Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε ένα επιπρόσθετο λογισμικό προστασίας στο Android κινητό σας, παρά μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Αν λαμβάνετε τις σωστές προφυλάξεις, ίσως να μην χρειαστεί να εκτελέσετε ποτέ έλεγχο λογισμικού για ιούς στο τηλέφωνό σας. Πάμε να δούμε γιατί.
Το κακόβουλο λογισμικό Android είναι μια ισχυρή απειλή. Εάν κάποιος ιός βρει το δρόμο του στο smartphone σας, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Μπορεί να κλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία, να σας πασάρει μια μεγάλη και ενοχλητική δόση διαφημίσεων και να καταβροχθίσει τους πόρους του smartphone σας.
Το πιο δημοφιλές αποτρεπτικό μέσο για κακόβουλο λογισμικό σε ένα κινητό Android είναι μια εφαρμογή προστασίας από ιούς.
Είναι όμως πραγματικά απαραίτητες οι εφαρμογές προστασίας από ιούς; Προστατεύουν τη συσκευή σας Android από κακόβουλο λογισμικό; Ή μήπως καταλήγουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα και ίσως να δημιουργούν και επιπρόσθετο δικό τους;
Table of Contents
Πώς λειτουργούν οι περισσότερες Android εφαρμογές προστασίας από ιούς
Για να κατανοήσετε εάν χρειάζεστε ή όχι μια εφαρμογή προστασίας από ιούς, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργούν οι περισσότερες εφαρμογές προστασίας από ιούς. Παραδόξως, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζετε.
Σε μια έκθεση του 2019 από την AV comparatives, η εταιρεία ερευνών ασφαλείας περιέγραψε λεπτομερή έρευνα σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές προστασίας από ιούς σε συσκευές Android.
Το συμπέρασμα ήταν αυτό που πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υποψιάζονταν. Πολλές δημοφιλείς Android εφαρμογές προστασίας από ιούς δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να σαρώσουν εφαρμογές για κακόβουλη συμπεριφορά.
Ένα μεγάλο μέρος των εφαρμογών προστασίας από ιούς χρησιμοποιεί απλώς μια whitelist άλλων εταιρειών, για σύγκριση με τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στο smartphone σας. Κάθε εφαρμογή που δεν προέρχεται από έναν προμηθευτή στη whitelist, απλώς επισημαίνεται ως δυνητικά κακόβουλη εφαρμογή.
Άλλοι χρησιμοποιούν επίσης blacklist (μαύρη λίστα). Σαρώνουν το τηλέφωνό σας για να δουν αν έχετε εγκατεστημένη κάποια από τις εφαρμογές στη μαύρη λίστα τους. Μόλις εντοπιστούν, επισημαίνονται με μια σύσταση για απεγκατάσταση.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται χρήσιμο, από πρακτική άποψη, προσφέρει πολύ λίγη έως καθόλου προστασία. Οι λίστες που χρησιμοποιούν οι περισσότερες από αυτές τις λεγόμενες εφαρμογές προστασίας από ιούς για τη σάρωση του smartphone σας δεν είναι συνήθως αρκετά καλές. Επειδή νέες κακόβουλες εφαρμογές εμφανίζονται συνεχώς, μια προκατασκευασμένη λίστα κακόβουλων εφαρμογών δεν είναι αποτελεσματική λύση.
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση του Statista από τον Μάρτιο του 2020, περίπου 482.579 δείγματα κακόβουλου λογισμικού Android διανέμονται κάθε μήνα στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει είναι κατά μέσο όρο 16.000 κακόβουλα προγράμματα την ημέρα, ένας αριθμός πολύ ανέφικτος για να παρακολουθείτε.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και όταν οι προμηθευτές αυτών των εφαρμογών προστασίας από ιούς ενημερώνουν τις λίστες τους, απλώς δεν είναι αρκετά περιεκτικές. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν πιθανώς χιλιάδες κακόβουλες εφαρμογές που δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
Αυτές οι εφαρμογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στο τηλέφωνό σας και η εφαρμογή προστασίας από ιούς δεν θα μπορούσε να εντοπίσει τις δραστηριότητές τους. Καταλήγουν να σας δίνουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, κάνοντάς σας τελικά να χαμηλώσετε την επιφυλακή σας.
Η εφαρμογή προστασίας από ιούς μπορεί να βλάψει το Android κινητό σας
Εάν έχετε εγκατεστημένη μια εφαρμογή προστασίας από ιούς στο Android smartphone σας, μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας μπορεί να είναι το λιγότερο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε.
Οι περισσότερες εφαρμογές προστασίας από ιούς θα βρίσκονται απλώς στο τηλέφωνό σας, χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο από το να καταναλώνουν τους πόρους του τηλεφώνου σας και να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή του με πολλούς τρόπους.
Λόγω της χρήσης φανταχτερών κινούμενων εικόνων, της εκτέλεσης στο παρασκήνιο και της ανάπτυξης στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, οι εφαρμογές προστασίας από ιούς μπορεί να εξαντλήσουν την μπαταρία σας. Φυσικά, επειδή τρέχουν πάντα, θα ανταγωνίζονται επίσης συνεχώς άλλες εφαρμογές που τρέχουν για τη μνήμη RAM.
Ανάλογα με την εφαρμογή προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε, ο όγκος των πόρων που συσσωρεύονται θα μπορούσε να αυξηθεί εκθετικά, ακόμη και αρκετά για να επιβραδύνει το τηλέφωνό σας.
Από την άλλη αν αυτά δεν εποπτεύουν σε πραγματικό χρόνο το τηλέφωνό σας, τότε μάλλον δεν τα χρειάζεστε. Πρώτα να κολλήσετε ιό και, αν ποτέ το καταλάβετε ότι κάτι περίεργο τρέχει με το κινητό, θα απευθυνθείτε στην εγκαταστημένη εφαρμογή προστασίας από ιούς. Όμως και το κακόβουλο πρόγραμμα θα την έχει δει πριν από εσάς! Και ίσως να έχει φροντίσει κατάλληλα για αυτό.
Και μετά υπάρχει η περίπτωση των ψευδών θετικών. Πολλές εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού επισημαίνουν μερικές φορές τις νόμιμες εφαρμογές ως κακόβουλο λογισμικό. Ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να αναλάβουν δράση σε αυτές τις πιθανώς κακόβουλες εφαρμογές, για να “προστατέψουν τον χρήστη”.
Αυτό ισχύει για τις περισσότερες εφαρμογές προστασίας από ιούς που προσπαθούν πραγματικά να κάνουν τη δουλειά τους. Άλλες δεν ασχολούνται καν.
Εάν κατεβάσατε κάποιες δημοφιλείς μεν εφαρμογές προστασίας από ιούς αλλά που έχουν κατασκευαστεί από λιγότερο αξιόπιστους προμηθευτές, θα μπορούσατε να δίνετε σε κακόβουλο λογισμικό τα κλειδιά για το βασίλειο σας.
Το κακόβουλο λογισμικό που μεταμφιέζεται ως antivirus είναι συνήθως ένα από τα χειρότερα είδη κακόβουλου λογισμικού που θα μπορούσατε να πέσετε θύματα, λόγω όλων των αδειών και των προνομίων διαχειριστή που ενδέχεται να του έχετε παραχωρήσει.
Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να παρακάμψουν την ανάγκη να πρέπει οι χρήστες να κάνουν κλικ στο OK σε αιτήματα τους, που γενικά απαιτούν την άδεια ενός χρήστη. Κατά συνέπεια, αυτό επιτρέπει στην κακόβουλη εφαρμογή προστασίας από ιούς να εκτελείται συνεχώς στο παρασκήνιο, να προβαίνει σε αδίστακτες ενέργειες και ακόμη και να προβάλλει διαφημίσεις. Αντί να κάνουν τη δουλειά τους, ορισμένες από τις εφαρμογές προστασίας από ιούς στην αγορά, απλώς προκαλούν κακό.
Εκφοβισμός Malware από προμηθευτές Antivirus για Android
Σύμφωνα με το Statista , το Android είναι μακράν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για κινητά στον κόσμο. Με μερίδιο αγοράς 73%, ακόμη και το iOS της Apple ωχριά σε σύγκριση.
Το να είσαι η πιο δημοφιλής φορητή πλατφόρμα υπολογιστών έχει κόστος. Δεν περνάει μήνας χωρίς κάποια νέα για κακόβουλο λογισμικό σε λειτουργικό Android που σίγουρα θα καταστρέψει το smartphone σας.
Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές βασίζονται σε γεγονότα, υπερτονίζουν τον πραγματικό κίνδυνο του κακόβουλου λογισμικού. Οι προμηθευτές εφαρμογών προστασίας από ιούς ενισχύουν αυτές τις ειδήσεις, δίνοντας συνήθως μια εικόνα μιας πανδημίας κακόβουλου λογισμικού.
Στην πραγματικότητα, ενώ το κακόβουλο λογισμικό Android παραμένει μια ισχυρή απειλή, εφόσον οι ρυθμίσεις ασφαλείας σας είναι ενημερωμένες, η πιθανότητα να κολλήσετε κακόβουλο λογισμικό είναι συνήθως μικρότερη από ό,τι νομίζετε. Εάν τα κάνετε όλα σωστά, τα μέτρα ασφαλείας του Android σας ακυρώνουν την ανάγκη για μια τρίτη εφαρμογή προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
Το λειτουργικό σύστημα Android έχει προχωρήσει πολύ από τις ευάλωτες πρώτες μέρες του. Αν και εξακολουθεί να είναι ο αγαπημένος στόχος για κακόβουλες εφαρμογές, το Android είναι, από τη φύση του, αρκετά ασφαλές ώστε να σας κρατά ασφαλείς από την πλειονότητα των κακόβουλων εφαρμογών, εάν παίζετε σύμφωνα με τους κανόνες.
Ενσωματωμένες δυνατότητες του Android κατά κακόβουλου λογισμικού
Ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους κακόβουλου λογισμικού για το Android smartphone σας, είναι η ενασχόληση σας με τους προεπιλεγμένους κανόνες ασφαλείας του Android σας. Αρκετοί χρήστες Android αλλάζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους, αφήνοντας κατά λάθος χώρο στις κακόβουλες εφαρμογές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κακόβουλων προγραμμάτων Android φτάνει σε ένα smartphone μέσω αμφίβολων εφαρμογών. Ενώ ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές μερικές φορές περνούν από την επιθεώρηση στο Play Store, η Google διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα για τον εντοπισμό και την εξάλειψη αυτού του είδους των εφαρμογών.
Από προεπιλογή, το Android δεν επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές από άλλες πηγές. Εάν εγκαθιστάτε μόνο εφαρμογές από το Play Store, έχετε ήδη ένα ισχυρό επίπεδο ασφάλειας έναντι κακόβουλου λογισμικού.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από άλλες πηγές. Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν πολλοί εύλογοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από άλλες πηγές. Ωστόσο, η χρήση μόνο των εφαρμογών του Play Store σάς βοηθά να επωφεληθείτε από τους ισχυρούς ελέγχους ασφαλείας της Google, επάνω σε αυτές τις εφαρμογές.
Το πιο καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό δεν θα ζήσει για πολύ στο Play Store της Google. Η Google σαρώνει τακτικά εφαρμογές για κακόβουλο λογισμικό κάθε φορά που ανεβαίνουν. Υπάρχει επίσης μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης από άνθρωπο, για τον έλεγχο κάθε εφαρμογής που φαίνεται αμφισβητήσιμη.
Κατά καιρούς, μπορεί να ακούτε για κάποιο κακόβουλο λογισμικό στο Play Store που πλημμυρίζει τους ανθρώπους με διαφημίσεις ή συγκομίζει πληροφορίες. Η Google διαθέτει εξελιγμένα εργαλεία για τον γρήγορο εντοπισμό και αντιμετώπιση αυτών των απειλών.
Μια αποτελεσματική εφαρμογή κατά του κακόβουλου λογισμικού θα πρέπει ιδανικά να μπορεί να σαρώνει το τηλέφωνό σας για κακόβουλη συμπεριφορά, να ενισχύει την ταχύτητα του τηλεφώνου σας, να βελτιώνει τα μέτρα απορρήτου και να προστατεύει τα δεδομένα σας. Πολλά από αυτά που διακινούνται ως εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού δεν το κάνουν αυτό. Τουλάχιστον όχι στις δωρεάν εκδόσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, το λειτουργικό σύστημα Android, που υποστηρίζεται από εργαλεία ασφαλείας όπως το Play Protect, υπερέχει σε αυτό.
Αφήστε το Play Protect να σας κρατήσει ασφαλείς
Το Play Protect έχει δημιουργηθεί για να καταπολεμά αποτελεσματικά το πιο πρόσφατο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγόριθμους που μπορούν να μάθουν και να προσαρμοστούν σε νέες απειλές. Λόγω του επιπέδου πρόσβασης που διαθέτει μέσα στο κινητό σας, μπορεί να διασχίσει τα βάθη του smartphone σας για να ανακαλύψει κακόβουλη συμπεριφορά και να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες.
Οι κακόβουλες εφαρμογές θα απεγκατασταθούν από τη συσκευή σας ακόμη και χωρίς να ζητηθεί ρητά η άδειά σας.
Δεν είναι μόνο αυτό. Το Play Protect της Google μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις συνδέσεις δικτύου σας και τις διευθύνσεις URL από τις οποίες κατεβάζετε και να εκδίδει προειδοποιήσεις όποτε ένας ιστότοπος ή άλλη μετάδοση δικτύου δεν είναι ασφαλής.
Καμία εφαρμογή προστασίας από κακόβουλο λογισμικό Android τρίτου κατασκευαστή δεν έχει τόση πρόσβαση και πόρους όσο το Play Protect. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ψηφιακής ασφάλειας XYPRO, το Play Protect της Google είναι ίσως η πιο αποτελεσματική εφαρμογή “σάρωσης κακόβουλης συμπεριφοράς” που είναι διαθέσιμη στο Android.
Χρειάζεστε λογισμικό προστασίας από ιούς;
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το λειτουργικό σύστημα Android διαθέτει τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεται για να προστατεύσετε το Android κινητό σας. Αξίζει να διακινδυνεύσετε την ασφάλεια της συσκευής σας με τις υποσχέσεις που δίνονται από τρίτους προμηθευτές anti-malware;
Αν και υπάρχουν πράγματι στην αγορά ελάχιστες ποιοτικές εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού κατασκευασμένες από αξιόπιστες εταιρείες, το λειτουργικό σύστημα Android είναι γεμάτο με τα περισσότερα από αυτά που θα χρειαστείτε για να παραμείνετε ασφαλείς.
Έτσι αν έχετε εφαρμογές προστασίας από ιούς Android στη συσκευή σας αυτήν τη στιγμή, διαγράψτε τις εάν αμφιβάλλετε για την ποιότητά τους.