Πως να δείτε το σκάφος DART της NASA να πέφτει στον αστεροειδή Dimorphos

Η NASA θα επιχειρήσει τα ξημερώματα της Τρίτης να δει αν μπορεί να εκτρέψει έναν μη απειλητικό αστεροειδή σε μια δοκιμή μιας στρατηγικής πλανητικής άμυνας.

asteroid dimorphos dart nasa space

Το διαστημόπλοιο DART της NASA βρίσκεται ήδη σε τροχιά σύγκρουσης με τον μικροσκοπικό αστεροειδή Dimorphos (Δίμορφος). Ο λόγος; Να διαπιστώσουν αν μπορούν να τον εκτρέψουν από την τροχιά του. Δείτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πείραμα για την εκτροπή ενός αστεροειδή.

Η αποστολή DART (συντομογραφία του Double Asteroid Redirection Test), είναι η πρώτη δοκιμή εκτροπής ενός αστεροειδούς μέσω ενός κρουστικού πλήγματος με σκοπό να διαπιστωθεί αν στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να εκτρέψουν ένα δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη.

Η τροχιά του τωρινού αστεροειδή Δίμορφος δεν έχει ούτε στο ελάχιστο πορεία σύγκρουσης με την Γη και ούτε θα έχει ακόμα και αν εκτραπεί από την πορεία του, καθώς απέχει πολύ μακριά από εμάς.

Όμως η επική συντριβή του DART επάνω του θα μπορούσε μια μέρα να προστατεύσει τον πλανήτη μας από έναν αστεροειδή που πλησιάζει στη Γη. Πολλά στηρίζονται σε αυτή την αστρονομική συνάντηση και δείτε πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά.

Το διαστημόπλοιο DART έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει τον αστεροειδή στόχο του τηn Τρίτη στις 02:14 π.μ. τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος (Δευτέρα 7:14 p.m. ώρα EDT).

Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά την εκδήλωση στο κανάλι YouTube της διαστημικής υπηρεσίας, στην εφαρμογή της NASA και στον ιστότοπο της υπηρεσίας. Ή μπορείτε να μείνετε εδώ και να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο μέσω της παρακάτω ροής της NASA.

Η ζωντανή κάλυψη της αποστολής θα ξεκινήσει την Τρίτη στις 01:00 π.μ. ώρα Ελλάδος (EEST) και θα περιλαμβάνει ήχο από τον έλεγχο της αποστολής της NASA, ζωντανό σχολιασμό, καθώς και εικόνες που μεταδίδονται από την υψηλής ανάλυσης του διαστημικού σκάφους, DRACO (Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation).

Με συναρπαστικό τρόπο, η NASA παρέχει επίσης μια σιωπηλή ζωντανή ροή από το DRACO που έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο κανάλι πολυμέσων της NASA.

Το DART κινείται προς τον αστεροειδή με ταχύτητες που φτάνουν τα 14.000 μίλια την ώρα (22.530 χιλιόμετρα την ώρα). Μπορεί να υπάρχει μια μικρή υστέρηση μεταξύ αυτών των εικόνων και του τι συμβαίνει στο δωμάτιο ελέγχου, καθώς χρειάζονται περίπου οκτώ δευτερόλεπτα για να εμφανιστούν οι εικόνες στην οθόνη μετά τη λήψη και την τους από τον έλεγχο αποστολής, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αξιωματούχων της NASA στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Έτσι, ακόμα κι αν ο έλεγχος της αποστολής δηλώσει “κρούση” ή “απώλεια σήματος”, μπορεί να χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να δείτε αυτό που αντικατοπτρίζεται από την ηχητική κάλυψη της NASA. Και υποθέτουμε ότι θα δείτε την ξαφνική εμφάνιση μιας κενή , που σημαίνει την καταστροφή του διαστημικού σκάφους επάνω στο αστεροειδή.

Το DART είναι η πρώτη δοκιμαστική αποστολή πλανητικής άμυνας της NASA. Ο στόχος του είναι ένας μικροσκοπικός αστεροειδής γνωστός ως Δίμορφος, ένα μίνι- που περιστρέφεται γύρω από έναν ελαφρώς μεγαλύτερο αστεροειδή που ονομάζεται . Το διαστημόπλοιο DART των 624 κιλών (1.376 λιβρών) και θεωρητικά το βάρος αυτό μπορεί κρουστικά να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδούς.

Η NASA παρακολουθεί στενά 28.000 κοντινούς αστεροειδείς. Αν και κανένας από αυτούς τους αστεροειδείς δεν αποτελεί επί του παρόντος απειλή για τη Γη, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο σε περίπτωση που ένας τεράστιος διαστημικός βράχος κατευθυνθεί προς τον πλανήτη μας, στο μέλλον. Ο Δίδυμος και ο μικροσκοπικός σύντροφός του ο Δίμορφος δεν αποτελούν απειλή για τη Γη και η δοκιμή δεν θα προκαλέσει το σύστημα αυτό να γίνει απειλή τον πλανήτη μας. Το ζευγάρι απέχει περίπου 7 εκατομμύρια μίλια (11 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη.

Η NASA θα χρησιμοποιήσει επίγεια τηλεσκόπια για να παρακολουθεί την τροχιακή τροχιά του Dimorphos αφού χτυπηθεί από το διαστημικό σκάφος, καθώς και για να μετρήσει τα φυσικά αποτελέσματα της ίδιας της πρόσκρουσης. Επίσης το LICIACube της Ευρώπης θα παρακολουθεί το πείραμα με τις δύο ενσωματωμένες του κάμερες, LUKE και LEIA. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb και μια κάμερα στο διαστημόπλοιο Lucy, θα προσπαθήσουν επίσης να παρακολουθήσουν το συμβάν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει μια αποστολή παρακολούθησης στο ζευγάρι των διαστημικών βράχων. Η διαστημική υπηρεσία έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει την αποστολή της Ήρα το 2024, η οποία θα συναντήσει το Δίδυμο μέχρι το 2026 για να μελετήσει τον κρατήρα πρόσκρουσης που άφησε πίσω του το DART και οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές έγιναν στον αστεροειδή.

Προς το παρόν, το POV του DART ελπίζουμε να προσφέρει μια εκπληκτική θέα του Δίμορφου καθώς κατευθύνεται απευθείας στον αστεροειδή. Θα είναι ένα θλιβερό τέλος για το διαστημόπλοιο, αλλά τα δεδομένα από την αποστολή θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν στα εργαλεία που χρειάζονται οι άνθρωποι για να εκτρέψουν έναν μελλοντικό επικίνδυνο αστεροειδή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!
DART,Dimorphos,asteroid,NASA,Δίμορφος,αστεροειδής,πλανήτης

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).