Τι είναι τα αντίγραφα ασφαλείας σε επίπεδο αρχείων και τι σε επίπεδο εικόνας

Τι είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου και τι σε επίπεδο εικόνας; Ποια τα υπέρ και κατά και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κάθε περίπτωση;

wbadmin

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι το Α και το Ω σε όλους τους επαγγελματίες μηχανικούς υπολογιστών. Είτε υποστηρίζουν μία εταιρεία, είτε την προσωπική τους εργασία, η των δεδομένων είναι το πρωταρχικό τους μέλημα.

Αλλά και σε προσωπικό, οικιακό περιβάλλον τα ασφαλείας είναι μία απαραίτητη λειτουργία. Κανείς δεν θέλει να χάσει προσωπικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες, βίντεο κλπ, που δεν μπορεί να τα ξαναβρεί πουθενά, ακόμα και επί πληρωμή.

Με τα αντίγραφα ασφαλείας ουσιαστικά κρατάτε σε διαφορετικό μέρος ένα αντίγραφο των πιο κρίσιμων της συσκευής σας, είτε προσωπικών, είτε του λειτουργικού σας συστήματος, και έτσι έχετε την δυνατότητα επαναφορά τους σε μεταγενέστερο στάδιο, αν κάτι πάει στραβά με την κύρια συσκευή σας.

Αφού έχετε κατανοήσει την υποχρεωτικότητα και απόλυτη ανάγκη να έχετε αντίγραφα ασφαλείας θα κληθείτε να επιλέξετε το τρόπο απόκτησή τους. Και χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι:

  1. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο αρχείων
  2. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο εικόνας

Πάμε να τις γνωρίσουμε, να δούμε τα υπέρ και κατά και να επιλέξετε αυτήν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Αντίγραφα ασφαλείας σε επίπεδο αρχείων

life jacket backup save data file

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας ενός ή πολλαπλών αρχείων ή και φακέλων.

Σε αυτήν την περίπτωση, λαμβάνετε αντίγραφο ασφαλείας μεμονωμένων αρχείων, φακέλων και δεδομένων εφαρμογών και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αφού είναι ο οποίος γρήγορος και εύκολος στην εκτέλεση του.

Συνήθως η μέθοδος αυτή απευθύνεται στην δημιουργία αντιγράφων μεμονωμένων αρχείων που αφορούν προσωπικά δεδομένα ή τα αποτελέσματα ενός προγράμματος. Δεν απευθύνεται στο ίδιο το πρόγραμμα.

Δηλαδή μπορείτε εύκολα να αντιγράψετε μία προσωπική φωτογραφία, καθώς επίσης και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας της με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Δύσκολα θα κρατήσετε αντίγραφο από το ίδιο το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών αλλά και από το πρόγραμμα απεικόνισης εικόνων.

Από την άλλη, μπορεί να μην σας ενδιαφέρει να τα κρατήσετε, γιατί πολύ απλά μπορείτε να τα ξαναβρείτε στο διαδίκτυο. Όταν όμως μιλάμε για την διαμόρφωση ενός προγράμματος ή ακόμα και ενός server, τότε παρόλο που αυτά τα αρχεία διαμόρφωσης ανήκουν στο πρόγραμμα και όχι στα δεδομένα χρήστη, η επαναδημιουργία τους θα είναι πολύ επίπονη.

Υπέρ

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου είναι απαραίτητη όταν θέλετε να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας αρχείων και φακέλων. Και όταν λέμε τακτικά, μπορεί εύκολα να παίρνετε αντίγραφα ασφαλείας κάθε μία ώρα.

  Μάθετε πως να κάνετε ένα σωστό copy

Και μάλιστα γράφοντας μόνο τα σημεία που έχουν αλλάξει από το προηγούμενο αντίγραφο, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρείτε τον σκληρό δίσκο. Έτσι, σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος, θα έχετε τα δεδομένα της τελευταία ώρας για ανάκτηση και όχι της προηγούμενης ημέρας.

Μπορείτε να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων σε χαμηλότερο επίπεδο. Ως εκ τούτου, το μέγεθος του αντιγράφου ασφαλείας είναι σχετικά χαμηλό.

Κατά

Με ένα αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου, δεν θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μέσο ανάκτησης με δυνατότητα εκκίνησης, κάτι που είναι δυνατό μόνο με ένα αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο εικόνας, που θα μιλήσουμε παρακάτω.

Σε περίπτωση γενικού σφάλματος του συστήματός σας ή λόγω επίθεσης κακόβουλου λογισμικού ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς θα κληθείτε να ξαναεγκαταστήσετε τα πάντα, από το λειτουργικό μέχρι όλα τα προγράμματα και μετά να περάσετε και τα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Σε μία εταιρεία ή μία τράπεζα αυτή η διαδικασία θεωρείται επιεικώς απαράδεκτη. Ο χρόνος λειτουργίας είναι πολύτιμος.

Αντίγραφα ασφαλείας σε επίπεδο εικόνας

backup restore data file save

Εκτός από το αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου, υπάρχει και το αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο μπλοκ, γνωστότερο ως αντίγραφο ασφαλείας εικόνας.

Είναι μια προηγμένη μέθοδος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που δημιουργεί ένα αντίγραφο ολόκληρου του συστήματός σας ή ολόκληρου του δίσκου σας.

Αυτό το είδους αντιγράφου ασφαλείας που βασίζεται σε εικόνα, δημιουργεί ένα αρχείο που είναι ακριβές αντίγραφο ολόκληρου του δίσκου σας, αντιγράφοντας ακόμα και τα bad sectors.

Σας επιτρέπει να το ανεβάσετε το αρχείο εικόνας στον χώρο αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας και το μέγεθος του είναι ανάλογο της χωρητικότητας του δίσκου που αντιγράψατε. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο μπλοκ για ολόκληρο το σύστημά σας με όλες τις μονάδες δίσκου ή απλώς ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο εικόνας είναι χρήσιμη όταν θέλετε να δημιουργήσετε μια κύρια εικόνα του υπολογιστή ή του διακομιστή σας και να τη διατηρήσετε σε μια κατάσταση που σας επιτρέπει να ανακτήσετε τον υπολογιστή ή την υπηρεσία σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Υπέρ

Σε περίπτωση απώλειας του συστήματός σας ο χρόνος αποκατάστασης μειώνεται δραματικά. Κυριολεκτικά μπορεί μέσα σε μίση ώρα τα πάντα να λειτουργούν κανονικά. Είναι ιδανική λύση για εταιρείες που η καθυστέρηση μπορεί να είναι καταστροφική, όπως τράπεζες, συστήματα διαχείρισης ενέργειας κλπ

Τα αντίγραφά σας θα έχουν την δυνατότητα εκκίνησης. Δηλαδή μπορείτε να αλλάξετε ακόμα και υλικό (hardware) χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Κατά

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο εικόνας λαμβάνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα, λόγω μεγάλης απαίτησης χώρου αποθήκευσης και μεγάλης διάρκειας της διαδικασίας. Δεν σας δίνει την δυνατότητα να έχετε αντίγραφα της τελευταίας ώρας, με αποτέλεσμα την μερική απώλεια δεδομένων.

  10 βήματα για την ασφάλεια του νέου σας υπολογιστή

Απαίτηση για μεγάλο αποθηκευτικό χώρο των αντιγράφων ασφαλείας

Eπίπεδο αρχείου VS επίπεδο εικόνας: Μια γρήγορη σύγκριση

Επίπεδο αρχείου Επίπεδο εικόνας
Είδος αντιγράφων Μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας αρχείων και φακέλων Ιδανικό για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συστήματος, δίσκου, διαμερισμάτων και αρχείων.
Συχνότητα Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου πολλές φορές την ημέρα. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο εικόνας λαμβάνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα.
Μέγεθος Μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων σε χαμηλότερο επίπεδο. Ως εκ τούτου, το μέγεθος του αντιγράφου ασφαλείας είναι σχετικά χαμηλό. Δεδομένου ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ολόκληρου του συστήματός σας, το μέγεθος του αρχείου εικόνας είναι σχετικά μεγάλο.
Επιλογές ανάκτησης Μπορείτε να επαναφέρετε αρχεία ή φακέλους. Μπορείτε να επαναφέρετε ολόκληρο το σύστημα, το δίσκο ή το διαμέρισμα.
Χρόνος αποκατάστασης Σε περίπτωση μεγάλης ζημιάς ο χρόνος αποκατάστασης είναι και αυτός μεγάλος Αμεσότατος

Εν ολίγοις, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντίγραφο ασφαλείας σε επίπεδο αρχείου για την καθημερινή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων. Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε επίπεδο μπλοκ είναι κατάλληλη όταν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρου του συστήματός σας με αρχεία, φακέλους, δεδομένα εφαρμογών, και άλλα.

Συμπερασματικά

backup restore data file

Είτε την μία μέθοδο είτε τη άλλη, τόσο τα λειτουργικά συστήματα (, κλπ) όσο και τα προγράμματα τρίτων κατασκευαστών έχουν μία τεράστια γκάμα από λύσεις για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Αυτό το θέμα δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα.

Η επιλογή κάθε μεθόδου εξαρτάται από τις ανάγκες σας σε συχνότητα, χώρο και χρόνο αποκατάστασης. και δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μόνο μία από τις δύο λύσεις. Αν κρίνετε ορθό για τις ανάγκες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δύο ταυτόχρονα.

Τα τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας είναι απαραίτητα εάν αντιμετωπίζετε σημαντικά δεδομένα που δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε. Μπορείτε να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας και να τα επαναφέρετε με ένα μόνο κλικ.

Από την άλλη τα αντίγραφα σε επίπεδο εικόνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την άμεση αποκατάσταση ενός ολόκληρου συστήματος.

Αν δεν είστε σίγουρος(η) ποια λύση ταιριάζει σε εσάς ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε:

  • Μπορώ να δημιουργήσω αντίγραφα ασφαλείας μεγάλων ποσοτήτων αρχείων;
  • Έχω την πολυτέλεια να επαναφέρω το σύστημά μου μέσα σε τρεις ημέρες;
  • Είναι πολύτιμα τα δεδομένα μίας ώρας ή μπορώ να αρκεστώ στα δεδομένα της προηγούμενης ημέρας;

 

backup. files. image,copy,αντίγραφα,ασφάλεια

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


8  +  1  =