Check Point Μάιος 2019 Top 10 malware στην Ελλάδα

Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies Ltd., δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Κατάλογο Απειλών για τον Μάιο του 2019.

Ο χάρτης περιέχει και τις πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού που εντοπίστηκαν στην , τον Μάιο του 2019.

Check Point

AgentTesla Το AgentTesla είναι ένα εξελιγμένο RAT που λειτουργεί ως keylogger και ως λογισμικό κλοπής κωδικών πρόσβασης μολύνοντας υπολογιστές από το 2014. Το AgentTesla έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να συλλέγει τις καταχωρήσεις του πληκτρολογίου του θύματος και το system clipboard, να λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και να απομακρύνει τα credentials από λογισμικό εγκατεστημένο στο μηχάνημα του θύματος (συμπεριλαμβανομένου του Google Chrome, του Mozilla Firefox και του email client του ). Το AgentTesla πωλείται ως νόμιμο RAT με τους ενδιαφερόμενους να πληρώνουν 15 – 69 δολάρια για μια άδεια χρήστη.

JSEcoin – Λογισμικό παραγωγής JavaScript που μπορεί να ενσωματώνεται σε ιστότοπους. Με το JSEcoin, μπορείτε να εκτελείτε το λογισμικό παραγωγής απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης με αντάλλαγμα μια εμπειρία περιήγησης χωρίς διαφημίσεις, νομίσματα παιχνιδιών και άλλα κίνητρα.

Lokibot – Το Lokibot είναι λογισμικό υποκλοπής πληροφοριών που διαδίδεται κυρίως μέσω email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και χρησιμοποιείται για την υποκλοπή δεδομένων όπως διαπιστευτηρίων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων και διακομιστές FTP.

TrickbotΤο Trickbot είναι μια παραλλαγή του Dyre που εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016. Από τότε, έχει στοχεύσει κυρίως στους τραπεζικούς χρήστες στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται και στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλεσία.

Cryptoloot – Λογισμικό παραγωγής κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί την ισχύ της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) η του επεξεργαστή γραφικών (GPU) και τους υπάρχοντες πόρους του θύματος για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων – προσθέτοντας συναλλαγές στο blockchain και παράγοντας νέα νομίσματα. Ανταγωνίζεται το Coinhive.

Ramnit – To Ramnit είναι ένα worm που μολύνει και εξαπλώνεται κυρίως μέσω αφαιρούμενων μονάδων δίσκου και αρχείων που φορτώνονται σε δημόσιες FTP. Το κακόβουλο λογισμικό δημιουργεί ένα αντίγραφο του εαυτού του για να μολύνει αφαιρούμενα και μόνιμα προγράμματα οδήγησης. Το κακόβουλο λογισμικό λειτουργεί επίσης ως backdoor.

Emotet – Εξελιγμένο modular trojan που αυτοαναπαράγεται. Το Emotet κάποτε λειτουργούσε ως δούρειος ίππος υποκλοπής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και πρόσφατα χρησιμοποιείται για να διανέμεται άλλο κακόβουλο λογισμικό ή σε εκστρατείες διάδοσης malware. Χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους και τεχνικές αποφυγής για να παραμένει στο σύστημα και να αποφεύγει την ανίχνευση. Επιπλέον, μπορεί να διαδίδεται μέσω ανεπιθύμητων email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που περιέχουν συνημμένα ή συνδέσμους με κακόβουλο περιεχόμενο.

XMRig – Το XMRig είναι ένα λογισμικό CPU mining ανοικτού πηγαίου κώδικα το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαδικασία παραγωγής του κρυπτονομίσματος Monero και παρατηρήθηκε σε κυκλοφορία για πρώτη φορά τον Μάιο του 2017.

Nivdort – To Nivdort αποτελεί μια οικογένεια Trojan λογισμικού που έχει ως στόχο την πλατφόρμα Windows. Συλλέγει κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες συστήματος ή ρυθμίσεις όπως την έκδοση των Windows, τη διεύθυνση IP, τη διαμόρφωση του λογισμικού και την κατά προσέγγιση τοποθεσία. Ορισμένες εκδόσεις αυτού του κακόβουλου λογισμικού συλλέγουν στοιχεία πληκτρολόγησης.

AZORult – Το AZORult είναι ένα trojan που συγκεντρώνει και απομακρύνει δεδομένα από το μολυσμένο σύστημα. Μόλις το κακόβουλο λογισμικό εγκατασταθεί σε ένα σύστημα (συνήθως παραδίδεται από ένα κιτ εκμετάλλευσης όπως το RIG), μπορεί να στείλει αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, τοπικά αρχεία, κρυπτο-πορτοφόλια και πληροφορίες προφίλ υπολογιστή σε απομακρυσμένο command & control server.

Οι 10 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα για τον Μάιο 2019

Οικογένεια κακόβουλου λογισμικού

Παγκόσμια επίδραση

Επίδραση Ελλάδα

AgentTesla

1.25%

12.38%

Jsecoin

3.62%

11.15%

Lokibot

2.11%

8.98%

Trickbot

1.88%

8.67%

Cryptoloot

4.13%

8.05%

Ramnit

2.72%

7.12%

Emotet

2.99%

4.95%

XMRig

4.00%

4.95%

Nivdort

1.80%

4.64%

AZORult

0.69%

4.64%

Ο Παγκόσμιος Κατάλογος Επίπτωσης Απειλών και ο Χάρτης ThreatCloud της Check Pοint, βασίζονται στο ThreatCloud intelligence της Check Point, στο μεγαλύτερο δίκτυο συνεργασίας για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, το οποίο παρέχει δεδομένα για τις απειλές και τις τάσεις που επικρατούν στις επιθέσεις, αξιοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο ανιχνευτών απειλών.

Η βάση δεδομένων ThreatCloud περιλαμβάνει περισσότερες από 250 διευθύνσεις που αναλύονται για τον εντοπισμό bot, περισσότερες από 11 εκατομμύρια υπογραφές κακόβουλου λογισμικού και περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια μολυσμένους ιστότοπους, ενώ αναγνωρίζει εκατομμύρια τύπους κακόβουλου λογισμικού καθημερινά.

_________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).