Πως να ελέγξετε ένα ύποπτο link πριν κάνετε κλικ σε αυτό

Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά από κάποιο link, που δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη; Όλοι γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει ένα μόνο μοιραίο κλικ.

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να σας δείξουν ότι η σύνδεση μπορεί να μολύνει τον σας ή να σας στείλει σε μια ιστοσελίδα phishing;

Παρακάτω θα περιγράψουμε πως μπορείτε να εντοπίσετε κακόβουλους συνδέσμους και πως μπορείτε να ελέγξετε αν είναι ασφαλείς ή όχι, χωρίς να τους επισκεφτείτε.

redirect link

Μερικά προειδοποιητικά σημάδια πιθανών κακόβουλων links:

Οι υπηρεσίες συνδέσεων όπως την bitly (αλλά και πολλές άλλες) είναι δημοφιλείς επιλογές για όποιον προσπαθεί να χωρέσει ένα σύνδεσμο στα όρια ενός μηνύματος στο Twitter. Το iGuRu.gr χρησιμοποιεί την υπηρεσία, για τον ίδιο λόγο.  Δυστυχώς, η μέθοδος συντόμευσης συνδέσεων χρησιμοποιείται επίσης και από διανομείς malware ή phishers για την απόκρυψη των πραγματικών διευθύνσεων.

Προφανώς, μια συντομευμένη σύνδεση, δεν διευκολύνει την αναγνώριση ενός κακόβουλου συνδέσμου, αλλά υπάρχουν εργαλεία που σας επιτρέπουν να δείτε τον πραγματικό προορισμό της χωρίς να κάνετε κλικ.

Παράξενοι σύνδεσμοι με ανεπιθύμητα email

Πολύ ύποπτο. Αν λάβατε κάποιο ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι είναι από την τράπεζά σας και σας ζητά να “ελέγξετε τις πληροφορίες σας”, τότε είναι πιθανόν να είστε στόχος μιας επίθεσης phishing.

Ακόμη και αν η σύνδεση με την τράπεζά σας στο e-mail φαίνεται κανονική, δεν θα πρέπει να κάνετε κλικ, καθώς θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλά μεταμφιεσμένος σύνδεσμος phishing.Για να συνδεθείτε με την τράπεζα σας, χρησιμοποιήστε ένα νέο παράθυρο στον browser σας. ΠΑΝΤΑ θα πρέπει να πληκτρολογείτε εσείς οι ίδιοι την διεύθυνση απευθείας στο browser σας ή μέσω ενός σελιδοδείκτη που φτιάξατε μόνοι σας. Μην εμπιστεύεστε συνδέσμους από e-mails, pop-ups, κλπ Φυσικά ελέγξτε αν η σύνδεση της τράπεζας είναι ασφαλής (https) με πράσινο .

secure

Ο σύνδεσμος περιέχει παράξενους χαρακτήρες

Οι διανομείς malware προσπαθούν συνεχώς να αποκρύπτουν τον προορισμό των συνδέσεων που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, ή που οδηγούν σε phishing sites. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν είναι και η κωδικοποίηση του URL. Για παράδειγμα, το γράμμα “A” που έχει κωδικοποιηθεί σε ένα URL θα εμφανιστεί σαν “41%”.

Χρησιμοποιώντας την κωδικοποίηση, μπορούν να καλύψει προορισμούς, εντολές και άλλα δυσάρεστα πράγματα μέσα σε ένα σύνδεσμο, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τον διαβάσει εκ των προτέρων. Αν δείτε τέτοιους χαρακτήρες σε ένα link, καλό θα ήταν να προσέχετε.

Chromephish

Πώς να ελέγξετε έναν ύποπτο σύνδεσμο χωρίς να κάνετε κλικ σε αυτόν.

Ανάπτυξη Συντομευμένων Links
Μπορείτε να αναπτύξετε μια σύντομη σύνδεση χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως την Untiny, ή με την εγκατάσταση ενός plug-in στον browser σας, που θα σας εμφανίζει τον προορισμό μιας συντομευμένης σύνδεσης με ένα δεξί κλικ πάνω της. Μερικά sites σας ενημερώνουν για το αν ο σύνδεσμος υπάρχει σε κάποια λίστα των γνωστών κακόβουλων sites.

Σαρώστε το σύνδεσμο με Scanner σύνδεσης

Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά εργαλεία που μπορούν να ελέγξουν την ασφάλεια του συνδέσμου πριν κάνετε κλικ σε αυτόν. Επισκεφθείτε τις σελίδες Norton SafeWeb, URLVoid, ScanURL, και δοκιμάστε το σύνδεσμο.

Ενεργοποιήστε την επιλογή σάρωσης σε “πραγματικό χρόνο” στο λογισμικό antimalware που χρησιμοποιείτε.

Για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες ς malware προτού να μολύνει τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να επωφεληθείτε από το χαρακτηριστικό προστασίας σε πραγματικό χρόνο που διαθέτουν αρκετά antimalware. Μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερους π συστήματος, αλλά η προστασία σας θα είναι καλύτερη.

Κρατήστε το Antimalware σας και το AntiVirus που χρησιμοποιείτε, ενημερωμένο. 

Αν το λογισμικό ασφαλείας που χρησιμοποιείτε δεν έχει τους πιο πρόσφατους ορισμούς ιών, δεν είστε ασφαλείς. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό σας έχει ρυθμιστεί να ενημερώνεται αυτόματα και σε τακτική βάση.

Πάρτε άλλη μια γνώμη από ένα δεύτερο σαρωτή Malware

Μια δεύτερη γνώμη από ένα διαφορετικό malware scanner προσφέρει μια επιπλέον προστασία. Υπάρχουν μερικά antimalware που συνεργάζονται άψογα και προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).