Ρωσία: συλλήψεις πυρηνικών επιστημόνων για Bitcoin mining


Οι αρχές επιβολής του Νόμου στη Ρωσία και την Ουκρανία συνέλαβαν ύποπτους με κατηγορίες χρήσης (super) υπολογιστών εργασίας για Bitcoin mining.

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση ήταν αυτή στην Ρωσία, όπου πράκτορες μυστικών υπηρεσιών της FSB συνέλαβαν πολλούς ύποπτους που είχαν χρησιμοποιήσει έναν από τους ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές της Ρωσίας για την εξόρυξη Bitcoin.Bitcoin mining

Οι επιστήμονες που συνελήφθησαν για Bitcoin mining χρησιμοποιούσαν τον υπερυπολογιστή ενός πυρηνικού κέντρου.

Το περιστατικό διερευνάται από το FSB και όχι από την αστυνομία, επειδή ο υπερυπολογιστής βρισκόταν στο Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής (RFNC-VNIIEF) στο ρωσικό ερευνητικό πυρηνικό εργαστήριο.

Το Sarov είναι μια απομονωμένη πόλη που φυλάσσεται από το ρωσικό στρατό και μπορούν να εισέλθουν, να αποχωρήσουν ή να διαμείνουν στην πόλη μόνο επιστήμονες και υπάλληλοι του πυρηνικού κέντρου.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι ο υπερυπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε για το ορυχείο Bitcoin ήταν ένα ασφαλές σύστημα και δεν έπρεπε να συνδεθεί στο διαδίκτυο, λόγω των δεδομένων που υπάρχουν αποθηκευμένα και επεξεργάζεται.

Οι ύποπτοι που προφανώς συνέδεσαν τον υπεραπολογιστή στο Διαδίκτυο για να εξορύξουν το Bitcoin χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, προκάλεσαν προειδοποιήσεις στο σύστημα που έλαβε το προσωπικό ασφαλείας του ιδρύματος. Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν αμέσως και παραδόθηκαν στις αρχές. Ο αριθμός των υπόπτων ή τα ονόματά τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όμως οι συλλήψεις στην Ρωσία δεν ήταν οι μόνες.

Την Παρασκευή, η Ουκρανική αστυνομία έκανε μια παρόμοια σύλληψη. Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, οι αρχές της Ουκρανίας συνέλαβαν έναν καθηγητή από το πανεπιστήμιο της πόλης Lutsk για τη χρήση των υπολογιστικών πόρων ενός θεσμικού οργάνου για Bitcoin mining.

Το βίντεο από τη σύλληψη του ύποπτου δείχνει ότι ο ύποπτος είχε δημιουργήσει ένα mini data center στο γραφείο του, με αρκετές εγκαταστάσεις εξόρυξης μέσω GPU.

Τέτοια rigs είναι γνωστό ότι καταναλώνουν πάρα πολύ ηλεκτρισμό και δημιουργούν πολύ θόρυβο, κάτι που φαίνεται να είναι και ο λόγος που ανακαλύφθηκε και αναφέρθηκε στις αρχές.

Δείτε το βίντεο:

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news