Πως πήραν τα brand names τους μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

Ας μιλήσουμε για ορισμένα πολύ γνωστά brand names. Το όνομα κάποιου πράγματος προσδίδει ορισμένα χαρακτηριστικά. Όμως υπάρχουν σίγουρα και χαρακτηριστικά τα οποία είναι αδύνατο να αποδώσει. Στον κόσμο των εμπορικών σημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων, τα ονόματα μιας Εταιρείας θα πρέπει να συμπυκνώνουν κάτι προσωπικό αλλά και αξιόπιστο. Ή, τουλάχιστον, να προσφέρει κάποια σχετική αξία σε σχέση με άλλες επιλογές. Γιατί η Nike (αρχικά γνωστή σαν Blue Ribbon Sports) ονομάζεται Nike; Από το όνομα της θεάς που προσωποποιούσε τη νίκη. Ακούγεται πολύ καλύτερα από ό, τι το Blue Ribbon Sports, έτσι δεν είναι;

brand Names-798x310
Foto/Info TNW

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα brand names σε μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες τεχνολογίας. Αλήθεια πώς πήραν τα ονόματά τους.

Samsung

Αυτό είναι ένα αρκετά ευθεία προς τα εμπρός ένα. Η λέξη Samsung στα κορεάτικα σημαίνει “τρία αστέρια” και επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τα επίθετα είναι “μεγάλη, πολυάριθμη και ισχυρή.”

Στα πρώτα προϊόντα της Samsung συμπεριλαμβανόταν αποξηραμένα ψάρια, λαχανικά, ζυμαρικά και φρούτα, αν και προφανώς αργότερα προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες της σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών βιομηχανικών κλάδων. Σήμερα, είναι περισσότερο γνωστή για τα smartphones και άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Με την πάροδο του χρόνου η Samsung έχει εισέλθει στην αεροδιαστημική, στις ασφαλιστικές και στις χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες, μεταξύ άλλων.Samsung Logo History-730x354

Μεταξύ του 1938 και του 1993, κάθε λογότυπο της Samsung εμφάνιζε τρία αστέρια σε διαφορετικές μορφές. Από το 1993, η Samsung χρησιμοποιεί το σημερινό λογότυπο.

Nokia

Η Nokia είναι αρκετά ευρέως γνωστή στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών. Το 1865, λειτούργησε ένας μύλος πολτοποίησης ξύλου στο Tammerkoski Rapids στη Φινλανδία. Το 1868, αναζητώντας δυνατότερη ροή  νερού, η επιχείρηση άνοιξε ένα άλλο μύλο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Nokia στις όχθες του ποταμού Nokianvirta, από την οποία η εταιρεία εμπνεύστηκε το όνομα της το 1871. Σαφώς, και δεν υπήρχε βιασύνη για την κατοχύρωση του brandname στο τέλη του 19ου αιώνα.

Apple

Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Ο Steve Jobs όταν η εταιρεία έπρεπε να υποβάλει μια επωνυμία για επίσημους σκοπούς, σκεφτόταν κάτι σαν το Matrix Electronics. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα λόγια του Jobs: “Εν μέρει επειδή μου αρέσουν τα μήλα πολύ αλλά και επειδή η Apple σαν όνομα προηγείται της Atari στον τηλεφωνικό κατάλογο”.

Είναι σαφές, ότι το σχέδιο του λειτούργησε αρκετά καλά – η Apple είναι πλέον μια παγκόσμια υπερδύναμη, ενώ η Atari έχει χάσει το παιχνίδι εδώ και αρκετό καιρό. Το όνομα Atari προέρχεται από την Ιαπωνία που σημαίνει χτυπάω το στόχο.

LG

Όπως πολλές άλλες εταιρείες, η LG Electronics δεν ξεκίνησε να λειτουργεί με  το όνομα που έχει σήμερα. Το 1958, ιδρύθηκε η GoldStar στον απόηχο του Πολέμου της Κορέας, και είχε σαν αποστολή την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών.GoldStar brand names brand names brand names brand names brand names

  Cloudflare Warp τώρα και για desktops (Windows - Mac)

Η αδερφή εταιρεία της GoldStar ήταν η Lak-Hui (προφέρεται “Lucky”), και ως εκ τούτου γεννήθηκε το όνομα “Lucky Goldstar.”

HTC

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι το όνομα HTC προέρχεται από τα αρχικά High-Tech Computer, αλλά δεν είναι έτσι.

Το 1997, όταν η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Η.Τ. Cho (νυν πρόεδρος) και τον Cher Wang (νυν πρόεδρος). Αυτοί λοιπόν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά τους για να σχηματίσουν ένα όνομα – και ως εκ τούτου γεννήθηκε το όνομα HTC.wang brand names brand names brand names brand names

Cher Wang το “C” της HTC

Spotify

Η Spotify, ρχικά ξεκίνησε από τη Σουηδία, αν και η λέξη Spotify δεν φαίνεται να σημαίνει κάτι στα Σουηδικά.

Οι ιδρυτές της εταιρείας Daniel Ek και Martin Lorentzon κάθονταν μία μέρα προσπαθώντας να σκεφτούν ένα όνομα, και όταν μία από τις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν το “Spotify” τους άρεσε. Όταν το δίδυμο συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν αποτελέσματα της Google για τη λέξη και ότι τα domains ήταν διαθέσιμα, απλά άρπαξαν την ευκαιρία.

Sony

Οι ρίζες της Sony είναι ένα μίγμα Λατινικής και, αγγλικής αργκό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εκδοχή του “Sonus”, που ακούγεται σαν “Sonny”, και σημαίνει καλός νεαρός άνδρας.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το αρχικό όνομα. Ιδρύθηκε το 1946 με το όνομα Tokyo Tsushin Kogyo K.K, ή απλά Totsuko. Η αλλαγή της επωνυμίας ήρθε στη δεκαετία του 1950, όταν η εταιρεία άρχισε να έχει φιλοδοξίες παγκοσμιοποίησης, και το σήμα κατατεθέν TTK ανήκε σε άλλη εταιρεία. Με το συνδυασμό του Sonus και του Sonny, ήρθε το Sony.

Amazon

Η Amazon ήταν κοντά στο να ονομάζεται Cadabra, από το “αμπρακατάμπρα” γιατί ο Bezos ήθελε μαι ιστοσελίδα πώλησης βιβλίων να είναι τόσο γρήγορη που θα φαίνεται σαν μαγεία.

Πράγματι, το 1994, ο Jeff Bezos ξκίνησε την ιστοσελίδα με το “μαγικό” όνομα αλλά το 1995 το άλλαξε με το Amazon. Το όνομα το πήρε από τον Αμαζόνιο. Σαφώς, ο Jeff Bezos είχε μεγάλες φιλοδοξίες από την αρχή.

Google

Είναι γνωστό πια. Η Google πήρε το όνομά του από ένα ορθογραφικό λάθος της Googol, η λέξη που αντιπροσωπεύει το 10 ^ 100, ή το 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Γιατί αυτό το όνομα; Απλά επειδή οι ​​ιδρυτές της εταιρείας Sergey Brin και Larry Page ήθελαν να τονίσουν το πόσα πολλά δεδομένα είχαν στα χέρια τους για διάθεση.

Microsoft

Η Microsoft πήρε το όνομα της από μια αναλαμπή του Bill Gates και του Paul Allen.

Η εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα τον Απρίλιο του 1975, και το όνομα της προέρχεται από τον συνδυασμό «μικροεπεξεργαστή» και «λογισμικό» {microprocessor – software).

Το 1977, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο διεθνές γραφείο της στην Ιαπωνία με το όνομα ASCII Microsoft. Η εταιρεία αργότερα ενσωμάτωσε το όνομα της με το γραφείο της στην Ουάσιγκτον και έγινε Microsoft Inc.

  MWC 2014: Η Mozilla ανακοίνωσε smartphones με Firefox OS των 25 δολαρίων

Facebook

Μάλλον όλοι γνωρίζουν πως πήρε το όνομα του το Facebook. Είναι απλά το όνομα του καταλόγου των φοιτητών σε ορισμένα κολέγια στις ΗΠΑ. Στην αρχή το όνομα ήταν ήταν thefacebook.com και από το 2005 υπάρχει το Facebook.com που έχουμε μέχρι σήμερα.

Mozilla

Το 1994, όταν μια ομάδα του Netscape κάθισαν να σκεφτούν ονόματα για ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης , έψαχναν ήταν κάτι που θα μπορούσε να συντρίψει τον ανταγωνισμό. Κάτι που θα έμοιαζε με το Godzilla.

Mozilla brand names brand names brand names brand names brand names brand names

Έτσι γεννήθηκε ο Mozilla. Ο Dave Titus σχεδίασε το πρωτότυπο μασκότ Mozilla το 1994.

Wikipedia

Η WikiWikiWeb Ward Cunningham ήταν μία από τις πρώτες ιστοσελίδες επεξεργάσιμες από τον χρήστη. Το project κίνησε το ενδιαφέρον στην Nupedia που σκεφτόταν να επιτρέπει στον κόσμο να επεξεργαστεί και να συμβάλλουν στο περιεχόμενο.

Asus

Η Asustek, πιο γνωστή ως Asus, ιδρύθηκε από τέσσερις πρώην εργαζόμενους της Acer το 2009. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το όνομα τους προέρχεται από το φτερωτό άλογο της Ελληνικής μυθολογίας Πήγασος. (ε;)

Γιατί;

Σύμφωνα με τη δική τους εξήγηση η εταιρεία ονομάστηκε έτσι γιατί «ενσαρκώνει τη δύναμη, την καθαρότητα, και το περιπετειώδες πνεύμα αυτού του φανταστικού πλάσματος, και φτάνει σε νέα ύψη με κάθε νέο προϊόν που δημιουργεί.” ‘Οτι νά ναι.

Lenovo

Οι ιδρυτές της Lenovo το 1984 συμφώνησαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να ονομάζεται Chinese Academy of Sciences Computer Technology Research Institute New Technology Development Company, σύμφωνα με το Lenovo Affair του Zhijun Ling.

Τελικά, η ομάδα την ονόμασε Legend, ένα όνομα που κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες, μέχρι το 2003. Από τότε ονομάζεται Lenovo.

Το όνομα προέρχεται από τα λατινικά Le και Novo και σημαίνει νέος.

Skype

Το 2003, η Skype ήταν άλλη εταιρεία που δεν έβρισκε διαθεσιμο το όνομαπου ήθελε να χρησιμοποιήσει πραγματικά.

Το Skype είναι ένας απλός συνδυασμός του Sky (ουρανός) με τον όρο peer-to-peer, που αρχικά έγινε Skyper, και στη συνέχεια, εφόσον το όνομα δεν ήταν διαθέσιμο, έγινε Skype. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο στην Skype Andreas Sjölund.

Twitter

Έχουμε ξαναγράψει για το Twitter. Διαβάστε από εδώ

Yahoo!

Ιδρύθηκε το 1994 σαν “Jerry and David’s Guide to the World Wide Web” από τον Jerry Yang και τον David Filo, Yahoo ονομάστηεκε τον Ιανουάριο του 1995, όταν συστάθηκε η εταιρεία.

Το Yahoo! είναι ένα αρκτικόλεξο από το  Yet Another Hierarchical Officious Oracle σύμφωνα με το TNW.yahoo 1996

[schema type=”review” url=”https://iguru.gr/2014/10/25/brand-names-of-tech-companies” name=”Πως πήραν τα brand names τους μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ” description=”Ας μιλήσουμε για ορισμένα πολύ γνωστά brand names. Το όνομα κάποιου πράγματος προσδίδει ορισμένα χαρακτηριστικά. ” author=”Giorgos” pubdate=”2014-10-25″ ]

 

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


21  +    =  27