Γερμανοί αστρονόμοι δημιούργησαν τη μεγαλύτερη αστρονομική φωτογραφία του Γαλαξία μας που έγινε ποτέ, ανάλυσης 46 gigapixel και που χρειάστηκαν 5 χρόνια για να κατασκευαστεί.
Πέρυσι, η NASA κυκλοφόρησε μια φωτογραφία των γαλαξία μας ανάλυσης 20 gigapixel που αποτελείται από πάνω από 2 εκατομμύρια υπέρυθρες φωτογραφίες. Τον Ιανουάριο, η NASA δημοσίευσε και μια φωτογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας ανάλυσης 1,5 gigapixel. Όμως όπως φαίνεται κάποιος θέλησε να την ανταγωνιστεί
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ruhr Bochum ξεκίνησε να στήνουν την τεράστια φωτογραφία πριν από μισή δεκαετία όταν έψαχναν για αντικείμενα στο διάστημα που αλλάζαν την φωτεινότητα τους με την πάροδο του χρόνου. Μετά τη διαίρεση ένος τμήματος του νότιου ουρανού σε 268 διαφορετικές ενότητες, οι επιστήμονες επί ημέρες δημιουργούσαν φωτογραφίες υπερ-υψηλής ανάλυσης από τα τηλεσκόπια του παρατηρητηρίου Cerro Armazones στη Χιλή.
Αφού όλα τα τμήματα είχαν φωτογραφηθεί, η ομάδα “έραψε” μαζί αυτές τις 268 γιγαντο-φωτογραφίες σε μια υπερ-γίγαντο-φωτογραφία ανάλυσης 46-gigapixel και μεγέθους μόνο 194 gigabytes !!!.
Η φωτογραφία είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον διαδραστικό και απευθείας σύνδεσης viewer, προκειμένου να την δείτε σωστά. Και πάλι θα πρέπει να έχετε υπομονή με το σταδιακό κατέβασμα της (αναλόγως την ταχύτητα της σύνδεσής σας) καθώς θα ζουμάρετε στις περιοχές ενδιαφέροντός σας. Αρχικά μοιάζει με ένα ακανόνιστο πανόραμα, όμως δοκιμάστε την μεγέθυνση και θα δείτε γιατί είναι συνολικά 194 GB.
Οι ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν πάνω από 50.000 μεταβλητούς αστέρες κατά την διάρκεια της συναρμολόγησης της φωτογραφίας.