Apple: Το μέλλον της εταιρείας κοιτάζοντας τον καφέ της Siri

Η Apple όπως και κάθε άλλη εταιρεία, αντιμετωπίζει συνεχώς διαφορετικά προβλήματα. Η εταιρεία έχει πάρα πολλά χρήματα που επενδύει αγοράζοντας εταιρείες τεχνολογίας για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις καθώς καμιά φορά τα χρήματα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα.

Μιλάμε για την ψηφιακή βοηθό της Apple, Siri, γιατί αν και η εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει συσκευές πολύ υψηλής ποιότητας, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι εξίσου ηλίθιο και άχρηστο όπως ήταν και όταν κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια.apple

Η Alexa της Amazon φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει σχεδόν όλο το μερίδιο όταν σκεφτόμαστε τις έξυπνες συσκευές που αφορούν αυτοματοποίηση στο σπίτι και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα χάσει το προβάδισμα, ή ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός ανταγωνιστής.

Σίγουρα, η Google έχει έναν εξαιρετικό φωνητικό βοηθό, αλλά το hardware των έξυπνων ηχείων της κατασκευάζεται από τρίτους. Επίσης μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί προβληματικό και η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει τις κατάλληλες εταιρικές σχέσεις με τους προγραμματιστές κάτι που έχει η Amazon με την Alexa.

Ενώ η Apple έχει δυνατό hardware ηχείων, (είναι γνωστή η ποιότητα του ήχου της), το HomePod της εμποδίζεται από ένα ηλίθιο Siri.

Η Google μπορεί αναμφισβήτητα να βελτιώσει το hardware της και με την παροχή αδειών χρήσης του Google Assistant σε διάφορους κατασκευαστές, και τελικά θα υπάρξει μεγάλη ποικιλία και πολλές περισσότερες επιλογές στις συσκευές που τη χρησιμοποιούν. Ναι το έχουμε ξαναδεί, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η εταιρεία.

Ωστόσο, ακόμα και αν η Apple μπορεί να εξασφαλίσει τις εταιρικές σχέσεις που θα την βοηθήσουν στην ενσωμάτωση του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει την επιτυχία της Amazon.

Γιατί;

Η Apple δεν είναι εταιρεία Cloud

Γιατί το Siri της Apple έχει μείνει πίσω στον ανταγωνισμό; Επειδή η Apple δεν είναι εταιρία cloud. Έχει κάποιες υπηρεσίες cloud για τους καταναλωτές της, αλλά δεν φτάνουν την κλίμακα των υπηρεσιών που διαθέτουν η Amazon και η Google.

Οι εικονικοί βοηθοί είναι τεχνολογία του Cloud, καθώς όλα τα φωνητικά ερωτήματα επεξεργάζονται εξ αποστάσεως. Όλη η βαριά επεξεργασία γίνεται στο σύννεφο.

Τόσο η Amazon όσο και η Google έχουν μεγάλη εμπειρία στους τομείς της ς μάθησης και του AI. Φυσικά για την εμπειρία αυτή απαιτείται η κατανόηση του τρόπου εκτέλεσης του infrastructure και της ανάπτυξης λογισμικού στο ίδιο το cloud.

Και οι εταιρείες είναι εξαιρετικά καλές σε αυτό. Η Apple δεν είναι. Η Apple κατασκευάζει συσκευές και .

Η Apple δεν είναι επίσης καλή στην στην δημιουργία συνεργασιών και την ανάπτυξη API όπως είναι η Amazon για την ενσωμάτωση σε υπηρεσίες web που τρέχουν στο σύννεφο της, όπως με το Alexa Skills και το AWS Lambda.

Η Apple χρειάζεται μια -end αναβάθμιση στο υπολογιστικό cloud, αν επιθυμεί να έχει ελπίδες βελτίωσης του Siri και να ανταγωνιστεί επί ίσοις οροις την Amazon και την Google.

Όμως μέχρι σήμερα όλα δείχνουν ότι η Apple δεν θέλει να γίνει μια επιχείρηση Cloud.

Έτσι για να βγει από αυτή τη θέση η εταιρεία θα πρέπει να βρει ένα συνεργάτη που είναι πραγματικά καλός στο αντικείμενο.

Η Apple χρειάζεται ένα σύντροφο στο Cloud

Εδώ και χρόνια παρατηρούμε ότι ο καλύτερος φίλος της Apple στην ανάπτυξη λογισμικού σε iOS και Mac είναι η Microsoft. Μέχρι στιγμής οι καλύτερες καταναλωτικές εφαρμογές για τις πλατφόρμες της προέρχονται από το Redmond.

Η Microsoft θα μπορούσε να είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης της εταιρείας στο σύννεφο, αλλά μόνο αν η Apple θα μπορούσε να ξεπεράσει την κουλτούρα της “χρησιμοποιούμε μόνο όσα εφευρίσκουμε.”

Το Azure/365 είναι ένα πολύ εξελιγμένο εμπορικό και καταναλωτικό Cloud. Έχει δεκάδες υπηρεσίες back-end, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών μηχανικής μάθησης, αλλά και αναλυτικά στοιχεία για μεγάλα δεδομένα (big data). Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να τρέχει κάθε τύπο φόρτου εργασίας που απαιτείται από το και μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος πάροχος υπηρεσιών cloud για καταναλωτές σε κινητές συσκευές.

Αν και το Windows 10 Mobile ήταν η απόλυτη αποτυχία στην αγορά, το χαρακτηριστικό που θαύμαζαν όλοι ήταν η βοηθητική τεχνολογία της Cortana.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι χρησιμοποιούν την Cortana στα Windows 10, αλλά είναι εκεί για να την χρησιμοποιήσουν όλοι. Φυσικά οι ψηφιακοί βοηθοί δεν προορίζονται για desktops, αλλά για συσκευές hands-free όπως ένα smartphone ή ένα έξυπνο ηχείο.

Η Cortana είναι εξαιρετικά έξυπνη, και θα ήταν πολύ επαναστατικό και επίσης έξυπνο από την Apple να παρατήσει την Siri για να την αντικαταστήσει με την Cortana και όλες τις back-end υπηρεσίες που διαθέτει η Microsoft για το web και τα κινητά σε Azure και Office 365.

Εάν είστε χρήστης του iOS, μπορείτε να κάνετε λήψη της Cortana από το App Store και να τη δοκιμάσετε. Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και πολύ πιο σταθερή από άποψη δυνατοτήτων προσφοράς των back-end δεδομένων από ό,τι είναι η Siri σήμερα.

Και σαν αυτόνομη εφαρμογή, δεν προσφέρει την κατάλληλη ενσωμάτωση με το iOS. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το λειτουργικό σύστημα της Apple;

Σε αντίθεση με την Apple, η Microsoft ξέρει να συνεργάζεται με άλλες εταιρείες. Με το iOS ως πλατφόρμα αντί για Windows, η Cortana θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη από τη Siri, και το HomePod μπορεί να γίνει καλύτερο από Amazon Echo.

Η Microsoft κατανοεί τις πολυπλοκότητες του cloud

Αυτό που πιστεύω ότι η Apple θα πρέπει να υπογράψει μια δεκαετή με τη Microsoft για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης cloud για να τρέξει την επόμενη γενιά του iCloud σε Azure.

Εκτός από την παροχή του εγκεφάλου που χρειάζεται απεγνωσμένα η Siri, θα συμπεριλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που απολαμβάνουμε σήμερα στο iOS και το Mac, όπως τη λειτουργία Photostream και τα αντίγραφα ασφαλείας συσκευών στο cloud storage ή την εφαρμογή iWork της Apple.

Μήπως σας αρέσει το πώς λειτουργεί το iCloud και η διαχείριση φωτογραφιών στο iOS σήμερα;

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να διαγράψετε και να διαχειριστείτε πολλές φωτογραφίες (δεκάδες gigabytes) ή να διαχειριστείτε τα αντίγραφα σας ασφαλείας iCloud;

Η Microsoft κατανοεί την πολυπλοκότητα της διαχείρισης της αποθήκευσης σε σύννεφα σε μια τεράστια γεωγραφική κλίμακα, ενώ η Apple δεν το κάνει.

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι οι ενσωματωμένες εφαρμογές αλληλογραφίας και ημερολογίου της Apple είναι καλύτερες από το Outlook για iOS, το οποίο είναι δωρεάν και λειτουργεί με όλους τους παρόχους αλληλογραφίας, και όχι μόνο της Microsoft;

Δείχνει να έχει νόημα, ακόμη και μακροπρόθεσμα

Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στην Apple να επικεντρωθεί σε βασικά χαρακτηριστικά του iOS και του Mac.

Να γίνουμε λίγο πιο τολμηροί; Το OneDrive θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει το iCloud Backup και το Photostream της Apple, αλλά η Apple και η Microsoft θα πρέπει να συμφωνήσουν να αναπτύξουν μαζί το μέλλον αυτών των υπηρεσιών.

Οι Χάρτες της Apple μπορούν να βελτιωθούν πολύ με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft και το iTunes θα μπορούσε να αναπτυχθεί επιτέλους από την αρχή για να τρέχει σωστά στα Windows 10.

Μια συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα επέτρεπε πάρα πολλές επαναστατικές λειτουργίες…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).