Ίσως έχετε ακούσει την συμβουλή από τεχνικούς ασφαλείας να καλύπτετε πάντα τον φακό της κάμερά σας όταν δεν την χρησιμοποιείτε. Είναι πράγματι καλή ιδέα η τοποθέτηση καλύμματος πάνω από την κάμερα web;
Αν βρεθείτε σε κάποια καφετέρια, μπορεί να δείτε χρήστες υπολογιστών να χρησιμοποιούν μια σειρά από αντικείμενα για να καλύψουν την web κάμερα τους από τα laptop τους ή τα tablet. Μερικές φορές είναι ένα post-it, ή μία αυτοκόλλητη ταινία ή οτιδήποτε άλλο ευφάνταστο υλικό.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος φορητός υπολογιστής ή tablet που να έχει κάποιο εργοστασιακό κάλυμμα στην κάμερα. Μήπως λοιπόν γινόσαστε παρανοϊκοί με το να βάζετε επάνω στην κάμερα κάθε είδους υλικό; Σκέφτεστε ότι η ιδέα ότι κάποιος μπορεί και θέλει να κοιτάξει μέσα από τη συγκεκριμένη web κάμερα ακούγεται λίγο ναρκισσιστική και ακραία;
Αν και είναι παράλογο το να βάζουν οι χρήστες ταινία πάνω από τις κάμερές τους, είναι διπλά παράλογο να αδιαφορούν πλήρως ενώ ταυτόχρονα σερφάρουν σε περίεργα μέρη, όπως το Dark Web, ή στα torrents, για παράδειγμα.
Το hacking μέσω webcam δεν είναι μύθος
Σχεδόν τα πάντα μπορούν να χακαριστούν και αυτό δες είναι τίτλος αστυνομικού βιβλίου. Με το πέρασμα των χρόνων, έχει υπάρξει μια σειρά από ιστορίες σχετικά με τις κάμερες που έχουν παραβιαστεί από όσους θέλουν να κατασκοπεύσουν ανυποψίαστους ανθρώπους, και συχνά ανθρώπους που οι δράστες γνωρίζουν.
Το 2009 ένας μαθητής ανακάλυψε ότι ο φορητός υπολογιστής του που του παρείχε το σχολείο του, τον φωτογράφιζε κρυφά. Υπάρχουν και πολλές ιστορίες με γυναίκες που είδαν τις κάμερές τους να παραβιάζονται και με την κατάσταση συχνά να κλιμακώνεται σε εκβιασμό.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μυστικά έγγραφα έδειξαν ότι η Αμερικάνικη NSA είχε πρόσβαση σε κάμερες web, αλλά και η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης GCHQ έχει κάνει το ίδιο. Και φυσικά όλες οι κατασκοπεύσεις γίνονται χωρίς να ανάβει η ενδεικτική λυχνία της κάμερας web ότι έχει ενεργοποιηθεί.
Ακόμη και χωρίς τις αμέτρητες τρομακτικές ιστορίες, η ιδέα μιας κάμερας web στο φορητό υπολογιστή σας είναι λίγο περίεργη από την αρχή. Υπάρχει ουσιαστικά μια κάμερα μόνιμα στραμμένη στο πρόσωπό σας. Ούτε στο πληκτρολόγιό σας, ούτε στο ταβάνι, παρά μόνο στο πρόσωπό σας. Και το αγοράσατε.
Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι κανείς δεν ενδιαφέρετε για εσάς, ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε, όμως όταν βλέπετε μία κάμερα στο δρόμο πιθανά και να προσπαθείτε να την αποφύγετε. Ή όταν βλέπετε το διπλανό τραπέζι στην καφετέρια, να τραβάει βίντεο βάζοντας και εσάς στο πλάνο, πιθανά να σκύβετε το κεφάλι για να μην φαινόσαστε.
Και γιατί συμπεριφέρεστε έτσι σε μία ξένη κάμερα; Γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί. Αντίστοιχα και με την δικιά σας κάμερα. Στα χέρια του hacker είναι πιά μία ξένη κάμερα.
Σκεφτείτε ότι ακόμη και ο Mark Zuckerberg, ο επιχειρηματίας με τις περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους, βάζει ταινία πάνω από την κάμερα του.
Τι μπορείτε να κάνετε
Το πολύ απλό και πάμφθηνο, να καλύψετε την κάμερα σας με ένα κομμάτι αυτοκόλλητο χαρτί. Κάτι που να μην αφήνει κόλλα επάνω στο φακό, σαν το post it. Από την άλλη υπάρχουν στην αγορά και πολύ όμορφα κλιπ για αυτή την δουλειά.
Και αν κάνετε το ίδιο και στο μικρόφωνο της συσκευής σας θα είναι ακόμα καλύτερα. Αν είστε administrator στον μηχάνημά σας μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε την κάμερα σας από τις ρυθμίσεις, αν και αυτή η μέθοδος δεν προσφέρει 100% ασφάλεια.
Σε desktop μπορείτε απλά να αποσύνδεσετε την κάμερα-μικρόφωνο από την usb θύρα.
Και φυσικά ένα πολύ καλό antivirus πρόγραμμα είναι απαραίτητο, ειδικά αν αρέσκεστε να γυρνάτε και να κατεβάζετε παράνομο υλικό από torrents και άλλες πηγές.
Σαν τελευταίο σας προτείνουμε να προσπαθήσετε να είστε πραγματικά βαρετοί μπροστά από την κάμερα σας. Μην χειρίζεστε το μηχάνημά σας γυμνοί ή μην κάνετε ανεπίτρεπτα πράγματα μπροστά από αυτό. Ξέρετε εσείς…
Μη πτοείστε αν αισθάνεστε ότι οι άλλοι σαν θεωρούν ανόητο όταν έχετε μπλοκάρει την κάμερα web με ένα χαρτί. Φαίνεστε ανόητοι για τους άλλους, αλλά είστε ασφαλείς.