Το ChatGPT έχει κατακλύσει τον κόσμο. Μέσα σε δύο μήνες από την κυκλοφορία του έφτασε τα 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή που κυκλοφόρησε ever.
Οι χρήστες προσελκύονται από τις προηγμένες δυνατότητες του εργαλείου αλλά υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν για τη δυνατότητά του να προκαλέσει αναστάτωση σε διάφορους τομείς.
Τι δεν σκέφτηκαν οι δημιουργοί του ChatGPT ή μήπως το σκέφτηκαν και απλά περιμένουν μέχρι να σκάσει, συλλέγοντας εν τω μεταξύ δισεκατομμύρια δολάρια;
Μια επίπτωση που δεν έχει συζητηθεί πολύ, είναι οι κίνδυνοι απορρήτου που εγκυμονεί το ChatGPT για τον καθένα μας. Μόλις χθες, η Google αποκάλυψε το δικό της AI bot που ονομάζεται Bard, και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.
Το πρόβλημα είναι ότι τροφοδοτείται από τα προσωπικά μας δεδομένα.
Το ChatGPT υποστηρίζεται από ένα μοντέλο γλώσσας που απαιτεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να λειτουργήσει και να βελτιωθεί. Όσο περισσότερα δεδομένα έχει το μοντέλο, τόσο εκπαιδεύεται και γίνεται καλύτερο στον εντοπισμό μοτίβων, στην πρόβλεψη του τι θα ακολουθήσει και στη δημιουργία σχετικού κειμένου.
Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, τροφοδότησε το εργαλείο με περίπου 300 δισεκατομμύρια λέξεις που “αφαιρέθηκαν” συστηματικά από το Διαδίκτυο: από βιβλία, άρθρα, ιστότοπους και αναρτήσεις — συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών που ελήφθησαν χωρίς κάποια συναίνεση.
Εάν έχετε γράψει ποτέ κάτι σε ένα blog, έχετε κάνει μια κριτική προϊόντος ή έχετε σχολιάσει ένα άρθρο στο διαδίκτυο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτές οι πληροφορίες να καταναλώθηκαν από το ChatGPT.
Όμως η συλλογή δεδομένων που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του ChatGPT είναι προβληματική για διάφορους λόγους.
Πρώτον, κανείς από εμάς δεν ρωτήθηκε εάν το OpenAI θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μας. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του απορρήτου, ειδικά όταν τα δεδομένα είναι ευαίσθητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση μας, των μελών της οικογένειάς μας ή της τοποθεσίας μας.
Ακόμη και όταν τα δεδομένα είναι δημόσια διαθέσιμα, η χρήση τους μπορεί να παραβιάσει αυτό που ονομάζουμε ακεραιότητα συμφραζομένων. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή στις νομικές συζητήσεις για το απόρρητο. Απαιτεί οι πληροφορίες των ατόμων να μην αποκαλύπτονται έξω από το πλαίσιο στο οποίο είχαν παραχθεί αρχικά.
Επίσης, το OpenAI δεν προσφέρει διαδικασίες που βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να ελέγξουν εάν η εταιρεία έχει αποθηκεύσει προσωπικά τους στοιχεία και να ζητήσουν τη διαγραφή τους. Αυτό είναι ένα εγγυημένο δικαίωμα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Να αναφέρουμε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν το ChatGPT συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του GDPR.
Αυτό το “δικαίωμα στη λήθη” είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου οι πληροφορίες είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, κάτι που φαίνεται να είναι σύνηθες φαινόμενο με το ChatGPT.
Επιπλέον, τα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύτηκε το ChatGPT μπορεί να είναι ιδιόκτητα ή να έχουν πνευματικά δικαιώματα. Αν για παράδειγμα, αναζητήσετε το “True History of the Kelly Gang” του Peter Carey το εργαλείο θα σας επιστρέψει τις πρώτες παραγράφους του μυθιστορήματος, ένα κείμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Το ChatGPT δεν λαμβάνει υπόψη του την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη δημιουργία των αποτελεσμάτων. Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τα αποτελέσματά του κάπου αλλού θα μπορούσε να κάνει ακούσια λογοκλοπή.
Τέλος, η OpenAI δεν πλήρωσε για τα δεδομένα που αντέγραψε από το Διαδίκτυο. Τα άτομα, οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και οι εταιρείες που το παρήγαγαν δεν αποζημιώθηκαν. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο δεδομένου ότι η OpenAI αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, υπερδιπλάσια της αξίας του το 2021.
Η OpenAI επίσης ανακοίνωσε το ChatGPT Plus, ένα συνδρομητικό πρόγραμμα που θα προσφέρει στους πελάτες του συνεχή πρόσβαση στο εργαλείο, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε νέες δυνατότητες. Αυτό το σχέδιο θα συμβάλει σε αναμενόμενα έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2024.
pws doyleuei?
http://iguru.gr/10-ergaleia-gia-chrisimopoiisete-chatgpt/
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και το κάθε λογής κάθαρμα ανά την υφήλιο, θα κάνουν πάρτι από τη χαρά τους, μετά από τέτοια … λαθάκια.
Να μη ξεχάσω βέβαια να αναφέρω πως -σε ορισμένους τομείς- οι “διακριτές γραμμές ανάμεσα στις οντότητες, είναι δυσδιάκριτες μέχρι και ανύπαρκτες όταν υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ που αρνήθηκαν να ασφαλίσουν προσερχόμενους υποψήφιους πελάτες τους, διότι (όπως επικαλέστηκαν) ο προπάππους του προσελθόντα, είχε περάσει χολέρα (προ 150 ετών …)