Η ΕΕ μετατρέπει τα ανώνυμα Bitcoins σε νομίσματα με ονοματεπώνυμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ένα νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να μετατρέψει τα ανώνυμα , σε ψηφιακό νόμισμα με ονοματεπώνυμο. Ουσιαστικά προτείνει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα περιέχει πληροφορίες για τους χρήστες των εικονικών νομισμάτων. Στην βάση αυτή θα καταγράφονται τα στοιχεία της πραγματικής ταυτότητας του χρήστη, μαζί με όλες τις wallet διευθύνσεις που του αντιστοιχούν.

Αυτή είναι η πρώτη πρόταση μέρος ενός νομοσχεδίου το οποίο η ετοιμάζει η ΕΕ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του . Η πρόταση ανακοινώθηκε επίσημα προβάλει τον Φεβρουάριο του και ετοιμάζεται να εγκριθεί τον Ιούλιο του 2016.bitcoins

Το νομοσχέδιο είναι μια μεταρρύθμιση της οδηγίας Ξεπλύματος Χρήματος (- Laundering Directive ή AMLD) , συμπεριλαμβάνει τον όρο “εικονικό νόμισμα”, και εγκρίθηκε από την επιτροπή του προέδρου της ΕΕ.

Εκτός από την αναγνώριση των κρυπτο-νομισμάτων σαν μια άλλη μορφή του χρήματος, το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει επίσης και ορισμένους κανονισμούς που παρέχουν μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών και τα εργαλεία που χρειάζονται για να την παρακολούθηση των ψηφιακών νομισμάτων.

Έτσι για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος μέσω των ψηφιακών νομισμάτων, οι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων που θα συνδέει τα Bitcoins και άλλες διευθύνσεις κρυπτο-νομισμάτων με τις πραγματικές διευθύνσεις των ιδιοκτητών, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην ανωνυμία των συγκεκριμένων πληρωμών.

Με τις προτάσεις του νομοσχεδίου όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων και στη συνέχεια να τις διαχειρίζονται. Όμως και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν από μόνοι τους, ως ένδειξη καλής πίστης.

  Microsoft Defender διαγράφει συντομεύσεις από το μενού ή τη γραμμή εργασιών

Το νομοσχέδιο AMLD αναφέρει:

“Η έκθεση αυτή συνοδεύεται, ενδεχομένως, από κατάλληλες προτάσεις, που συμπεριλαμβάνουν, κατά περίπτωση σε σχέση με το εικονικό νόμισμα, εξουσιοδοτήσεις για να set-up και την διατήρηση μιας κεντρικής βάσης δεδομένων με ταυτότητες των χρηστών και τις wallet διευθύνσεις, καθώς και αυτο-χορηγούμενες δηλώσεις για τη χρήση τοςυ από τους ιδιοκτήτες των εικονικών νομισμάτων.”

Η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη ρύθμιση των Bitcoins και άλλων παρόμοιων νομισμάτων, για να είναι πιο δύσκολο για τους τρομοκράτες και τις εγκληματικές ομάδες να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους.

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και το ενδεχόμενο φορολόγησης του ψηφιακού νομίσματος, κάτι που δεν το αναφέρει το νομοσχέδιο, αλλά δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς…

Η τελική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Περισσότερες πληροφορίες (PDF)

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).