Ασύρματη φόρτιση: Αξίζει ή όχι;

Το νέο τηλέφωνο που ζαχαρώνετε έχει φόρτιση. Σας προβληματίζει αυτό; Να την προτιμήσετε ή να την αποφύγετε; Τι είναι τελικά η ασύρματη φόρτιση;

wireless charger

Η ασύρματη φόρτιση έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στα smartphone υψηλής και μεσαίας κατηγορίας και σιγά σιγά κατεβαίνει και στην χαμηλότερη ποιότητα. Και δεν είναι μόνο τα smartphone. Η ασύρματη φόρτιση επεκτείνεται σιγά – σιγά σε ένα σωρό gadget. Θα την δείτε σε , οδοντόβουτσες, ρολόγια κλπ.

Και ενώ η ασύρματη φόρτιση είναι μία μοντέρνα, νέα τεχνολογία που πιθανά κάποιοι να βλέπουν ότι προσθέτει ένδειξη πλούτου στον κάτοχό της, είναι και μία ευκολία που δεν θα πρέπει να την αγνοήσετε.

Σε αυτό το άρθρο, αφού αναλύσουμε τι είναι η ασύρματη φόρτιση, θα εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους είναι κατά την γνώμη μας καλοδεχούμενη.

Τι είναι η ασύρματη φόρτιση

Η ασύρματη φόρτιση δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που αναφέρει το όνομά της: Φόρτιση της μπαταρίας μίας συσκευής χωρίς να ενώσουμε με κάποιο βύσμα την συσκευή.

Οι ασύρματοι φορτιστές αλλά και τα gadget που μπορούν να φορτιστούν ασύρματα, βασίζουν την τεχνολογία τους στον επαγωγικό μαγνητισμό για τη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά έχετε δυο χάλκινα πηνία, από τα οποία το ένα διαχέεται με ρεύμα και αν πλησιάσετε πολύ κοντά το δεύτερο θα αρχίσει και αυτό διαχέεται από ρεύμα λόγω του μαγνητισμού.

nokia dt 900 wireless charger
Ανοίγοντας ένα ασύρματο φορτιστή Nokia DT-900 Qi

Σε αυτήν την λογική εργάζονται χρόνια τώρα οι μετασχηματιστές, από τους πολύ μικρούς για ηλεκτρονικά κυκλώματα μέχρι και τους μετασχηματιστές μέσης και υψηλής τάσης. Στα κινητά τηλέφωνα η ασύρματη φόρτιση λειτουργεί με την μεταφορά ενέργειας από το πηνίο του φορτιστή προς το πηνίο του κινητού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Το ρεύμα που προέρχεται από την πρίζα του τοίχου μετακινείται μέσω του καλωδίου στον ασύρματο φορτιστή, ο οποίος δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Στη συνέχεια, αυτή η μαγνητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα από το αντίστοιχο πηνίο του κινητού που κάθεται πάνω στον ασύρματο φορτιστή, και έτσι τροφοδοτείται η μπαταρία.

Άρα αν ανοίξετε ποτέ την πλάτη ενός κινητού τηλεφώνου θα δείτε μία σειρά από χάλκινες σπείρες να είναι περιμετρικά του τηλεφώνου φτιάχνοντας έτσι το αντίστοιχο πηνίο.

wireless charge smartphone

Πρότυπα ασύρματης φόρτισης

Υπάρχουν τρία προς το παρόν πρότυπα ασύρματης φόρτισης. Το Qi, το Powermat (ή PMA) και το Rezence. Από αυτά τα τρία το Qi φαίνεται τελικά να επικρατεί μετά άλλωστε και από την υιοθέτησή του από την Apple. Όπου βρείτε δωρεάν παροχή ασύρματης φόρτισης, όπως καταστήματα εστίασης, αεροδρόμια κλπ, συνήθως είναι στο πρότυπο Qi.

qi logo

Και δεν είναι μόνο η Apple. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 488 κατασκευαστές που εργάζονται με το πρότυπο, συμπεριλαμβανομένων των Asus, Google, Huawei, LGE lectronics, , Xiaomi και Sony.

Κατασκευάστηκε από την Wireless Power Consortium, η οποία είναι μια πολυεθνική κοινοπραξία τεχνολογίας που ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2008 και εδρεύει στο Piscataway του New Jersey.

Ένα σύστημα Qi αποτελείται από δύο τύπους συσκευών, τον ​​Σταθμό Βάσης, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την πρίζα του σπιτιού σας και παρέχει επαγωγική ισχύ και τις Κινητές Συσκευές, που καταναλώνουν την επαγωγική ισχύ. Ο Σταθμός Βάσης περιέχει ένα πηνίο εκπομπής που δημιουργεί ένα ταλαντούμενο μαγνητικό πεδίο.

Η φορητή συσκευή περιέχει ένα πηνίο λήψης. Το μαγνητικό πεδίο προκαλεί ένα εναλλασσόμενο ρεύμα στο πηνίο λήψης με τον νόμο επαγωγής του Faraday. Η στενή απόσταση των δύο πηνίων, καθώς και η θωράκιση στις επιφάνειές τους, διασφαλίζουν ότι η επαγωγική μεταφορά ισχύος είναι αποτελεσματική.

Ποια είναι τα Υπέρ της ασύρματης φόρτισης

wireless charger samsung

Χωρίς φθορά
Μπορεί να μην το γνωρίζετε ακόμα, αλλά η φθορά είναι ένας από τους λόγους που ψωνίζετε συνεχώς για καλώδια φόρτισης. Φυσικά, τα καλώδια φθείρονται και τα βύσματα χαλάνε με την πάροδο του χρόνου. Και τα καλά γνήσια καλώδια δεν είναι φθηνά, ειδικά τα καλώδια των iPhone.

Δεδομένου ότι η χρήση μισοχαλασμένων καλωδίων είναι επικίνδυνα για τη συσκευή σας, ένας σίγουρος τρόπος για να μείνετε μακριά από αυτό το πρόβλημα είναι να προμηθευτείτε έναν ασύρματο φορτιστή. Σε αντίθεση με τα καλώδια φόρτισης, τοποθετείτε τη συσκευή σας στην βάσης φόρτισης και αυτό είναι όλο.

Φορτίστε πολλές συσκευές ταυτόχρονα
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ασύρματης φόρτισης είναι η δυνατότητα φόρτισης πολλαπλών συσκευών ταυτόχρονα σε ένα φορτιστή. Όλα αυτά χάρη στην ικανότητα ορισμένων σταθμών φόρτισης να υποστηρίζουν δύο ή τρεις συσκευές ταυτόχρονα.

Λιγότερη ακαταστασία
Το ασύρματο είναι η τέλεια λύση για εσάς εάν έχετε βαρεθεί τα καλώδια φόρτισης να γεμίζουν το γραφείο σας. Αντί να φορτίζετε τις διαφορετικές συσκευές σας με ένα αποκλειστικό καλώδιο, μπορείτε να φορτίζετε πολλές ταυτόχρονα με ένα ενιαίο ασύρματο pad φόρτισης. Και αυτό συμβαίνει μέσω ενός μόνο καλωδίου φόρτισης που συνδέεται με τον ασύρματο φορτιστή σας και την πρίζα σας.

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την διαχείριση των καλωδίων σας, ειδικά αν δεν έχετε αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα να τυλίγετε όμορφα τα καλώδιά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασύρματος είναι ένα μαγικό ραβδί για την επίτευξη ενός γραφείου χωρίς ακαταστασία. Είναι μόνο η αρχή. Ένας ασύρματος φορτιστής, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι στο pc σας και μερικά κόλπα διαχείρισης καλωδίων θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το ονειρεμένο περιβάλλον ενός καθαρού χώρου εργασίας.

Ευκολία
Πόσες φορές φορτίζετε τη συσκευή σας την ημέρα; Πιθανώς τουλάχιστον δύο φορές στην περίπτωση ενός smartphone, ανάλογα με την ηλικία του. Δεν είναι μυστικό ότι οι μπαταρίες των smartphone έχουν μικρή διάρκεια ζωής όσο μεγαλώνουν σε ηλικία. Αλλά δεδομένου ότι ακουμπάτε το κινητό σας, όταν δεν το χρειάζεστε, σε ένα ασύρματο φορτιστή, θα εκτιμήσετε την άνεση των φορτιστών αυτών.

Δεν θα παλεύεται με τα καλώδια, αν έχετε την παλιά θύρα micro-usb δεν θα ψάχνετε για το σωστό προσανατολισμό. Ένας ασύρματος φορτιστής σάς γλιτώνει από όλα αυτά τα προβλήματα, απαιτώντας μόνο να τοποθετήσετε τη συσκευή σας στη βάση φόρτισης.

Ποια είναι τα Κατά της ασύρματης φόρτισης

dual wireless charger

Ταχύτητα φόρτισης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασύρματη φόρτιση είναι σχετικά πιο αργή από την αντίστοιχη φόρτιση μέσω καλωδίου. Συνήθως οι ασύρματες φορτιστές που κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία του τηλεφώνου σας είναι αρκετά γρήγοροι καθώς προσφέρουν υψηλή ισχύ ώστε να πιάσουν το μέσο όρο πλήρης φόρτισης σε δύο ώρες.

Όμως οι κοινοί φορτιστές εμπορίου είναι μειωμένης απόδοσης και αργοί. Ειδικά αν βρεθείτε σε εξωτερικό ασύρματο φορτιστή σε κάποιο κατάστημα θα καταλάβετε τι εννοούμε. Και πιθανά να δείτε αυξημένη θερμότητα στο κινητό σας.

Μεταλλικά εξαρτήματα
Εφόσον η φόρτιση γίνεται με επαγωγή ξεχάστε την μεταλλική πλάτη στα περισσότερα gadget σας. Θα πρέπει να είναι πλαστική για να υπάρχει επιτυχής ασύρματη φόρτιση. Στα κινητά τα πράγματα αλλάζουν. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν μία υβριδική πλάτη δύο υλικών που δεν εμποδίζει την φόρτιση.

Θήκη
Η θήκη του κινητού σας δεν μπορεί πλέον να είναι η οποιαδήποτε. Πρέπει να είναι λεπτή και από σιλικόνη για μπορεί να περνάει ο μαγνητισμός. Θήκες πορτοφολιού καλύτερα να τις ξεχάσετε. Αυτοκόλλητα δακτυλίδια, ή μεταλλικά αυτοκόλλητα για στήριξη με μαγνητική βάση θα αποτελέσουν πρόβλημα με τον φορτιστή.

Περισσότερη θερμότητα
Με την ασύρματη φόρτιση παράγεται περισσότερη θερμότητα σε σχέση με την ενσύρματη φόρτιση. Η θερμότητα που παράγεται από την ασύρματη φόρτιση δεν θα καταστρέψει το κινητό σας, αλλά όντως μέρος της ενέργειας φόρτισης χάνεται σε θερμότητα, λόγω του τρόπου λειτουργίας της.

Η χαμένη ενέργεια που μετατρέπεται σε θερμότητα διαχέεται στον φορτιστή και στον δέκτη και όχι στην μπαταρία του κινητού. Τα πρότυπα ασύρματης φόρτισης όπως το Qi, έχουν αυστηρές οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητά που δεν διαθέτουν την τεχνολογία;

wireless charger extra

Ναι, μπορεί. Είναι εύκολο και πολύ φτηνό να κάνετε το κινητό σας να φορτίζεται ασύρματα με τους αυτοκόλλητους αντάπτορες. Και μπορούν να προσαρμοστούν σε όλες σχεδόν τις συσκευές.

Έχετε δύο λύσεις. Μπορείτε να βάλετε τον λεπτό ασύρματο αντάπτορα κάτω από την πλάτη του κινητού σας, ανάμεσα πλάτη και μπαταρία, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει χώρος και ότι η πλάτη βγαίνει εύκολα. Θα χρειαστεί να συνδέσετε τον αντάπτορα στην μοναδική υποδοχή του κινητού σας (microUSB, USB-C, ή Apple Lightning) κάνοντας αναγκαστικά κάποια τρύπα στην πλάτη για να περάσει το καλώδιο.

Το μόνο μειονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αν η συσκευή σας δεν έχει υποδοχή , αλλά μόνο μία θύρα USB-C τότε κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά θα πρέπει να αποσυνδέετε το βύσμα του αντάπτορα για να μπει το αντίστοιχο των ακουστικών.

Η δεύτερη λύση και η πιο συνηθισμένη στις μέρες μας είναι το κινητό σας να μην έχει αποσπώμενη πλάτη (ούτε καν αποσπώμενη μπαταρία). Σε αυτήν την περίπτωση ο προσαρμογέας θα πρέπει να τοποθετηθεί εξωτερικά και συγκεκριμένα να κολληθεί επάνω στην πλάτη του κινητού.

Είναι προφανές ότι έτσι ξεχνάτε διάφορα αξεσουάρ όπως δακτυλίδια συγκράτησης, θήκες, κλπ. Επίσης θα πρέπει να συνδέσετε το αντάπτορα με την θύρα του τηλεφώνου, γεγονός που θα κάνει το τηλέφωνο πιο μακρύ και ευαίσθητο στα χτυπήματα σε εκείνο το σημείο.

Και εδώ αν δεν υπάρχει επιπρόσθετο βύσμα για ακουστικά θα πρέπει να αποσυνδέετε το ένα βύσμα για να μπει το άλλο.

Αν έχετε σκοπό πάντως να αγοράσετε ένα τέτοιο σύστημα φροντίστε να το πάρετε σετ, φορτιστή και δέκτη.

Ήρθε η ώρα να αγκαλιάσετε την ασύρματη φόρτιση

Εάν η συσκευή που σας αρέσει υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, τότε μην την αρνηθείτε.

Πρώτον, η ασύρματη φόρτιση δεν έχει φθορά. Επιπλέον, σας επιτρέπει να φορτίζετε πολλές συσκευές ταυτόχρονα, σας βοηθά να διατηρείτε ένα καθαρό περιβάλλον γραφείου και αυτό είναι πολύ βολικό.

Αν και έχει τα μειονεκτήματά του, αυτοί οι λόγοι είναι αρκετά καλοί για να μεταβείτε στην ασύρματη πλευρά της φόρτισης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.
wireless,charge,charger,ασύρματη,φόρτιση

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).