμως και για τις δημοφιλείς εφαρμογές, οι οποίες πρέπει να πληρώνουν τη νέα χρέωση βασικής τεχνολογίας 0,50 ευρώ ανά εγκατάσταση εφαρμογής ανά χρήστη ετησίως μετά από ένα εκατομμύριο εγκαταστάσεις εφαρμογών.

Όπως παρατήρησε ο David Heinemeier Hansson, CTO της Basecamp, το κόστος για τη διανομή μιας εφαρμογής όπως το Instagram σε ένα store τρίτου μέρους στην ΕΕ θα ήταν περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

“Αυτή μπορεί να είναι η πιο κραυγαλέα απόπειρα εκβιασμού που έχει γίνει ποτέ στη δημόσια πολιτική από οποιαδήποτε εταιρεία τεχνολογίας”.

theregister.com

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).