Αστρονόμοι δημιούργησαν χάρτη με μαύρες τρύπες


Αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τηλεσκοπίων χαμηλών συχνοτήτων, υπερυπολογιστών και αλγορίθμων για να δημιουργήσουν έναν τεράστιο χάρτη με 25.000 υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Ο χάρτης δείχνει χιλιάδες κουκκίδες που μοιάζουν με αστέρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεράστιες μαύρες τρύπες, καθεμία από τις οποίες βρίσκεται σε διαφορετικό, μακρινό γαλαξία.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα ουράνια αντικείμενα αναλύοντας τις εκπομπές που εκπέμπονταν από ύλη που εκτοξεύτηκε όταν πλησίασε τις μαύρες τρύπες.
Κάθε λευκή κουκκίδα στον χάρτη είναι μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον δικό της γαλαξία.

Αυτές οι εκπομπές εντοπίστηκαν από τη LOFAR (Low Frequency Array), ένα τεράστιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων που υπάρχει σε 52 σταθμούς σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Το LOFAR λειτουργεί στις χαμηλότερες συχνότητες που μπορούν να παρατηρηθούν από τη Γη. Ωστόσο, η τοποθεσία του είχε ένα μεγάλο πρόβλημα για τη μελέτη.

Οι παρατηρήσεις του LOFAR παραμορφώνονταν από την ιονόσφαιρα, ένα κέλυφος ελεύθερων ηλεκτρονίων που περιβάλλει τη Γη και δρούσε σαν ένας θολός φακός πάνω από το τηλεσκόπιο.

“Είναι παρόμοιο με όταν προσπαθείτε να δείτε ενώ βυθίζετε σε μια πισίνα”, αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Reinout van Weeren του Παρατηρητηρίου του Leiden. “Όταν κοιτάζεις προς τα πάνω, τα κύματα στο νερό της πισίνας εκτρέπουν ακτίνες φωτός και παραμορφώνουν την θέα.”

Οι ερευνητές ξεπέρασαν αυτήν την πρόκληση χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές και νέους αλγόριθμους για να διορθώνουν την επίδραση της ιονόσφαιρας κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Αυτό τους επέτρεψε να μετατρέψουν τα ραδιοσήματα σε εικόνες.

Ο νέος χάρτης καλύπτει επί του παρόντος το 4% του βόρειου ουρανού, αλλά οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν το έργο τους έως ότου χαρτογραφήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Τελικά, ελπίζουν να αποκαλύψουν νέες ιδέες για τη δομή του σύμπαντος.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news