Επιστήμονες χρησιμοποίησαν laser, για να “γεμίσουν” τον εγκέφαλο ενός αρουραίου με μπλε φως. Το τρωκτικό, πιστό στις προηγούμενες δύο εβδομάδες της εκπαίδευσής του, πέρασε από το γυάλινο κουτί του για να βρει ένα μικροσκοπικό στόμιο, όπου ανταμείφθηκε – ήπιε με νερό.
Για όλους εμάς αυτό θα φαινόταν να είναι ένα πολύ απλό πείραμα νευροεπιστήμης, εκτός από το γεγονός ότι οι νευρώνες που κατεύθυναν τον αρουραίο στο νερό για να ξεδιψάσει δεν περιείχαν DNA αρουραίου.
Αντίθετα, προέρχονταν από έναν ανθρώπινο “μίνι εγκέφαλο” – μια μπάλα ανθρώπινου ιστού που ονομάζεται οργανοειδές. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ τον είχαν αναπτύξει σε εργαστήριο και τον εμφύτευσαν στο φλοιό του τρωκτικού μήνες πριν.
Το πείραμα – μέρος μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Nature – είναι το πρώτο που περιγράφει ανθρώπινους νευρώνες να επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός άλλου είδους.
Η πρόοδος ανοίγει την πόρτα στη χρήση τέτοιων τεράτων ανθρώπου-τρωκτικού για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αναπτύσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τι πάει στραβά σε νευρολογικές και ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η σχιζοφρένεια, τον αυτισμό και την επιληψία. Όταν οι επιστήμονες του Στάνφορντ εμφύτευσαν οργανοειδή που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ασθενών με σοβαρή γενετική διαταραχή του εγκεφάλου, είδαν τους νευρώνες να αναπτύσσονται ανώμαλα.
Ο νευροεπιστήμονας Tomasz Nowakowski, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος χρησιμοποιεί εγκεφαλικά οργανοειδή στην έρευνά του για νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ανέφερε:
“Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό σε αυτήν τη μελέτη είναι ότι δείχνει ότι τα οργανοειδή του εγκεφάλου μπορούν να ολοκληρώσουν την τροχιά ωρίμανσης τους όταν μεταμοσχευθούν. Έτσι, διευρύνει πραγματικά το πακέτο των εργαλείων μας για να θέσουμε πιο λεπτές ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι γενετικές μεταλλάξεις οδηγούν σε διαταραχές της συμπεριφοράς .”
“Κάνοντας τα πειράματα σε πολύ νεαρούς αρουραίους των οποίων οι φλοιοί δεν είναι ακόμη κορεσμένοι με συνάψεις”, αναφέρει το άρθρο, οι ερευνητές “διαπίστωσαν ότι οι ανθρώπινοι νευρώνες ενσωματώθηκαν εύκολα στον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των ζώων”.